Bihar Board 12th Chemistry Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 12 Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids
Question 1.
 Which of the following structures is not correctly matched ?
 
 Answer:
 (c)
Question 2.
 Which of the following carbonyl compounds is most polar ?
 
 Answer:
 (d)
Question 3.
 Ketones
  can be obtained in one step by (where R and R’ are alkyl groups)
can be obtained in one step by (where R and R’ are alkyl groups)
 (a) hydrolysis of esters
 (b) oxidation of primary alcohols
 (c) oxidation of secondary alcohols
 (d) reaction of alkyl halides with alcohols
 Answer:
 (c) oxidation of secondary alcohols

Question 4.
 Ozonolysis of an organic compound gives formaldehyde as one of the products. This confirms the presence of
 (a) two ethylenic double bonds
 (b) a vinyl group
 (c) an isopropyl group
 (d) an acetylenic triple bond
 Answer:
 (b) a vinyl group
Question 5.
 In the following reaction, product (P) is
 
 (a) RCHO
 (b) RCH
 (c) RCOOH
 (d) RCH2OH
 Answer:
 (a) RCHO
Question 6.
 Benzoyl chloride on reduction with H2/Pd-BaSO4 produces
 (a) benzoic acid
 (b) benzyl alcohol
 (c) benzoyl sulphate
 (d) benzaldehyde
 Answer:
 (d) benzaldehyde
Question 7.
 The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl chloride is called
 (a) Etard reaction
 (b) Riemer-Tiemann reaction
 (c) Wurtz reaction
 (d) Cannizzaro’s reaction
 Answer:
 (a) Etard reaction

Question 8.
 There is a large difference in the boiling points of butanal and butan-l-ol due to
 (a) intermolecular hydrogen bonding in butan-l-ol
 (b) intramolecular hydrogen bonding in butanal
 (c) higher molecular mass of butan-l-ol
 (d) resonance shown by butanal
 Answer:
 (a) intermolecular hydrogen bonding in butan-l-ol
Question 9.
 Arrange the following compounds in increasing order of their reactivity in nucleophilic addition reactions. Ethanal, Propanal, Propanone, Butanone
 (a) Butanone < Propanone < Propanal < Ethanal
 (b) Propanone < Butanone < Ethanal < Propanal
 (c) Propanal < Ethanal < Propanone < Butanone
 (d) Ethanal < Propanal < Propanone < Butanone
 Answer:
 (a) Butanone < Propanone < Propanal < Ethanal
Question 10.
 Which among the following is most reactive to give nucleophilic addition ?
 (a) FCH2CHO
 (b) CICH2CHO
 (c) BrCH2CHO
 (d) ICH2CHO
 Answer:
 (a) FCH2CHO
Question 11.
 The addition of HCN to carbonyl compounds is an example of
 (a) nucleophilic addtion
 (b) electrophilic addtion
 (c) free readical addition
 (d) electromeric addtion
 Answer:
 (a) nucleophilic addtion
Question 12.
 Which of the following compounds does not react with NaHS03 ?
 (a) HCHO
 (b) C6H5COCH3
 (c) CH3COCH3
 (d) CH3CHO
 Answer:
 (b) C6H5COCH3

Question 13.
 Aldehydes other than formaldehyde react with Grignard’s reagent to give addition products which on hydrolysis give
 (a) tertiary alcohols
 (b) secondary alcohols
 (c) primary alcohols
 (d) carboxylic acids
 Answer:
 (b) secondary alcohols
Question 14.
 Identify reactant (X) in the given reaction sequence.
 
 (a) CH3MgCl
 (b) CH3COCl + Mg
 (c) MgCl2
 (d) CH3CH2MgCI
 Answer:
 (a) CH3MgCl
Question 15.
 The best method to purify impure acetone is
 
 
 Answer:
 (b)

Question 16.
 What is the test to differentiate between pentan-2-one and pentan-3-one ?
 (a) Iodoform test
 (b) Benedict’s test
 (c) Fehling’s test
 (d) Aldol condensation
 Answer:
 (a) Iodoform test
Question 17.
 The best oxidising agent for oxidation of
 CH , — CH = CH — CHO to CH3 — CH = CH — COOH is
 (a) Baeyer’s reagent
 (b) Tollen’s reagent
 (c) Schiff s reagent
 (d) acidified dichromate
 Answer:
 (b) Tollen’s reagent
Question 18.
 In the following sequence of reaction, the final product (Z) is
 
 (a) ethanal
 (b) propan-2-ol
 (c) propanone
 (d) propan-l-ol
 Answer:
 (c) propanone
Question 19.
 Which of the following does not answer iodoform test ?
 (a) n-Butyl alcohol
 (b) sec-Butyl alcohol
 (c) Acetophenone
 (d) Acetaldehyde
 Answer:
 (a) n-Butyl alcohol
Question 20.
 To differentiate between pentan-2-one and pentan-3-one a test is carried out. Which of the following is the correct answer ?
 (a) Pentan-2-one will give silver mirror test
 (b) Pentan-2-one will give iodoform test
 (c) Pentan-3-one will give iodoform test
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Pentan-2-one will give iodoform test

Question 21.
 Which of the following compounds will give a coloured crystalline compound with
 
 (a) CH3COCl
 (b) CH3COOC2H5
 (c) CH3COCH3
 (d) CH3CONH2
 Answer:
 (c) CH3COCH3
Question 22.
 Which of the following will not give aldol condensation ?
 (a) Phenyl acetaldehyde
 (b) 2-Methylpentanal
 (c) Benzaldehyde
 (d) I-Phenylpropanone
 Answer:
 (c) Benzaldehyde
Question 23.
 Propanal on treatment with dilute sodium hydroxide gives
 (a) CH3CH2CH2CH2CH2CHO
 (b) CH3CH2CH(OH)CH2CH2CHO
 (c) CH3CH2CH(OH)CH(CH3)CHO
 (d) CH3CH2COOH
 Answer:
 (c) CH3CH2CH(OH)CH(CH3)CHO
Question 24.
 The final product (Y) in the following sequence of 300°C
 
 (a) an alkene
 (b) a carboxylic acid
 (c) an aldehyde
 (d) sodium salt of carboxylic acid
 Answer:
 (d) sodium salt of carboxylic acid
Question 25.
 Which of the following is the most reactive isomer ?
 
 Answer:
 (a)

Question 26.
 When propanal reacts with 2-methylpropanal in presence of NaOH, four different products are formed. The reaction is known as
 (a) aldol condensation
 (b) cross aldol condensation
 (c) Cannizzaro reaction
 (d) HVZ condensation
 Answer:
 (b) cross aldol condensation
Question 27.
 Which compound is obtained when acetaldehyde is treated with dilute solution of caustic soda ?
 (a) Sodium acetate
 (b) Resinous mass
 (c) Aldol
 (d) Ethyl acetate
 Answer:
 (c) Aldol
Question 28.
 Which of the following compound will undergo self aldol condensation in the presence of cold dilute alkali ?
 (a) CH ≡ C – CHO
 (b) CH2 = CHCHO
 (c) C6H5CHO
 (d) CH3CH,CHO
 Answer:
 (d) CH3CH,CHO
Question 29.
 Which of the following compounds will undergo Cannizzaro reaction ?
 (a) CH3CHO
 (b)CH3COCH3
 (c) C6H5CHO
 (d) C6H5CH2CHO
 Answer:
 (c) C6HsCHO
Question 30.
 Which of the following does not undergo Cannizao’s recations ?
 (a) Benzaldehyde
 (b) 2-Methylpropanal
 (c) p-Methoxybenzaldehyde
 (d) 2,2-Dimethylpropanal
 Answer:
 (b) 2-Methylpropanal
Question 31.
 Which of the following aldehydes will show Cannizzaro reaction ?
 (a)HCHO
 (b)C6H5CHO
 (c) (CH3)3CCHO
 (d) All of these
 Answer:
 (d) All of these
Question 32.
 What are the correct steps to convert acetaldehyde to acetone ?
 (a) CH3MgBr, H2O, Oxidation
 (b) Oxidation, Ca(OH)2, Heat
 (c) Reduction, KCN, Hydrolysis
 (d) Oxidation, C2H5ONa, Heat
 Answer:
 (b) Oxidation, Ca(OH)2, Heat

Question 33.
 The correct structure representation of carboxylate ion is
 
 Answer:
 (b)
Question 34.
 Which of the following will not yield acetic acid on strong oxidation ?
 (a) Butanone
 (b) Propanone
 (c) Ethyl ethanoate
 (d) Ethanol
 Answer:
 (c) Ethyl ethanoate
Question 35.
 Various products formed on oxidation of 2,5- dimethylhexan-3-one are
 
 (c) CH3COOH
 (d) HCOOH
 Answer:
 (c) CH3COOH
Question 36.
 a-Hydroxypropanoic acid can be prepared from ethanal by following the steps given in the sequence.
 (a) Treat with HCN followed by acidic hydrolysis
 (b) Treat with NaHSO3 followed by reaction with Na-,CO3
 (c) Treat with H2SO4 followed by hydrolysis
 (d) Treat with K-,Cr2O7 in presence of sulphuric acid
 Answer:
 (a) Treat with HCN followed by acidic hydrolysis
Question 37.
 Carboxylic acids dimerise due to
 (a) high molecular weight
 (b) coordinate bonding
 (c) intermolecular hydrogen bonding
 (d) covalent bonding
 Answer:
 (c) intermolecular hydrogen bonding
Question 38.
 Which of the following earboxylic acids is highly insoluble in water ?
 (a) Propanoic acid
 (b) Butanoic acid
 (c) Pentanoic acid
 (d) Decanoic acid
 Answer:
 (d) Decanoic acid

Question 39.
 Which of the following compounds would have the smallest value for pKa ?
 (a) CHF2CH2CH2COOH
 (b) CH3CH2CF2COOH
 (c) CH2FCFCH2COOH
 (d) CH3CF2CH2COOH
 Answer:
 (b) CH3CH2CF2COOH
Question 40.
 Which of the following is the correct order of relative strength of acids ?
 (a) ClCH2COOH > BiCH2COOH > FCH2COOH
 (b) BrCH2COOH > ClCH2COOH > FCH2COOH
 (c) FCH2COOH > ClCH2COOH > BrCH2COOH
 (d) ClCH2COOH > FCH2COOH > BrCH2COOH
 Answer:
 (c) FCH2COOH > ClCH2COOH > BrCH2COOH
Question 41.
 In a set of the given reactions, acetic acid yielded a product C.
 
 Product C would be
 (a) CH3CH(OH) C2H5
 (b) CH3COC6H5
 (c) CH3CH(OH)C6H5
 (d)
 
 Answer:
 (d)
Question 42.
 What happens when a carboxylic acid is treated with lithium aluminium hydride ?
 (a) Aldehyde is formed
 (b) Primary alcohol is formed
 (c) Ketone is formed
 (d) Grignard reagent is formed
 Answer:
 (b) Primary alcohol is formed
Question 43.
 Which of the following will not undergo HVZ reaction ?
 (a) Propanoic acid
 (b) Ethanoic acid
 (c) 2-Methylpropanoic acid
 (d) 2, 2-Dimethylpropanoic acid
 Answer:
 (d) 2, 2-Dimethylpropanoic acid

Question 44.
 Which of the following statements is correct regarding formic acid ?
 (a) It is a reducing agent
 (b) It is a weaker acid than acetic acid
 (c) It is an oxidising agent
 (d) When its calcium salt is heated, it forms acetone
 Answer:
 (a) It is a reducing agent
Question 45.
 The final product (c) obtained in the reaction sequence is
 
 Answer:
 (c)
Question 46.
 Which of the following compounds is most reactive towards nucleophilic addition reactions ?

 Answer:
 (b)
Question 47.
 The correct order of increasing acidic strength is…..
 (a) phenol < ethanol < chloroacetic acid < acetic acid
 (b) ethanol < phenol < chloroacetic acid < acetic acid
 (c) ethanol < phenol < acetic acid < chloroacetic acid
 (d) chloroacetic acid < acetic acid < phenol < ethanol
 Answer:
 (c) ethanol < phenol < acetic acid < chloroacetic acid
Question 48.
 The reagent which does not react with both, acetone and benzaldehyde is……..
 (a) sodium hydrogensulphite
 (b) phenyl hydrazine
 (c) Fehling’s solution
 (d) Grignard reagent
 Answer:
 (c) Fehling’s solution

Question 49.
 Cannizzaro’s reaction is not given by
 
 (c) HCHO
 (d) CH3CHO
 Answer:
 (d) CH3CHO
Question 50.
 Which of the following compounds will give butanone on oxidation with alkaline KMnO4 solution ?
 (a) Butan-l-ol
 (b) Butan-2-ol
 (c) Both of these
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Butan-2-ol
Question 51.
 In Clemmensen reduction carbonyl compound is treated with……….
 (a) zinc amalgam + HCl
 (b) sodium amalgam + HCl
 (c) zinc amalgam + nitric acid
 (d) sodium amalgam + HNO3
 Answer:
 (a) zinc amalgam + HCl