Bihar Board 12th Economics Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Economics Objective Answers Chapter 5 National Income Accounting
Question 1.
 The subect of the Study of Macro Economics is:
 (A) The Principle of National Income
 (B) The Principle of Consumer
 (C) The Principle of Producer
 (D) None of these
 Answer:
 (A) The Principle of National Income

Question 2.
 Macro Economics Studies:
 (A) Employment opportunities in economy
 (B) Theory of supply of Commodities
 (C) Elasticity of demand in Scooter
 (D) Price of wheat in market
 Answer:
 (A) Employment opportunities in economy
Question 3.
 General Price Level is studied in:
 (A) Micro Economics
 (B) Macro Economics
 (C) Both (a) and (b)
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Macro Economics
Question 4.
 Employment Theory is related to :
 (A) Static Economics
 (B) Micro Economics
 (C) Macro Economics
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Macro Economics
Question 5.
 Increase in Stock of Capital is known as:
 (A) Capital Loss
 (B) Capital Profit
 (C) Capital Formation
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Capital Formation
Question 6.
 Which of the following is sPktock ?
 (A) Wealth
 (B) Saving
 (C) Export
 (D) Profit
 Answer:
 (A) Wealth

Question 7.
 Which one of the following is included in circular flow ?
 (A) Real Flow
 (B) Money Flow
 (C) Both (a) and (b)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (a) and (b)
Question 8.
 Which one of the following is included in ‘Stock’ ?
 (A) Quantity of Money
 (B) Wealth
 (C) Quantity of wheat stored in warehouse
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 9.
 Which one is included in flow ?
 (A) Consumption
 (B) Investment
 (C) Income
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Investment
Question 10.
 Which of the following is included in real flow ?
 (A) Flow of Goods
 (B) Flow of Services
 (C) Both (a) and (b)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (a) and (b)

Question 11.
 Which services are provided by families to a firm ?
 (A) Land
 (B) Labour
 (C) Capital and Enterprises
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 12.
 Which one is included in three-sector model ?
 (A) Family
 (B) Firm
 (C) Government
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 13.
 Which one is included in four-sector model ?
 (A) Family, Firm, Industry
 (B) Family, Firm, Government
 (C) Family, Firm, Government, Foreign Sector
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Family, Firm, Government, Foreign Sector
Question 14.
 Which is the equilibrium condition of circular flow in four sector model ?
 (A) C + I
 (B) C + I + G
 (C) C + I + G + (X-M)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) C + I + G + (X-M)

Question 15.
 Primary sector includes:
 (A) Agriculture
 (B) Retail trading
 (C) Small Industries
 (D) All the these
 Answer:
 (D) All the these
Question 16.
 For a four sector or open economy the condition for equilibrium is:
 (A) Savings + taxes + Imports = Investment + govt, expenditure + exports
 (B) Total Leakages = Total Injections
 (C) Aggregate output = Aggregatge Expenditure
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 17.
 Which service is included in Tertiary Sector ?
 (A) Mining
 (B) Construction
 (C) Communication
 (D) Animal Husbandary
 Answer:
 (C) Communication
Question 18.
 Which of the following is not flow ?
 (A) Capital
 (B) Income
 (C) Investment
 (D) Depreciation
 Answer:
 (A) Capital

Question 19.
 The market price of all final goods of a country in a year is known as:
 (A) GDPMP
 (B) GDPFC
 (C) NNPFC
 (D) None of these
 Answer:
 (A) GDPMP
Question 20.
 Which one is true ?
 (A) GNP = GDP + Depreciation
 (B) NNP = GNP + Depreciation
 (C) NNP = GNP – Depreciation
 (D) GNP = NNP – Depreciation
 Answer:
 (C) NNP = GNP – Depreciation
Question 21.
 GNPMp =?
 (A) GDPMp – Depreciation
 (B) GDPMp + Net Factor Income from Abroad
 (C) GNPMp + Subsidy
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) GDPMp + Net Factor Income from Abroad
Question 22.
 NNPMP = ?
 (A) GNPMp – Depreciation
 (B) GNPMp + Depreciation
 (C) GNPMp + Indirect Tax
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) GNPMp – Depreciation

Question 23.
 Depreciation expenses are included in:
 (A) GNPMp
 (B) NNPMp
 (C) NNPFC
 (D) None of these
 Answer:
 (A) GNPMp
Question 24.
 NDPFC = ?
 (A) NDPMP – Indirect Tax
 (B) GNPMP – Indirect Tax + Subsidy
 (C) NDPMP – Subsidy
 (D) NDPMF – Depreciation
 Answer:
 (B) GNPMP – Indirect Tax + Subsidy
Question 25.
 Net National Income at Factor Cost is called ?
 (A) National Income
 (B) Gross Investment
 (C) Domestic Income
 (D) None of these
 Answer:
 (A) National Income
Question 26.
 Which one is included in National Income ?
 (A) Rent, Wage, Interest
 (B) Rent, Wage, Salary
 (C) Rent, Profit, Interest
 (D) Rent, Wage, Salary, Interest, Profit
 Answer:
 (D) Rent, Wage, Salary, Interest, Profit

Question 27.
 What is consumption of fixed capital called ?
 (A) Capital formation
 (B) Depreciation
 (C) Investment
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Depreciation
Question 28.
 Which of the following is correct ?
 (A) Disposable Income = Personal Income – Direct Taxes
 (B) Disposable Income = Private Income – Direct Taxes
 (C) Disposable Income = Personal Income – Indirect Taxes
 (D) Disposable Income = Private Income – Indirect Taxes
 Answer:
 (A) Disposable Income = Personal Income – Direct Taxes
Question 29.
 If for a country net factor income from abroad is negative then:
 (A) GDP < GNP
 (B) GDP > GNP
 (C) GDP ≥ GNP
 (D) GDP = GNP
 Answer:
 (B) GDP > GNP
Question 30.
 The market value of all final goods and services produced in an economy over a year is called :
 (A) Gross National Product
 (B) National Income
 (C) Gross Domestic Product
 (D) Net National Product
 Answer:
 (C) Gross Domestic Product

Question 31.
 Which method is adopted in measuring National Income ?
 (A) Production Method
 (B) Income Method
 (C) Expenditure Method
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 32.
 Which sector is included in an economy ?
 (A) Primary
 (B) Secondary
 (C) Tertiary
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 33.
 Which of the following is not included in the calculation of Gross National Product ?
 (A) Purchase and Sale of Old commodities
 (B) Intermediate Commodities
 (C) (a) and (b) both
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) (a) and (b) both
Question 34.
 Which one of the following services is included in Secondary Sector ?
 (A) Insurance
 (B) Manufacturing
 (C) Trade
 (D) Banking
 Answer:
 (B) Manufacturing

Question 35.
 Which one is included in Primary Sector ?
 (A) Land
 (B) Forest
 (C) Mining
 (D) All these
 Answer:
 (D) All these
Question 36.
 To include the value of goods or services more than one time while calculating National Income is called :
 (A) Single Counting
 (B) Double Counting
 (C) Multiple Counting
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Double Counting
Question 37.
 Which one is a component of profit ?
 (A) Dividend
 (B) Undistributed Profit
 (C) Corporate Profit Tax
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 38.
 Which one is included in National Income ?
 (A) Transfer Earnings
 (B) Sale proceeds of Shares and Bonds
 (C) Black Money
 (D) None of the Above
 Answer:
 (D) None of the Above

Question 39.
 Which one is included in the calculation of National Income ?
 (A) New Final Goods and Services
 (B) Earned Income of Indian Companies in Abroad
 (C) Expenses made by Foreign Tourists in the country
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 40.
 Which one is the limitation of Macro Economics ?
 (A) Collective Economic Paradox
 (B) Ignores Individual Units
 (C) Both (a) and (b)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (a) and (b)
