Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 2 Principles of Management
Question 1.
 The father of scientific management was :
 (A) Gilbreth
 (B) Taylor
 (C) Robertson
 (D) Wastson
 Answer:
 (B) Taylor
Question 2.
 Production in scientific management is :
 (A) Maximum
 (B) Minimum
 (C) Normal
 (D) Average
 Answer:
 (A) Maximum

Question 3.
 By scientific management working hours of workers are :
 (A) Increased
 (B) Decreased
 (C) No effect
 (D) Average
 Answer:
 (B) Decreased
Question 4.
 Who was the father of scientific management:
 (A) H.S. Person
 (B) Diemer
 (C) F.W. Taylor
 (D) Charles Babbage
 Answer:
 (C) F.W. Taylor
Question 5.
 Henry Fayol’s principles of management are :
 (A) 10
 (B) 3
 (C) 14
 (D) 15
 Answer:
 (C) 14
Question 6.
 Henry Fayol was born in :
 (A) Japan
 (B) France
 (C) Germany
 (D) America
 Answer:
 (B) France
Question 7.
 The propounder of administrative management were :
 (A) Fayol
 (B) Taylor
 (C) Terry
 (D) Watson
 Answer:
 (A) Fayol

Question 8.
 Principles of management are :
 (A) Universal
 (B) Flexible
 (C) Absolute
 (D) Behavioural
 Answer:
 (C) Absolute
Question 9.
 Management should find ‘one best way’ to perform a task. Which technique of scientific management is defined in this sentence :
 (A) Universal
 (B) Flexible
 (C) Absolute
 (D) Behavioural
 Answer:
 (D) Behavioural
Question 10.
 The essence of scientific management is
 (A) Mental revolution
 (B) Remuneration .
 (C) Not mental revolution
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Mental revolution
Question 11.
 Scientific management…………workers remuneration :
 (A) Increases
 (B) Decreases
 (C) Both
 (D) Neither increase nor decrease
 Answer:
 (A) Increases
Question 12.
 The scientific management is of owners :
 (A) In favour
 (B) Against
 (C) Both
 (D) Helpful
 Answer:
 (A) In favour

Question 13.
 In the beginning scientific management is by works:
 (A) Favoured
 (B) Opposed
 (C) Both
 (D) Helpful
 Answer:
 (B) Opposed
Question 14.
 Mental work is……. :
 (A) Production
 (B) Management
 (C) Marketing
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Production
Question 15.
 Which of the following statement is inconsistent ?
 (A) Purposeful
 (B) Instinet process
 (C) Universal
 (D) Not separate from ownership
 Answer:
 (D) Not separate from ownership
Question 16.
 When scientific Management was introduced ?
 (A) 1913
 (B) 1832
 (C) 1903
 (D) 1920
 Answer:
 (A) 1913
Question 17.
 By scientific management workers get :
 (A) Advantage
 (B) Disadvantage
 (C) None
 (D) Both Advantage & disadvantage
 Answer:
 (A) Advantage

Question 18.
 Wages given to workers in traditional management was:
 (A) Low
 (B) High
 (C) Maximum
 (D) Normal
 Answer:
 (A) Low
Question 19.
 The experiments done by Taylor under scientific management were:
 (A) Motion study
 (B) Fatigue study
 (C) Time study
 (D) All
 Answer:
 (D) All
Question 20.
 Mental revolution is the essence of:
 (A) Scientific Management
 (B) Combination
 (C) Rationalisation
 (D) Profession
 Answer:
 (A) Scientific Management
Question 21.
 How are principles of management formed :
 (A) In a laboratory
 (B) By experience of a maanger
 (C) By experience of customers
 (D) By Social Scientist
 Answer:
 (B) By experience of a maanger
Question 22.
 The Principles of management are not significant because:
 (A) Increase in efficiency
 (B) Initiative
 (C) Optimum utilisation of resources
 (D) Addaptation of Changing technology
 Answer:
 (A) Increase in efficiency
Question 23.
 Henry Fayol was a :
 (A) Social Scientist
 (B) Mining Engineer
 (C) Accountant
 (D) Production Engineer
 Answer:
 (B) Mining Engineer

Question 24.
 Which of the following is not a principle of Management given by Taylor:
 (A) Science, not rule of the Thumb
 (B) Functional foremanship
 (C) Maximum not restricted output
 (D) Harmony not discord
 Answer:
 (B) Functional foremanship
Question 25.
 Analysis in scientific management is :
 (A) 25%
 (B) 50%
 (C) 75%
 (D) None of these
 Answer:
 (C) 75%
Question 26.
 By scientific management consumers are :
 (A) Not affected
 (B) Suffer exploitation
 (C) Benefitted
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Benefitted
