Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 4 Planning
Question 1.
 Planning is:
 (A) Past
 (B) Future
 (C) Present
 (D) All time
 Answer:
 (D) All time

Question 2.
 “A plan is a trap to capture the future.” This statement is of:
 (A) Newman
 (B) Hurley
 (C) Allen
 (D) Terry
 Answer:
 (C) Allen
Question 3.
 Budget refers to :
 (A) Planned target of performance
 (B) Use of handing future activities
 (C) Systematic allocation of resources
 (D) Statement of expected results expressed in numberical terms
 Answer:
 (D) Statement of expected results expressed in numberical terms

Question 4.
 Of all managerial activities planning is the :
 (A) Beginning
 (B) End
 (C) Beginning and end both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Beginning and end both
Question 5.
 Planning is:
 (A) Goal-oriented
 (B) Objective-oriented
 (C) Mental process
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 6.
 A good plan is :
 (A) Expensive
 (B) Time consuming
 (C) Flexible
 (D) Rigid
 Answer:
 (C) Flexible

Question 7.
 Which of the following is not a limitation of planning :
 (A) Wastage of time
 (B) Basis of control
 (C) Rigidity Planning
 (D) Huge cost
 Answer:
 (B) Basis of control
Question 8.
 Planning
 (A) Primary
 (B) Secondary
 (C) Tertiary
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Secondary
Question 9.
 Planning is based on……….
 (A) Past
 (B) Forward
 (C) Future
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Past

Question 10.
 …………… is the method which completes work:
 (A) Process
 (B) Industry
 (C) Object
 (D) Trade
 Answer:
 (A) Process
Question 11.
 Formation of programme is essential scientific. ………
 (A) Planning
 (B) Management
 (C) Organisation
 (D) Control
 Answer:
 (B) Management
Question 12.
 Planning involves……… :
 (A) What to do
 (B) When to do
 (C) How to do
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 13.
 According to George R. Terry, the types of planning are:
 (A) 8
 (B) 6
 (C) 4
 (D) 2
 Answer:
 (C) 4
Question 14.
 A good plan is :
 (A) expensive
 (B) time consuming
 (C) flexible
 (D) rigid
 Answer:
 (C) flexible
