Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 5 Organising
Question 1.
 Organising process involves:
 (A) Grouping of identical work
 (B) Division of a work
 (C) Assigning work to appropriate persons
 (D) None
 Answer:
 (D) None
Question 2.
 There is no favouritism in organisation :
 (A) Formal organisation
 (B) Informal organisation
 (C) Divisional organisation
 (D) Functional organisation
 Answer:
 (A) Formal organisation

Question 3.
 Organisation is automatically formed :
 (A) Functional
 (B) Informal
 (C) Formal
 (D) Divisional
 Answer:
 (B) Informal
Question 4.
 Delegation can be done of:
 (A) Authority
 (B) Responsibility
 (C) Accountability
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Authority
Question 5.
 Responsibility is of:
 (A) Subordinate
 (B) Officer
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Officer
Question 6.
 In a large sized enterprise delegation is :
 (A) Voluntary
 (B) Necessary
 (C) Compulsory
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Compulsory
Question 7.
 For effective delegation is necessary :
 (A) Facility to contact
 (B) Atmosphere of co-operation and co-ordination
 (C) Clear explanation of authorities
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 8.
 For delegation to be effective, it is essential that responsibility is accompanied with necessary :
 (A) Authority
 (B) Man-power
 (C) Incentives
 (D) Promotions
 Answer:
 (A) Authority
Question 9.
 According to Koontz and O’Donnell the organisation steps are… :
 (A) 4
 (B) 6
 (C) 7
 (D) 8
 Answer:
 (C) 7
Question 10.
 Wrong organisation structure prevents business performance upto the extent that it destroys it. This statement is of……………:
 (A) Drucker
 (B) Allen
 (C) Terry
 (D) Taylor
 Answer:
 (A) Drucker

Question 11.
 Organisation is automatically formed :
 (A) Formal
 (B) Informal
 (C) Functional
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Formal
Question 12.
 In the process of delegation of authority …………difficulty comes:
 (A) Three
 (B) Four
 (C) Two
 (D) Five
 Answer:
 (A) Three
Question 13.
 Comprehensive plan for accomplishing an organisation’s objectives is knows as :
 (A) Policy
 (B) Programme
 (C) Objective
 (D) Strategy
 Answer:
 (A) Polic

Question 14.
 Centralisation refers to :
 (A) Retention of authority
 (B) Dispersal of authority
 (C) Creating profit centre
 (D) Opening new centre
 Answer:
 (C) Creating profit centre
Question 15.
 The steps of organisation process are :
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 8
 Answer:
 (B) 4
Question 16.
 Depends on the sweet will of employees :
 (A) Formal organisation
 (B) Informal organisation
 (C) Functional organisation
 (D) Divisional organisations
 Answer:
 (D) Divisional organisations
Question 17.
 In case of informal organisation authority are :
 (A) Decentralised
 (B) Centralised
 (C) Equally distributed
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Centralised
Question 18.
 Authority can not be delegated of:
 (A) Routine work
 (B) Secret work
 (C) Ordinary work
 (D) Easy work
 Answer:
 (B) Secret work

Question 19.
 Which of the following is not an element of delegation:
 (A) Accountability
 (B) Authority
 (C) Responsibility
 (D) Informal Organisation
 Answer:
 (D) Informal Organisation
Question 20.
 A Network of Social relationship that arises spontaneous due to interaction at work is called :
 (A) Formal organisation
 (B) Informal organisation
 (C) Decentralisation
 (D) Delegation
 Answer:
 (B) Informal organisation
Question 21.
 Which of die following does not follow the scalar chain:
 (A) Functional Structure
 (B) Divisional Structure
 (C) Formal organisation
 (D) Informal organisation
 Answer:
 (D) Informal organisation
Question 22.
 A tall structure has a:
 (A) Narrow span of management
 (B) Wide span of management
 (C) No span of management
 (D) Less levies of management
 Answer:
 (B) Wide span of management
Question 23.
 Centralistalon refers to :
 (A) Retention of decision making authority
 (B) Dispersal of decision making authority
 (C) Creating divisions as profit centres
 (D) Opening new centers of branches
 Answer:
 (A) Retention of decision making authority

Question 24.
 For Delegation to be effective it is essential that response be accompanied with ncessary :
 (A) Authority
 (B) Man power
 (C) Incentives
 (D) Promotions
 Answer:
 (A) Authority
Question 25.
 Span of Management refers to:
 (A) Numbers of Managers
 (B) Length of term for which a manager is appointed
 (C) Number of Subordinates under a superior
 (D) Number of members in top management
 Answer:
 (C) Number of Subordinates under a superior
Question 26.
 The form of organisation known for giving rise to rumours is called :
 (A) Central iled organisation
 (B) Decetrasised organisation
 (C) Informal organisation
 (D) Formal organisation
 Answer:
 (C) Informal organisation

Question 27.
 Grouping of Activities on the basis of Product line is a part of:
 (A) Delegated organisation
 (B) Divisional organisation
 (C) Functional organisation
 (D) Autonomous organisation
 Answer:
 (B) Divisional organisation
Question 28.
 Grouping of Activities the basis of Functions is a part of:
 (A) Decentralised organisation
 (B) Divisional organisation
 (C) Functional organisation
 (D) Centralised organsation
 Answer:
 (C) Functional organisation
Question 29.
 There is no discipline in organisation :
 (A) Divisional organisation
 (B) Functional organisation
 (C) Formal organisation
 (D) Informal organisation
 Answer:
 (D) Informal organisation
