Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 8 Controlling
Question 1.
 Management control is done :
 (A) By lower level managers
 (B) By middle level managers
 (C) By top level managers
 (D) By all level managers
 Answer:
 (D) By all level managers

Question 2.
 Control is the function of the management:
 (A) First
 (B) Last
 (C) Third
 (D) Second
 Answer:
 (B) Last
Question 3.
 Controlling is the aspect of management:
 (A) Theoretical
 (B) Practical
 (C) Mental
 (D) Physial
 Answer:
 (B) Practical
Question 4.
 Control is related to:
 (A) Resluts
 (B) Functions
 (C) Efforts
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Resluts
Question 5.
 By employees control is :
 (A) Opposed
 (B) Support
 (C) Liked
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Opposed

Question 6.
 Control is an activity :
 (A) Costly
 (B) Cheap
 (C) Uneconomic
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Costly
Question 7.
 Major object of control is……………….:
 (A) Variation
 (B) Deviation
 (C) Rectification
 (D) Losses
 Answer:
 (C) Rectification
Question 8.
 Budgetary control is not a………….of management:
 (A) Function
 (B) Part
 (C) Substitute
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Substitute
Question 9.
 A budget is prepared for a………………period :
 (A) Long
 (B) Short
 (C) Definite
 (D) Brief
 Answer:
 (C) Definite

Question 10.
 Budget is a statement of budgetary policy :
 (A) Financial
 (B) Final
 (C) Work
 (D) Non-financial
 Answer:
 (A) Financial
Question 11.
 Budgets are prepared for long-term and short¬term… needs:
 (A) Social
 (B) Economic .
 (C) Financial
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Financial

Question 12.
 Budgets are of. …types:
 (A) 2
 (B) 3
 (C) 4
 (D) 20
 Answer:
 (C) 4
Question 13.
 Controlling is necessary :
 (A) For Small Enterprise
 (B) For Medium Sized Enterprise
 (C) For Large Sized Enterprise
 (D) For all the above
 Answer:
 (D) For all the above

Question 14.
 In a business enterprise controlling is needed :
 (A) At the Time of Establishment of
 (B) At the Time of Direction of Business
 (C) At the End of the Year
 (D) Continuously
 Answer:
 (D) Continuously
Question 15.
 Effective controlling is :
 (A) Static
 (B) Pre-determined
 (C) Dynamic
 (D) All the above
 Answer:
 (C) Dynamic
Question 16.
 Control is managerial function :
 (A) Compulsory
 (B) Necessary
 (C) Optional
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Compulsory

Question 17.
 An efficient control system helps to :
 (A) Accomplish organisational objectives
 (B) Boost employee’s morlae
 (C) Judge Accuracy of Standrads
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 18.
 Controlling function of an organisation is :
 (A) Forward looking
 (B) backward looking
 (C) Forward as well as back work looking
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Forward as well as back work looking

Question 19.
 Management audit is a technique to keep a check on the Performance of:
 (A) Company
 (B) Management of the Company
 (C) Shareholders
 (D) Customers
 Answer:
 (D) Customers
Question 20.
 Budgetory control requires the preparation of:
 (A) Training schedule
 (B) Budgets
 (C) Net work diagram
 (D) Responsibility centres
 Answer:
 (B) Budgets
Question 21.
 Which of the following is not sutaible in Improvemental process:
 (A) Investment Centre
 (B) Endocentric Centre
 (C) Profit Centre
 (D) Cost Centre
 Answer:
 (B) Endocentric Centre
