Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 9 Financial Management
Question 1.
 Main functions of financial management are:
 (A) Procurement of funds
 (B) Utilisation of funds
 (C) Allocation of net profits
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 2.
 Financial management is :
 (A) Art
 (B) Science
 (C) Art and science both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Art and science both

Question 3.
 Traditional approach of financial management was discarded during:
 (A) 1910 – 20
 (B) 1920 – 30
 (C) 1930 – 40
 (D) 1940 – 50
 Answer:
 (C) 1930 – 40
Question 4.
 Financial manager takes decision as to:
 (A) Finance
 (B) Investment
 (C) Dividend
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 5.
 Modern approach of financial management is:
 (A) Procurement of funds
 (B) Utilisation of funds
 (C) (A) and (B) both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) (A) and (B) both

Question 6.
 Fixed capital needed for………..period :
 (A) For short period
 (B) For long period
 (C) For both
 (D) None of these
 Answer:
 (A) For short period
Question 7.
 “……….are assets of a relatively permanent nature used in the operation of business and not intended for sale”:
 (A) Fixed Assets
 (B) Current Assets
 (C) Intangible Assets
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Fixed Assets

Question 8.
 “The sum of the current assets is the ………. of a business” – J.S. Mill:
 (A) Fixed Capital
 (B) Working Capital
 (C) Total Capital
 (D) Net Capital
 Answer:
 (A) Fixed Capital
Question 9.
 Bank Overdraft facilities are available on :
 (A) Savings Bank A/c
 (B) Current A/c
 (C) Term Deposit A/c
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Current A/c
Question 10.
 Source of trade credit is :
 (A) Long-term Finance
 (B) Medium term Finance
 (C) Short-term Finance
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Long-term Finance
