Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 1.
 Father of scientific management was :
 (A) Taylor
 (B) Urbick
 (C) Henry Fayol
 (D) Kimball
 Answer:
 (A) Taylor

Question 2.
 Which of the following statement is inconsistent?
 (A) Purposeful
 (B) Instinct process
 (C) Universal
 (D) Not separate from ownership
 Answer:
 (D) Not separate from ownership
Question 3.
 Henry Fayol’s principles of management are :
 (A) 5
 (B) 10
 (C) 14
 (D) 16
 Answer:
 (C) 14
Question 4.
 When scientific management was introduced?
 (A) 1913
 (B) 1832
 (C) 1903
 (D) 1920
 Answer:
 (A) 1913

Question 5.
 By scientific management workers get
 (A) Advantage
 (B) Disadvantage
 (C) None
 (D) Both Advantage & disadvantage
 Answer:
 (A) Advantage
Question 6.
 Wages given to workers in traditional management was:
 (A) Low
 (B) High
 (C) Maximum
 (D) Normal
 Answer:
 (A) Low
Question 7.
 The experiments by Taylor under scientific management were:
 (A) Motion study
 (B) Fatigue study
 (C) Time study
 (D) All
 Answer:
 (D) All
Question 8.
 Mental revolution is the essence of:
 (A) Scientific Management
 (B) Combination
 (C) Rationalisation
 (D) Profession
 Answer:
 (A) Scientific Management
Question 9.
 Henry Fayol was born in :
 (A) Japan
 (B) France
 (C) Germany
 (D) America
 Answer:
 (B) France
Question 10.
 Principles of management are :
 (A) Universal
 (B) Flexible
 (C) Dynamic
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above

Question 11.
 Development of employees involves:
 (A) Transfer
 (B) Promotion
 (C) Training
 (D) All
 Answer:
 (D) All
Question 12.
 Methods of training are :
 (A) Conference
 (B) Lectures
 (C) Apprenticeship
 (D) All above
 Answer:
 (D) All above
Question 13.
 Employees training is :
 (A) Unnecessary
 (B) Necessary
 (C) Compulsory
 (D) Luxury
 Answer:
 (B) Necessary
Question 14.
 Money spent on staffing is:
 (A) Necessary
 (B) Wastage
 (C) Investment
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Investment

Question 15.
 Staffing is the responsibilities of:
 (A) Top Management
 (B) Middle Management
 (C) Lower Management
 (D) All
 Answer:
 (D) All
Question 16.
 Human resource management includes:
 (A) Recruitment
 (B) Selection
 (C) Training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 17.
 Main element of direction are :
 (A) 2
 (B) 3
 (C) 4
 (D) 6
 Answer:
 (C) 4
Question 18.
 Direction is related to employees :
 (A) Top Level
 (B) Middle Level
 (C) Lower Level
 (D) All Level
 Answer:
 (D) All Level
Question 19.
 Direction is:
 (A) Compulsory
 (B) Necessary
 (C) Unnecessary
 (D) Wastage of Time
 Answer:
 (A) Compulsory

Question 20.
 Supervision is:
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Wastage of Time
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Necessary
Question 21.
 For stock exchange the services of SEBI is :
 (A) voluntary
 (B) necessary
 (C) unnecessary
 (D) compulsory
 Answer:
 (D) compulsory
Question 22.
 Marketing includes:
 (A) Purchase
 (B) Sales
 (C) Warehousing
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 23.
 Which one is not the consumer product amongst following:
 (A) Raw materials
 (B) Refrigerator
 (C) Old statues
 (D) Shoes
 Answer:
 (A) Raw materials
Question 24.
 Essentials of a good brand are :
 (A) Short name
 (B) Easy to remember
 (C) Attractive design
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above

Question 25.
 Labelling is compulsory in packed consumer products :
 (A) All
 (B) A few
 (C) None
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) A few
Question 26.
 Physical distribution does not include :
 (A) Transportation
 (B) Financing
 (C) Warehousing
 (D) Inventory control
 Answer:
 (B) Financing
Question 27.
 Which is not an element of promotion mix :
 (A) Advertisement
 (B) Personal selling
 (C) Sales promotion
 (D) Product development
 Answer:
 (D) Product development
Question 28.
 Advertisement is deemed as :
 (A) Wastage
 (B) Investment
 (C) Luxury
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Investment
Question 29.
 Personal approach is established with potential consumer under:
 (A) Through advertisement
 (B) Through sales promotion methods
 (C) Through personal selling
 (D) Through none of the above
 Answer:
 (C) Through personal selling

Question 30.
 Objectives of sales promotion are :
 (A) To introduce with new product only
 (B) To attract new customers only
 (C) To counter competitor only
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 31.
 An entrepreneure is said to be :
 (A) Promotor of economir development
 (B) Motivator of economic development
 (C) Both the above
 (D) None of the (A) and (B)
 Answer:
 (C) Both the above
Question 32.
 Which of the following attitudes is not generally associated with successful entrepreneurship :
 (A) Competition and co-operation
 (B) Desire to influence others
 (C) Innovation and product improvement
 (D) Status quo in business
 Answer:
 (D) Status quo in business
Question 33.
 Management is:
 (A) art
 (B) science
 (C) art and science both
 (D) Profession
 Answer:
 (C) art and science both

Question 34.
 The nature of management is :
 (A) as an inborn ability
 (B) as an acquired ability
 (C) as inborn ability and as an acquired ability both
 (D) none of these
 Answer:
 (C) as inborn ability and as an acquired ability both
Question 35.
 The essence of management is :
 (A) co-ordination
 (B) organisation
 (C) staffing
 (D) science
 Answer:
 (A) co-ordination
Question 36.
 According to George R. Terry the functions of management are:
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 7
 Answer:
 (B) 4
Question 37.
 Coordination is established by :
 (A) top level management
 (B) middle level management
 (C) lower level management
 (D) none of
 Answer:
 (A) top level management

Question 38.
 Co-ordination is :
 (A) voluntary
 (B) necessary
 (C) unnecessary
 (D) wastage of time
 Answer:
 (B) necessary
Question 39.
 Management in India is.
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Luxury
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Necessary
Question 40.
 According to………..”Management is the development of people and not the direction of things.” :
 (A) Henry Fayol
 (B) Lawrence Appley
 (C) F.W. Taylor
 (D) R.C. Davis
 Answer:
 (B) Lawrence Appley

Question 41.
 Planning is the function of management is :
 (A) secondary
 (B) primary
 (C) unnecessary
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 42.
 Which of the following is not a principle of Management given by taylor:
 (A) Science, not rule of the Thumb
 (B) Functional foremanship
 (C) Maximum not restriciled output
 (D) Harmony not discord
 Answer:
 (C) Maximum not restriciled output
Question 43.
 Which of the following does not explain the impact of Government Policy changes on business and Industry :
 (A) More demanding customers
 (B) Increasing Compition
 (C) Changn in Agriculture
 (D) Market orientation
 Answer:
 (D) Market orientation
Question 44.
 Grouping of Activities the basis of Functions is a part of:
 (A) Decentratised organisation
 (B) Divisional organisation
 (C) Functional organisation
 (D) Centralised organisation
 Answer:
 (C) Functional organisation

Question 45.
 Methods of development are :
 (A) Position rotation method
 (B) Short-term syllabus
 (C) Development on the job
 (D) All of these
 Answer:
 (C) Development on the job
Question 46.
 The Process converting the message into communication symbols is known as :
 (A) Media
 (B) Encoding
 (C) Feedback
 (D) Decoding
 Answer:
 (A) Media
Question 47.
 Which of the following is not suitable in Improvemental process :
 (A) Investment Centre
 (B) Endocentric Centre
 (C) Profit Centre
 (D) Cost Centre
 Answer:
 (B) Endocentric Centre

Question 48.
 REPO is:
 (A) Repurchase Agreement
 (B) Reliance Petroleum
 (C) Read and Process
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Repurchase Agreement
Question 49.
 Working non-government organisation of India is :
 (A) VOICE
 (B) Common Cause
 (C) Both
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Common Cause
Question 50.
 Self actualisation needs on the job are fulfilled by :
 (A) Ensuring hard work in the job
 (B) Ensuring quality products
 (C) Participating in training programme
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Ensuring quality products
