Bihar Board 12th Entrepreneurship Objective Questions and Answers
BSEB Bihar Board 12th Entrepreneurship VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 1.
 Which of the following is a element of sensing the opportunities ?
 (A) Ability to perceive
 (B) Insight into the change
 (C) Innovative quality
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 2.
 Social Structure is composed of:
 (A) Functional division of society
 (B) Functional division of caste
 (C) Functional division of community
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Functional division of community
Question 3.
 “A company’s marketing environment consists of the factors and foreces outside marketing that affect marketing management’s ability to develop and maintain successful transactions with its target customesr.” Who said this ?
 (A) Cravens
 (B) Kotler and Armstrong
 (C) Marshal
 (D) Thomas
 Answer:
 (C) Marshal
Question 4.
 Which of the following is not to be considered while selecting a product or service ?
 (A) Marketing Assessment
 (B) Practicability
 (C) Competition
 (D) Product Planning
 Answer:
 (B) Practicability
Question 5.
 Easy in formation is:
 (A) Sole Trading
 (B) Partnership Firm
 (C) Joint Stock Company
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Sole Trading

Question 6.
 creates imperfection in the market which ultimately inceases the volume of sales and profit.
 (A) Promotion
 (B) Innovation
 (C) Both of the above
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) Innovation
Question 7.
 Following is not considered with quantifiable projects :
 (A) Power generation
 (B) Mineral production
 (C) Family welfare
 (D) Water supply
 Answer:
 (C) Family welfare
Question 8.
 Input analysis deals with:
 (A) Funding requirements
 (B) Material requirements
 (C) Labour requirements
 (D) Resource requirements
 Answer:
 (D) Resource requirements
Question 9.
 Gestation period is concerned with:
 (A) Idea creation period
 (B) Incubation period
 (C) Implementation period
 (D) Commercialisation period
 Answer:
 (C) Implementation period

Question 10.
 Long-term loan bears:
 (A) Fixed Rate of Interest
 (B) Flexible Rate of Interest
 (C) Zero Rate of Interest
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Fixed Rate of Interest
Question 11.
 Purchase of goodwill by issuing debentures is:
 (A) Application of Fund
 (B) Sources of Fund
 (C) No flow of Fund
 (D) None of these
 Answer:
 (C) No flow of Fund
Question 12.
 Ideal Current Ratio is:
 (A) 2:1
 (B) 1:2
 (C) 3:2
 (D) 4:1
 Answer:
 (A) 2:1

Question 13.
 Contribution:
 (A) Sales Less Total Cost
 (B) Sales Less Variable Cost
 (C) Sales Less Fixed Cost
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Sales Less Variable Cost
Question 14.
 Venture Capital thought was firstly originated in:
 (A) India
 (B) England
 (C) America
 (D) Japan
 Answer:
 (C) America
Question 15.
 Labour-inensive technique is appropriate because is relates with:
 (A) Unstable nature
 (B) Movable nature
 (C) Constant nature
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Unstable nature

Question 16.
 “Management is a profession.” This statement is of:
 (A) George R. Terry
 (B) American Management Associations
 (C) Henry Fayol
 (D)Investment
 Answer:
 (B) American Management Associations
Question 17.
 Money spent on marketing is:
 (A) Wastage
 (B) unnecessary expenditure
 (C) Burden on the customers
 (D) Investment
 Answer:
 (D) Investment
Question 18.
 Naked debentures are:
 (A) Fully secured
 (B) Partly secured
 (C) Unsecured
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Unsecured
Question 19.
 Fixed cost per unit increases when:
 (A) Production decreases
 (B) Production increases
 (C) Production remains same
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Production decreases

Question 20.
 Under franchising:
 (A) Control on the product remains in the hands of franchisor
 (B) Control on the product goes in the hands of franchisee
 (C) Above (a) and (b) both
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Control on the product remains in the hands of franchisor
Question 21.
 A successful entreneur must possess the quality of the following:
 (A) Leadership
 (B) Control
 (C) Innovation
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 22.
 A project is:
 (A) Cluster of activities
 (B) Single activity
 (C) Group of innumerable activities
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Cluster of activities

Question 23.
 Money spent on the preparation of project is:
 (A) Investment
 (B) Expenditure
 (C) Wastage
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Investment
Question 24.
 What is required for fixed capital and working capital of any enterprise ?
 (A) Finance
 (B) Marketing
 (C) Planning
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Finance
Question 25.
 Regular Working Capital is the part of:
 (A) Permanent Working Capital
 (B) Variable Working Capital
 (C) Net Working Capital
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Permanent Working Capital
Question 26.
 Fixed cost per unit increases when:
 (A) Production decreases
 (B) Production increases
 (C) Production remains same
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Production decreases

Question 27.
 Profit volume ratio shows the relation between whom :
 (A) Contribution and Profit
 (B) Contribution and Loss
 (C) Contribution and Sales
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Contribution and Sales
Question 28.
 The of business also determines the born of organisation:
 (A) Size
 (B) Location
 (C) Study
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Size
Question 29.
 Which of the following is a kind of opportunities ?
 (A) First opportunity
 (B) Created opportunity
 (C) Last opportunity
 (D) None of the these
 Answer:
 (B) Created opportunity
Question 30.
 Learning Process involves :
 (A) Drive
 (B) Cue
 (C) Response
 (D) Drive, Cue and Response
 Answer:
 (D) Drive, Cue and Response

Question 31.
 Which of the following factors affect market assemssment ?
 (A) Micro Environment
 (B) Production Cost
 (C) Demand
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Micro Environment
Question 32.
 Out of the following what is essential to study in feasibility study ?
 (A) Cost
 (B) Price
 (C) Govern
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 33.
 What are the things that enterprise do ? The paths they ’ follow and the decision they take in order to reach certeia points and levels of success.
 (A) Production
 (B) Distribution
 (C) Marketing
 (D) Strategies
 Answer:
 (D) Strategies

Question 34.
 A successful entrepreneur must possess the quality of the following:
 (A) Leadership
 (B) Control
 (C) Innovation
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 35.
 Modernisation improves:
 (A) Products
 (B) Production
 (C) Processes
 (D) Capacity
 Answer:
 (D) Capacity
