Bihar Board 12th Entrepreneurship Objective Questions and Answers
BSEB Bihar Board 12th Entrepreneurship VVI Objective Questions Model Set 4 in English
Question 1.
 Which of the following factors affecting identification of business opportunities ?
 (A) Volume of internal demand
 (B) Created opportunity
 (C) Existing opportunities in the enviroment
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Volume of internal demand

Question 2.
 Subsidy is:
 (A) Concession
 (B) Discount
 (C) Repayment
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Repayment
Question 3.
 What is included in demand forecasting ?
 (A) Customer
 (B) Product planning
 (C) Short Term forecasting
 (D) Consumer forecasting
 Answer:
 (C) Short Term forecasting
Question 4.
 An entrepreneur is both a worker and……………?
 (A) Investor
 (B) Manager
 (C) Owner
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Owner

Question 5.
 Out of the following which is defined as discovery of business opportunities ?
 (A) Product
 (B) Promotion
 (C) Marketing
 (D) Production
 Answer:
 (B) Promotion
Question 6.
 The ………… of business also determines the form of organisation.
 (A) Size
 (B) Location
 (C) Study
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Size
Question 7.
 Factor intensity oreinted projects are:
 (A) Captial oriented projects
 (B) Labour intensive projects
 (C) Technology oriented projects
 (D) Both (a) and (b)
 Answer:
 (D) Both (a) and (b)
Question 8.
 Project is prepared:
 (A) By Promoters
 (B) By Managers
 (C) By Entrepreneurs
 (D) By all these
 Answer:
 (D) By all these

Question 9.
 Which of the following is physical resources ?
 (A) Marketing
 (B) Finance
 (C) Resources
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Resources
Question 10.
 Net Working Capital means:
 (A)C.A.- C.L.
 (B)C.A. + C.L.
 (C) C. L. – C. A.
 (D) None f the above
 Answer:
 (A)C.A.- C.L.
Question 11.
 Closing Stock is:
 (A) Sources of fund
 (B) Application of fund
 (C) No flow of fund
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Sources of fund
Question 12.
 Stock Turnover Ratio comes under:
 (A) Liquidity Ratio
 (B) Profitability Ratio
 (C) Activity Ratio
 (D) Financial Position Ratio
 Answer:
 (C) Activity Ratio

Question 13.
 The difference between actual sales and break-even sale is known as ?
 (A) Margin of safety
 (B) Total Cost
 (C) Break-even point
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Margin of safety
Question 14.
 Venture Capital contains:
 (A) High Risk
 (B) Venture Risk
 (C) No Risk
 (D) None of these
 Answer:
 (A) High Risk
Question 15.
 Management is:
 (A) Art
 (B) Science
 (C) Art and science both
 Answer:
 (C) Art and science both

Question 16.
 …………..is used in graph, transportation or simplex method:
 (A) Linear Programming
 (B) Critical Path Analysis
 (C) Product Inspection
 (D) Scheduling
 Answer:
 (A) Linear Programming
Question 17.
 For business, marketing is:
 (A) Compulsory
 (B) Necessary
 (C) Unnecessary
 (D) Luxury
 Answer:
 (A) Compulsory
Question 18.
 SFC Act in India was passed in the year:
 (A) 1948
 (B) 1949
 (C) 1950
 (D) 1951
 Answer:
 (D) 1951

Question 19.
 At decline stage of growth:
 (A) The enterprise finds it difficult to survive
 (B) The enterprise starts incurring losses at an increasing rate
 (C) The enterprise prefers to close its shutters
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 20.
 Duty of entrepreneur’s is;
 (A) Over charging
 (B) Tax-evasion
 (C) Environmental pollution
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 21.
 Product launching should be showed by dictated market out of the following:
 (A) Supply
 (B) Demand
 (C) Primary market
 (D) Secondary market
 Answer:
 (B) Demand
Question 22.
 The advantage of marketing is to:
 (A) Consumers
 (B) Businessmen
 (C) Manufacturers
 (D) To all
 Answer:
 (D) To all

Question 23.
 Telephone Expense is:
 (A) Fixed
 (B) Variable
 (C) Semi-variable
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Semi-variable
Question 24.
 Merger means:
 (A) Taking over one organisation by another organisations
 (B) Combination of two or more business
 (C) Acquiring controlling interest in other organisation
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) Combination of two or more business
Question 25.
 “By social responsibility we mean to execute those policies, to take that decision or to do these activities which are desireable for social objectivesw and valves.” This statement is:
 (A) H.R. Boben
 (B) Koontz and O’ Donnel
 (C) None of these
 Answer:
 (A) H.R. Boben
Question 26.
 Which of the following in an example of fixed cost:
 (A) Direct Material Cost
 (B) Chargeable Expenses
 (C) Salary of Office Manger
 (D) Direct Labour Cost
 Answer:
 (C) Salary of Office Manger

Question 27.
 Management is an art:
 (A) Doing work himself
 (B) Taking work from others
 (C) Both for doing himself work and taking from others
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both for doing himself work and taking from others
Question 28.
 Closing Stock is:
 (A) Sources of Funds
 (B) Application of Fund
 (C) No flow of fund
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Sources of Funds
Question 29.
 The products which are more in demand are more……………
 (A) Profitable
 (B) Lossable
 (C) More profitable
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Profitable
Question 30.
 Economic policies determine what ?
 (A) Direction of Business
 (B) Volume of Business
 (C) Direction and value of Business
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Direction and value of Business

Question 31.
 Demand forecasting is term as what out of the following ?
 (A) Marketing
 (B) Marketing Demand
 (C) Demand and Supply
 (D) All of the above
 Answer:
 (B) Marketing Demand
Question 32.
 Entreprneur have the responsibility to meet which of the following obiigation ?
 (A) Statutory
 (B) Managerial
 (C) Neither (A) nor (B) of the above
 (D) (A) and (A) above
 Answer:
 (A) Statutory
Question 33.
 Out of the following formulating of the general plan of business depends ?
 (A) Project Report
 (B) Plant and Production Planning
 (C) Marketing Planning
 (D) Financial Planning
 Answer:
 (B) Plant and Production Planning

Question 34.
 Out of the following formulating of the general plan of business depends ?
 (A) Project Report
 (B) Plant and Production Planning
 (C) Marketing Planning
 (D) Financial Planning
 Answer:
 (B) Plant and Production Planning
Question 35.
 Project is not conremed with:
 (A) Innovation
 (B) Vision
 (C) Risk
 (D) Creativity
 Answer:
 (D) Creativity