Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 6 Staffing
Question 1.
 Money spent on staffing is:
 (A) Wastage of money
 (B) Necessary
 (C) Investment
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Investment

Question 2.
 Staffing is:
 (A) Part of organisation
 (B) Function of personnel management
 (C) Function of management
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 3.
 Employees training is :
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Compulsory
 (D) Wastage of money
 Answer:
 (A) Necessary

Question 4.
 Development of employees involves :
 (A) Promotion
 (B) Transfer
 (C) Training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 5.
 Objective of development is :
 (A) Increase in knowledge
 (B) Better performance
 (C) Increase in promotion
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 6.
 Methods of training are :
 (A) Job rotation training
 (B) On the job training
 (C) Apprenticeship traning
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 7.
 Staffing is the responsibility of………….:
 (A) Lower management
 (B) Middle management
 (C) Top management
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 8.
 Human resource management includes …………….:
 (A) Recruitment
 (B) Selection
 (C) Training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 9.
 Human resource management includes………..:
 (A) recruitment
 (B) selection
 (C) training
 (D) all of these
 Answer:
 (D) all of these

Question 10.
 Promotion and transfer are the main …………. of recruitment:
 (A) Work
 (B) Objects
 (C) Sources
 (D) Importance
 Answer:
 (C) Sources
Question 11.
 Shifting of an employee to a position in which responsibilities are decreased is called …………….:
 (A) Promotion
 (B) Demotion
 (C) None
 (D) All
 Answer:
 (C) None
Question 12.
 Shifting of an employee from one job to another is called …………..:
 (A) Transfer
 (B) Resignation
 (C) Both
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Transfer

Question 13.
 Recruitment in the life of organisation is :
 (A) once
 (B) twice
 (C) occasionally
 (D) continuous
 Answer:
 (D) continuous
Question 14.
 Selection of executives is :
 (A) lower level executives
 (B) middle level executives
 (C) top level executives
 (D) all of these
 Answer:
 (D) all of these
Question 15.
 Methods of development are :
 (A) position retation method
 (B) short-term syllabus
 (C) development on the job
 (D) all of these
 A(D) all of these
