Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 7 Directing
Question 1.
 Main elements of direction are :
 (A) 2
 (B) 3
 (C) 4
 (D) 6
 Answer:
 (C) 4

Question 2.
 Elements of management are :
 (A) Supervision
 (B) Motivation
 (C) Leadership
 (D) All
 Answer:
 (B) Motivation
Question 3.
 Supervision is the level of management:
 (A) Top
 (B) Middle
 (C) Low
 (D) All of these
 Answer:
 (C) Low
Question 4.
 Supervision is:
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Wastage of time
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Necessary

Question 5.
 Supervisor is the link between:
 (A) Top and middle management
 (B) Workers and middle management
 (C) Workers and lower management
 (D) Workers and directions
 Answer:
 (B) Workers and middle management
Question 6.
 The leader takes work from his subordinates :
 (A) By tact
 (B) By rod
 (C) By threatening
 (D) None of these
 Answer:
 (A) By tact
Question 7.
 Grapevine is :
 (A) Formal communication
 (B) Barrier to communication
 (C) Lateral communication
 (D) Informal communication
 Answer:
 (D) Informal communication

Question 8.
 Barrier in effective communication is :
 (A) Language
 (B) Distance
 (C) Individual differences
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 9.
 Types of communication are :
 (A) Written
 (B) Verbal
 (C) Formal
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 10.
 Direction is related to :
 (A) Top level
 (B) Middle level
 (C) Lower level
 (D) All levels
 Answer:
 (D) All levels

Question 11.
 Direction is required at the ……… level of management:
 (A) top
 (B) middle
 (C) lower
 (D) all of these
 Answer:
 (D) all of these
Question 12.
 Direction is…………..:
 (A) pervasive
 (B) performance-oriented
 (C) continuous activity
 (D) all of these
 Answer:
 (D) all of these
Question 13.
 Which of the following qualities must be possessed by a good leader ?
 (A) Initiative
 (B) Communication skill
 (C) Self-confidence
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 14.
 Why is an effective system of communication essential in business ?
 (A) To guide
 (B) To inform
 (C) To instruct
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 15.
 Direction is:
 (A) Compulsory
 (C) Unnecessary
 (B) Necessary
 (D) Wastage of Time
 Answer:
 (A) Compulsory

Question 16.
 Supervisor is of the workers :
 (A) Friend
 (B) Guide
 (C) Philosopher
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 17.
 Supervision is an element of:
 (A) Leadership
 (B) Planning
 (C) Direction
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Direction
Question 18.
 Motivational means should be determined on the basis of:
 (A) Group
 (B) Individuals
 (C) Job
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above

Question 19.
 The Leadership is:
 (A) Wastage of Time
 (B) Necessary
 (C) Wastage of Money
 (D) Unnecessary
 Answer:
 (C) Wastage of Money
Question 20.
 The manager is:
 (A) Boss
 (B) Owner
 (C) Leader
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Owner
Question 21.
 The types of communication network are :
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 8
 Answer:
 (B) 4

Question 22.
 For effective communication is necessary :
 (A) Clarity
 (B) Courtesy
 (C) Continuity
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 23.
 In effective communication language should not be used:
 (A) Express
 (B) Imprressive
 (C) Ambiguous
 (D) Courtesy
 Answer:
 (C) Ambiguous
Question 24.
 Which one of the following is not an element of direction:
 (A) Motivation
 (B) Communication
 (C) Delegation
 (D) Supervision
 Answer:
 (C) Delegation

Question 25.
 Which of the following is a financial incentive :
 (A) Promotion
 (B) Stock incentive
 (C) Job Security
 (D) Employee Participation
 Answer:
 (D) Employee Participation
Question 26.
 Which of the following is not an element of communication process :
 (A) Decoding
 (B) Communication
 (C) Channel
 (D) Receiver
 Answer:
 (B) Communication
Question 27.
 Status comes under the following types of barriers :
 (A) Semantic barrier
 (B) Organisational barrier
 (C) Non Semantic barrier
 (D) Psychological barrier
 Answer:
 (B) Organisational barrier

Question 28.
 The highest level need in the need Hierarchy of Abrahum Maslow:
 (A) Safety need
 (B) Belongingness need
 (C) Saif actualisation need
 (D) Prestige need
 Answer:
 (C) Saif actualisation need
Question 29.
 The Prorcess converting the massage into communication symbols is known as :
 (A) Media
 (B) Encoding
 (C) Feed back
 (D) Decoding
 Answer:
 (D) Decoding
