Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 10 Financial Markets
Question 1.
 Money market deals in:
 (A) Short-term funds
 (B) Medium-term funds
 (C) Long-term funds
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Short-term funds.

Question 2.
 Capital market deals in :
 (A) Short-term funds
 (B) Medium-term funds
 (C) Long-term funds
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Long-term funds
Question 3.
 Creates liquidity:
 (A) Organised market
 (B) Unorganised market
 (C) Primary market
 (D) Secondary market
 Answer:
 (D) Secondary market
Question 4.
 In new issued shares deals:
 (A) Secondary market
 (B) Primary market
 (C) Secondary and primary market both
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Primary market

Question 5.
 Legally SEBI was established in :
 (A) 1988
 (B) 1990
 (C) 1992
 (D) 1994
 Answer:
 (C) 1992
Question 6.
 Stock exchange protects the interact of:
 (A) Investor
 (B) Company
 (C) Government
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Investor

Question 7.
 Head office of SEBI is in:
 (A) Delhi
 (B) Mumbai
 (C) Kolkata
 (D) Chennai
 Answer:
 (B) Mumbai
Question 8.
 The foremost stock exchange was established in :
 (A) Delhi
 (B) London
 (C) America
 (D) Japan
 Answer:
 (B) London
Question 9.
 The number of stock exchange in 2004 was :
 (A) 20
 (B) 21
 (C) 23
 (D) 24
 Answer:
 (D) 24

Question 10.
 Regional office of SEBI is situated in :
 (A) Delhi
 (B) Kolkata
 (C) Chennai
 (D) All these three
 Answer:
 (D) All these three
Question 11.
 New issue of shares are made in market:
 (A) Primary
 (B) Secondary
 (C) Organised
 (D) Unorganised
 Answer:
 (A) Primary
Question 12.
 Commercial bill is written…………:
 (A) By purchaser
 (B) By seller
 (C) By bank
 (D) By the government
 Answer:
 (B) By seller
Question 13.
 The maximum duration of commercial paper is………..:
 (A) 3 months
 (B) 6 months
 (C) 12 months
 (D) 24 months
 Answer:
 (C) 12 months.

Question 14.
 The future of stock exchange in India is…………..:
 (A) Bright
 (B) In dark
 (C) Oridinary
 (D) No future
 Answer:
 (A) Bright
Question 15.
 The first Stock Exchange in India was established in :
 (A) 1857
 (B) 1887
 (C) 1877
 (D) 1987
 Answer:
 (C) 1877
Question 16.
 Primary and Secondary markets:
 (A) Complete with each other
 (B) Complement each other
 (C) Function independently
 (D) Control each other
 Answer:
 (C) Function independently

Question 17.
 The settlement cycle in NSE is:
 (A) T + 5
 (B) T + 3
 (C) T + 2
 (D) T + 1
 Answer:
 (A) T + 5
Question 18.
 National Stock Exchange of India was recognised as stock exchange in the year:
 (A) 1992
 (B) 1993
 (C) 1994
 (D) 1995
 Answer:
 (B) 1993
Question 19.
 NSE Commanced futures trading in the year:
 (A) 1999
 (B) 2000
 (C) 2001
 (D) 2002
 Answer:
 (B) 2000

Question 20.
 Celaring and Settlement operations of NSE is carried out by :
 (A) NSDL
 (B) NSYE
 (C) SBI
 (D) CDSL
 Answer:
 (A) NSDL
Question 21.
 OTCEI was started on the line of:
 (A) NASDAQ
 (B) NSYE
 (C) NASAQ
 (D) NSE
 Answer:
 (A) NASDAQ
Question 22.
 To be listed on OTCEI the minimum capital requirements for a company :
 (A) ₹ 5 crores
 (B) ₹ 3 crores
 (C) ₹ 6 crores
 (D) ₹ 1 crore
 Answer:
 (B) ₹ 3 crores

Question 23.
 Treasury bill are basically :
 (A) An instrument to borrow short-term funds
 (B) An instrument to borrow long-term funds
 (C) An instrument to capital market
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) An instrument to borrow short-term funds
Question 24.
 REPO is:
 (A) Repurchase Agreement
 (B) Reliance Petroleum
 (C) Read and Process
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Repurchase Agreement
