Bihar Board 12th English Grammar Combination of Sentences (Synthesis) Important Questions

  • by

Bihar Board Class 12th English Grammar Combination of Sentences (Synthesis) Important Questions

Question 1.
Combine the following sentences into one sentences:—
(a) I shall never do it again. I am determined.
(b) He was tired. He sat for some rest.
(c) She has come. We know it.
(d) Ram has gone to Calcutta. He will buy some new books.
(e) I could not catch the train. I was late.
Answer:
(a) I am determined that shall never do it again.
(b) He sat for rest as he was tired.
(c) We know that she has come.
(d) Ram has gone to Calcutta to buy some new books.
(e) As I was late I could not catch the train.

Question 2.
Combine the following sentences into one sentences:—
(a) Raju was ill. He appeared at the test.
(b) He worked very hard. He topped in the examination.
(c) Raju is intelligent. His younger brother is dull.
(d) The doctor tried his test. He could not same Rits’s life.
(e) It was very dark. I could not locate my friend’s house.
Answer:
(a) Although Raju was ill he appeared at the test.
(b) As he worked very hard he topped in the examination.
(c) Raju is intelligent but his younger brother is dull.
(d) Although the doctor tried his best he could not same Rita’s life.
(e) A sit was very dark I could locate my friend’s house.

Question 3.
Combine the following sentences into one sentence:—
(a) He wrote a letter to his father. He requested him to send one thousand rupees.
(b) The teacher was angry. He asked the students to remain silent.
(c) Seema was walking in the lawn. She saw a snake near the gate.
(d) He is writing. He is listening to radio.
(e) He will get a first class. It is certain.
Answer:
(a) He wrote a letter to his father requesting him to send one thousand rupees.
(b) Being angry, the teacher asked the student to remain silent.
(c) While Seema was walking in the lawn she saw a snake near the gate.
(d) He is writing and listening to the radio.
(e) Certainly he will get a first-class.

Question 4.
Combine the following sentences into one sentence:—
(a) Dr. Rajendra Prasad was the first President of India. He was born in Bihar.
(b) My brother is an engineer. He lives in the USA.
(c) Your examination is at hand. You should study regularly.
(d) The doctor examined his chest. He said that he should continue the medicines.
(e) Sudha opened the drawer. She saw that her perse was not there.
Answer:
(a) Dr. Rajendra Prasad, The first President of India,was born in Bihar.
(b) My brother, an engineer gives in the USA.
(c) As your examination is at hand you should study regularly.
(d) Hawing examined is chest, the doctor said that he should continue the medicines.
(e) On opening drawer Sudha saw that her puse was not there.

Question 5.
Combine the following sentences into one : –
(a) Radha left the meeting. Her baby tooK ill suddenly.
(b) I kicked the ball hard. I could not score a goal.
(c) He was not sent up for the annual examination. His attendance was very poor.
(d) Rajiv was very thirsty. He was walking in the sun.
(e) Gandhiji wrote articles for newspapers. He gave speeches.
Answer:
(a) Radha left the meeting because her baby had taken ill suddenly.
(b) Although I kicked the ball hard I could not score a goal.
(c) Since his attendance was very poor he was not sent up for the annual examination.
(d) As he was walking in the sun Rajiv was very thirsty.
(e) Gandhiji wrote articles for newspapers and gave speeches.

Question 6.
Combine the following sentences into one sentence
(a) You like Premchand. I like Sharat chandra.
(b) He likes mangoes. His sister likes apples.
(c) He is good in studies. He is a cricketer also.
(d) I wake up in the morning. I saw a sparrow sitting at the window.
Answer:
(a) You like Premchand but I like sharat Chandra.
(b) He likes mangoes but his sister likes apples.
(c) He is good in studies and he is a cricketer also.
(d) When I wake up in the morning I saw a sparrow sitting at the window.

Question 7.
Combine the following sentences into one sentence:—
(a) Gandhiji lived in London for a few years. He did not like the British way of.
(b) Nanukaka is coming. My mother announced this.
(c) The introduction was over. The secretary was sent to bring coffee for Nanukaka.
(d) I could not understand it. Nanukaka was talking of the minister as his friend.
(e) Martin Luther king was a black leader. He changed the lives of the Negroes.
(f) It is a famous speech. It was given by Martin Luther king.
Answer:
(a) Although Gandhiji lived in London for a few years he did not like the British way of life.
(b) My mother announced that Nanukaka was coming.
(c) The introduction being over, the secretary was sent to bring coffee for Nanukaka.
(d) I could not understand why Nanukaka was talking of the minister as his friend.
(e) Martin Luther king, the black leader, changed the lives of the Negroes.
(f) It is a famous Speech, given by Martin Luther King.

Question 8.
Combine the following sentences into one sentence—
(a) The boy got a prize. He was very glad.
(b) The captain was killed. The soldiers were seized with panic.
(c) You gave a pen. The pen was costly.
(d) The thief was running. The police chased the theif.
(e) He bought a watch. The watch was precious.
Answer:
(a) The boy was very glad to get a prize
(b) The captain being killed the soldiers were seized with panic.
(c) You gave me a costly pen.
(d) The police chased the running thief.
(e) He bought a precious watch.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *