Bihar Board Class 10th Maths Solutions Chapter 6 Triangles Ex 6.4 Textbook Questions and Answers.
BSEB Bihar Board Class 10th Maths Solutions Chapter 6 Triangles Ex 6.4

Question 1.
 Let ∆ ABC ~ ∆ DEF and their areas be, respectively, 64 cm² and 121 cm². If EF = 15.4 cm, find BC.
 Solution:
 
Question 2.
 Diagonals of a trapezium ABCD with AB || DC intersect each other at the point O. If AB = 2 CD, find the ratio of the areas of triangles AOB and COD.
 Solution:
 In ∆s AOB and COD, we have :
 ∠AOB = ∠COD [Vert.opp.∠s]
 and ∠OAB = ∠OCD [Alternate ∠s]
 ∴ By AA criterion of similarity, we have:
 
 Hence, area (∆ AOB) : area (∆ COD) = 4 : 1

Question 3.
 In the figure, ABC and DBC are two triangles on the same base BC. If AD intersects BC at O, show that
 
 = \(\frac { AO }{ DO }\).
 
 Solution:
 Given : Two As ABC and DBC which stand on the same base BC but on the opposite sides of BC.
 To prove :
 
 = \(\frac { AO }{ DO }\).
 Construction : Draw AE ⊥ BC and DF ⊥ BC.
 
 Proof:
 In ∆s AOE and DOF, we have :
 ∠AEO = ∠DFO = 90°
 ∠AOE = ∠DOF [Vertically opp. ∠s]
 ∴ By AA criterion of similarity, we have :
 
Question 4.
 If the areas of two similar triangles are equal, prove that they are congruent.
 Solution:
 Given : Two ∆s ABC and DEF such that ∆ ABC – ∆ DEF
 and Area (∆ ABC) = Area (∆ DEF)
 To prove : ∆ ABC ≅ ∆ DEF
 
 Proof:
 ∆ ABC ~ ∆ DEF
 So, ∠A = ∠D, ∠B = ∠E, ∠C = ∠F
 and \(\frac { AB }{ DE }\) = \(\frac { BC }{ EF }\) = \(\frac { AC }{ DF }\)
 To establish ∆ ABC ≅ ∆ DEF, it is sufficient to prove that
 
 Hence ∆ ABC ≅ ∆ DEF [By SSS]

Question 5.
 D, E and F are respectively the mid-points of sides AB, BC and CA of ∆ ALBC. Find the ratio of the areas of ∆ DEF and ∆ ABC.
 Solution:
 Since D and E are respectively, the mid-points of the sides AB and BC of ∆ ABC, therefore
 DE [| AC, or DE || FC … (1)
 Since D and F are respectively the mid-points of the sides AB and AC
 ∆ ABC, therefore
 
 DF || BC, or DF || EC … (2)
 From (1) and (2), we can say that DECF is a parallelogram.
 Similarly, ADEF is a parallelogram.
 Now, in ∆s DEF and ABC, we have :
 ∠DEF = ∠A [Opp. Zs of ||gm ADEF]
 and ∠EDF = ∠C [Opp. Zs of ||gm DECF]
 ∴ By AA criterion of similarity, we have :
 ∆ DE ≅ ∆ AC
 
 Hence, Area (∆ DEF) : Area (∆ ABC) =1:4.
Question 6.
 Prove that the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the square of the ratio of their corresponding medians.
 Solution:
 Given : ∆ ABC ~ ∆ PQR, AD and PM are the medians of ∆s ABC and PQR respectively.
 To Prove : \(\frac{\text { Area }(\Delta \mathrm{ABC})}{\text { Area }(\Delta \mathrm{PQR})}=\frac{\mathrm{AD}^{2}}{\mathrm{PM}^{2}}\)
 Proof : Since ∆ ABC ~ ∆ PQR, therefore
 

Question 7.
 Prove that the area of an equilateral triangle described on one side of a square is equal to half the area of the equilateral triangle described on one of the diagonals.
 Solution:
 Given : A square ABCD. Equilateral ∆s BCE and ACF have been drawn on side BC and the diagonal AC respectively.
 To prove : Area (∆ BCE) = \(\frac { 1 }{ 2 }\)(Area ∆ ACF)
 
 Proof: ∆ BCE ~ ∆ ACF [All equilateral triangles are similar]
 
Question 8.
 ABC and BDE are two equilateral triangles such that D is the mid-point of BC. Ratio of the areas of triangles ABC and BDE is ____________.
 (A) 2 : 1
 (B) 1 : 2
 (C) 4 : 1
 (D) 1 : 4
 Solution:
 Since ∆ ABC and ∆ BDE are equilateral triangles, they are equiangular and hence ∆ ABC – ∆ BDE
 
 ∴ (C) is the correct answer.

Question 9.
 Sides of two similar triangles are in the ratio 4 : 9. Areas of these triangles are in the ratio
 (A) 2 : 3
 (B) 4 : 9
 (C) 81 : 16
 (D) 16 : 81
 Solution:
 Since the ratio of the areas of two similar triangles is equal to the ratio of the squares of any two corresponding sides, therefore
 ratio of areas = (4)² : (9)² = 16 : 81
 ∴ (D) is the correct answer.