Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 11 Marketing
Question 1.
 The advantage of marketing is to :
 (A) Consumers
 (B) Businessmen
 (C) Manufactures
 (D) To all
 Answer:
 (D) To all

Question 2.
 The characteristics of a good brand are :
 (A) Short name
 (B) Memorable
 (C) Attractive
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 3.
 Labelling is:
 (A) Compulsory
 (B) Necessary
 (C) Voluntary
 (D) Wastage of money
 Answer:
 (B) Necessary
Question 4.
 Money spent on marketing is :
 (A) Wastage
 (B) Unnecessary expenditure
 (C) Burden on the customers
 (D) Investment
 Answer:
 (D) Investment

Question 5.
 The marketing concept is :
 (A) Production-oriented
 (B) Sales-oriented
 (C) Customer-oriented
 (D) All the three
 Answer:
 (D) All the three
Question 6.
 Costliest means of advertising is :
 (A) Advertising
 (B) Personal selling
 (C) Sales promotion
 (D) Public relations
 Answer:
 (B) Personal selling
Question 7.
 Media of advertising is :
 (A) Samples
 (B) Premium
 (C) Calender and diary etc
 (D) Demonstration
 Answer:
 (C) Calender and diary etc

Question 8.
 The birth place of marketing management is
 (A) England
 (B) America
 (C) France
 (D) Japan
 Answer:
 (B) America
Question 9.
 Maximum wide scope is of:
 (A) Brand
 (B) Labelling
 (C) Packaging
 (D) Trade mark
 Answer:
 (C) Packaging
Question 10.
 Marketing expenditure is a burden on :
 (A) Industry
 (B) Businessmen
 (C) Consumers
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Consumers
Question 11.
 Advertising is:
 (A) Investment
 (B) Unnecessary
 (C) Wastage of money
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Investment

Question 12.
 Marketing mix does not include :
 (A) Price
 (B) Product
 (C) Promotion
 (D) Consumer protection
 Answer:
 (D) Consumer protection
Question 13.
 For business marketing is :
 (A) Compulsory
 (B) Luxury
 (C) Necessary
 (D) Unnecessary
 Answer:
 (A) Compulsory
Question 14.
 Maximum wide scope of…………..
 (A) Brand
 (B) Packaging
 (C) Labelling
 (D) Trade Mark
 Answer:
 (B) Packaging
Question 15.
 The birth place of marketing management is
 (A) Japan
 (B) America
 (C) India
 (D) England
 Answer:
 (B) America

Question 16.
 Advertising is often opposed by the society because it is sometimes:
 (A) Fraudulent
 (B) Misleading
 (C) Increasing cost
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 17.
 Marketing includes:
 (A) Purchase
 (B) Sales
 (C) Warehousing
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above

Question 18.
 Which one is not the consumer product amongst following:
 (A) Raw materials
 (B) Refrigerator
 (C) Old statues
 (D) Shoes
 Answer:
 (A) Raw materials
Question 19.
 Essentials of a good brand are :
 (A) Short name
 (B) Easy to remember
 (C) Attractive design
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 20.
 Labelling is compulsory in packed consumer products:
 (A) All
 (B) A few
 (C) None
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) A few

Question 21.
 Physical distribution does not include :
 (A) Transportation
 (B) Financing
 (C) Warehousing
 (D) Inventory control
 Answer:
 (B) Financing
Question 22.
 Which is not an element of promotion mix :
 (A) Advertisement
 (B) Personal selling
 (C) Sales promotion
 (D) Product development
 Answer:
 (D) Product development
Question 23.
 Advertisement is deemed as :
 (A) Wastage
 (B) Investment
 (C) Luxury
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Investment

Question 24.
 Personal approach is established with potential consumer under:
 (A) Through advertisement
 (B) Through sales promotion methods
 (C) Through personal selling
 (D) Through none of the above
 Answer:
 (C) Through personal selling
Question 25.
 Objectives of sales promotion are :
 (A) To introduce with new product only
 (B) To attract new customers only
 (C) To counter competitor only
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 26.
 Which of the following is not sales promotion tool ?
 (A) Samples
 (B) Prize in pack
 (C) Coupons
 (D) Warranty
 Answer:
 (D) Warranty

Question 27.
 Importance of marketing concept is for :
 (A) society
 (B) consumers
 (C) producers
 (D) all these three
 Answer:
 (D) all these three
Question 28.
 The characteristics of a good brand are
 (A) short name
 (B) memorable
 (C) attractive
 (D) all these
 Answer:
 (D) all these
Question 29.
 The factors affecting product mix are
 (A) marketing
 (B) production
 (C) financial
 (D) al of these
 Answer:
 (A) marketing
