Bihar Board 12th Accountancy Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 10 Accounting Ratios
Question 1.
 The ideal liquid ratio is :
 (A) 2:1
 (B) 1:1
 (C) 5:1
 (D) 4:1
 Answer:
 (B) 1:1

Question 2.
 The ideal current ratio is :
 (A) 2 : 1
 (B) 1 : 2
 (C) 3 : 2
 (D) 3 :4
 Answer:
 (A) 2 : 1
Question 3.
 Operating Ratio is:
 (A) Profitability Ratio
 (B) Activity Ratio
 (C) Solvency Ratio
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Profitability Ratio
Question 4.
 Profitability Ratio is generally shown in :
 (A) Simple Ratio
 (B) Percentage
 (C) Times
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Percentage

Question 5.
 If sales is 7 4,20,000 sales returns is 7 20,000 and cost of goods sold 7 3,20,000 gross profit ratio will be :
 (A) 20%
 (B) 25%
 (C) 15%
 (D) 10%
 Answer:
 (A) 20%
Question 6.
 Stock turnover ratio comes under :
 (A) Liquidity Ratio
 (B) Profitability Ratio
 (C) Activity Ratio
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Activity Ratio
Question 7.
 The satisfactory ratio between internal and external equity is. :
 (A) 1 :2
 (B) 2 :1
 (C) 3 : 1
 (D) 4:1
 Answer:
 (B) 2 :1
Question 8.
 Current Ratio includes:
 (A) Stock
 (B) Debtors
 (C) Cash
 (D) All of these
 Answer:
 (C) Cash
Question 9.
 Current Ratio =
 (A) Current Assets/Current Liabilities
 (B) Liquid Assets/Current Liabilities
 (C) Liquid Assets/Current Assets
 (D) Fixed Assets/Current Assets
 Answer:
 (A) Current Assets/Current Liabilities
Question 10.
 Liquid Assets include :
 (A) Bills Receivable
 (B) Debtors
 (C) Cash Balance
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 11.
 Which of the following assets is not taken into consideration in calculating acid-test ratio ?
 (A) Cash
 (B) Bills Receivable
 (C) Stock
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Stock
Question 12.
 When Cash is 7 10,000 Stock is 7 25,000, B/R is 7 5,000 Creditors is 7 22,000 and Bank Overdraft is 7 8,000 then current ratio is :
 (A) 2 : 1
 (B) 4 : 3
 (C) 3 : 4
 (D) 1 : 2
 Answer:
 (B) 4 : 3
Question 13.
 The two basic measures of liquidity are :
 (A) Inventory Turnover and Current Ratio
 (B) Current Ratio and Liquid Ratio
 (C) Current Ratio and Averge Collection Period
 (D) Current Ratio and Debtors Turnover Ratio
 Answer:
 (B) Current Ratio and Liquid Ratio
Question 14.
 Liquidity Ratio:
 
 Answer:
 (C)
Question 15.
 The term ‘Current Liabilities’ does not include: .
 (A) Sundry Creditors
 (B) Debentures
 (C) Bills Payable
 (D) Outstanding Expenses
 Answer:
 (B) Debentures
Question 16.
 The term‘Current Assets’include
 (A) Long-term Investment
 (B) Short-term Investment
 (C) Furniture
 (D) Preliminary Expenses
 Answer:
 (B) Short-term Investment

Question 17.
 Liquid Ratio is also known as:
 (A) Current Ratio
 (B) Quick Ratio
 (C) Capital Ratio
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Quick Ratio
Question 18.
 To test the liquidity of a concern which of the following ratios is useful ?
 (A) Capital Tunover Ratio
 (B) Acid Test Ratio
 (C) Stock Turnover Ratio
 (D) Net Profit Ratio
 Answer:
 (B) Acid Test Ratio
Question 19.
 Which of the following transactions will improve the current ratio ?
 (A) Purchase of good for cash
 (B) Cash received from customers
 (C) Payment of creditors
 (D) Credit purchase of goods
 Answer:
 (C) Payment of creditors
Question 20.
 Debt-equity ratio is :
 (A) Liquidity Ratio
 (B) Activity Ratio
 (C) Solvency Ratio
 (D) Operating Ratio
 Answer:
 (C) Solvency Ratio
Question 21.
 The formula for finding out Debt-Equity Ratio is:
 (A) Long-term Debts/Shareholders’ Funds
 (B) Debentures/Equity Capital
 (C) Net Profit/Total Capital
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Long-term Debts/Shareholders’ Funds
Question 22.
 The formula for ascertaining Total Assets to Debt Ratio is:
 
 Answer:
 (A)

Question 23.
 Proprietory Ratio indicates the relationship between proprietor’s funds and….
 (A) Reserve
 (B) Share Capital
 (C) Total Assets
 (D) Debentures
 Answer:
 (C) Total Assets
Question 24.
 Proprietory ratio is calculated by the following formula:
 
 Answer:
 (C)
Question 25.
 Which one of the following ratios is most important in determining the long-term solvency of a company ?
 (A) Profitability Ratio
 (B) Debt-Equity Ratio
 (C) Stock Turnover Ratio
 (D) Current Ratio
 Answer:
 (B) Debt-Equity Ratio
Question 26.
 Total Assets ₹ 8,10,000
 Total Liabilities ₹ 2,60,000
 Current Liabilities ₹ 40,000
 Debt-equity ratio is:
 (A) 0.05:1
 (B) 0.4:1
 (C) 2.5:1
 (D) 4:1
 Answer:
 (C) 2.5:1
Question 27.
 Equity share capital ₹ 15,00,000
 Reserve and Surplus ₹ 7,50,000
 Total Assets ₹ 45,00,000
 Properletory Ratio ?
 (A) 50%
 (B) 33.3%
 (C) 200%
 (D) 60%
 Answer:
 (A) 50%

Question 28.
 Total Assets ₹ 7,70,000
 Total Liabilities ₹ 2,60,000
 Current Liabilities ₹ 40,000
 Total Assets to Debt Ratio is:
 (A) 3.5 : 1
 (B) 2.56 : 1
 (C) 2.8 :1
 (D) 3:1
 Answer:
 (A) 3.5 : 1
Question 29.
 Profitability Ratios are generally expressed in :
 (A) Simple Ratio
 (B) Percentage
 (C) Times
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Percentage
Question 30.
 The ratios are primarily measures of earning capacity of the business.
 (A) Liquidity
 (B) Activity
 (C) Debt
 (D) Profitability
 Answer:
 (D) Profitability
Question 31.
 The gross profit ratio is the ratio of gross profit to :
 (A) Net Cash Sales
 (B) Net Credity Sales
 (C) Closing Stock
 (D) Net Total Sales
 Answer:
 (D) Net Total Sales
Question 32.
 Operating Ratio is:
 (A) Profitability Ratio
 (B) Activity Ratio
 (C) Solvency Ratio
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Profitability Ratio

Question 33.
 Which of the following is an operating’ income ?
 (A) Sale of Merchandise
 (B) Interest Income
 (C) Dividend Income
 (D) Profit on the sale of old car
 Answer:
 (A) Sale of Merchandise
Question 34.
 Which of the following non-operating expense?
 (A) Rent
 (B) Selling Expenses
 (C) Wages
 (D) Loss on Sale of Machinery
 Answer:
 (D) Loss on Sale of Machinery
Question 35.
 The following groups of ratios primarily measure risk
 (A) Liquidity, activity and profitability
 (B) Liquidity, activity and common stock
 (C) Liquidity, activity and debt
 (D) Activity, debt and profitability
 Answer:
 (D) Activity, debt and profitability
Question 36.
 To know the return on investment, by capital employed we mean:
 (A) Net Fixed Assets
 (B) Current Asset-Current Liabilities
 (C) Gross Block
 (D) Fixed Assets + Current Assets-Current Liabilities
 Answer:
 (D) Fixed Assets + Current Assets-Current Liabilities
Question 37.
 The term fixed assets include :
 (A) Cash
 (B) Machinery
 (C) Debtors
 (D) Prepaid Expenses
 Answer:
 (B) Machinery

Question 38.
 Ratio based on figures of profit & loss as well a the Balance sheet are:
 (A) Profitability Ratios
 (B) Operation Ratio
 (C) Liquidity Ratio
 (D) Composite Ratio
 Answer:
 (D) Composite Ratio
Question 39.
 Debtors Turnover Ratio :
 
 Answer:
 (C)
Question 40.
 When opening stock is ₹ 50,000 closing stock ₹ 60,000 and cost of goods sold is ₹ 2,20,000, then stock turn over ratio is:
 (A) 2 times
 (B) 3 times
 (C) 4 times
 (D) 5 times
 Answer:
 (A) 2 times
Question 41.
 What does Creditors Turnover Ratio take into account:
 (A) Total credit purchases
 (B) Total credit sales
 (C) Total cash sales
 (D) Total cash purchases
 Answer:
 (A) Total credit purchases

Question 42.
 Cost of goods sold :
 (A) Sales – Net profit
 (B) Sales – Gross profit
 (C) Purchases – Opening Stock
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) Sales – Gross profit