Bihar Board 12th Accountancy Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Accountancy VVI Objective Questions Model Set 6 in English
Question 1.
 Which of the following is not a source of cash ?
 (a) purchase of fixed assets
 (b) fund from operations
 (c) issue of debentures
 (d) sale of fixed assets
 Answer:
 (a) purchase of fixed assets

Question 2.
 The ideal current ratio is
 (a) 2:1
 (b) 1 : 2
 (c) 3 : 2
 (d) 3 : 4
 Answer:
 (a) 2:1
Question 3.
 The ideal debt equity ratio is
 (a) 1 : 1
 (b) 1 : 2
 (c) 2 : 1
 (d) 3:4
 Answer:
 (a) 1 : 1
Question 4.
 Interpretation of financial statement includes
 (a) criticism and analysis
 (b) comparison and trend study
 (c) drawing conclusion
 (d) all of these
 Answer:
 (d) all of these
Question 5.
 Dividends for the shareholders are
 (a) payable tax amount
 (b) tax free amount
 (c) interest
 (d) none of these
 Answer:
 (d) none of these

Question 6.
 Debenture holder receives
 (a) dividend
 (b) profit
 (c) interest
 (d) none of these
 Answer:
 (c) interest
Question 7.
 Profit of cancellation of ‘Own debenture’ is transferred to
 (a) profit & loss appropriation A/c
 (b) debenture redemption A/c
 (c) capital reserve A/c
 (d) none of these
 Answer:
 (c) capital reserve A/c
Question 8.
 Debenture is the part of
 (a) share capital
 (b) loan
 (c) owned capital
 (d) creditor
 Answer:
 (b) loan

Question 9.
 Debenture carries interest at
 (a)12%p.a.
 (b) 20%p.a.
 (c) fixed rate
 (d) 6%p.a.
 Answer:
 (c) fixed rate
Question 10.
 A company isssues its shares at premium under which Section of Indian Companies Act, 1956 ?
 (a) 78
 (b) 79
 (c) 80
 (d) 81
 Answer:
 (a) 78
Question 11.
 Interest on calls in arrears is charged according to’Table A’ at .
 (a) 5%p.a.
 (b) 6%p.a.
 (c) 8%p.a.
 (d) 11%p.a.
 Answer:
 (a) 5%p.a.
Question 12.
 Realisation Account is a
 (a) Personal A/c
 (b) Nominal A/c
 (c) Real A/c
 (d) None of these
 Answer:
 (c) Real A/c

Question 13.
 Expenses on dissolution of firm is called
 (a) Realisation expenses
 (b) Legal expenses
 (c) loss expenses
 (d) none of these
 Answer:
 (a) Realisation expenses
Question 14.
 X,Y and Z share profits in the ratio of Vi: 1/3 : 1/6 . Z dies .New ratio of X and Y will be
 (a) 3 : 2
 (b) 2:3
 (c) 2 : 1
 (d) None of these
 Answer:
 (a) 3 : 2

Question 15.
 The executors of deceased partner will be partner will be paid interest on the amount’due from the date of death of the partner at
 (a) 5%p.a.
 (b) 6% p.a.
 (c) 7%p.a.
 (d) 8%p.a.
 Answer:
 (b) 6% p.a.
Question 16.
 A and B share profits and losses in the ratio of 3:1.C is admitted into partnership for ‘U share. The sacrificing ratio of A and B is
 (a) equal
 (b) 3 : 1
 (c) 2 : 1
 (d) 3 : 2
 Answer:
 (b) 3 : 1
Question 17.
 A,B and C are equal partners in the firm. B retires and the remaining partners decide to share profits of the new firm in
 the ratio of 5:4.Gaining ratio will be
 (a) 2 : 1
 (b) 1 : 2
 (c) 4 : 5
 (d) 5 : 4
 Answer:
 (a) 2 : 1
Question 18.
 A, B and C are sharing profits in the ratio of 1/2 : 1/3 : 1/6. C retired.Gaining ratio will be
 (a) 2 : 1
 (b) 2 : 3
 (c) 3 : 2
 (d) 1 : 2
 Answer:
 (c) 3 : 2
Question 19.
 Decrease in the value of fixed assets is termed as
 (a) Depreciation
 (b) loss
 (c) profit
 (d) expense
 Answer:
 (a) Depreciation
Question 20.
 The excess of average profits over the normal profits are called
 (a) Super profits
 (b) fixed profits
 (c) abnormal profits
 (d) normal profits
 Answer:
 (a) Super profits

Question 21.
 The ideal liquid ratio is
 (a) 2 : 1
 (b) 1 : 1
 (c) 3 : 1
 (d) 4 : 1
 Answer:
 (b) 1 : 1
Question 22.
 In the absence of partnership deed, the partners will allowed interest on the merest on the advance amount paid to the firm at
 (a) 5% p.a.
 (b) 6% p.a.
 (c) 7% p.a.
 (d) 8% p.a.
 Answer:
 (b) 6% p.a.
Question 23.
 In the absence of partnership deed,interest on capital will be given to the partners at
 (a) 8% p.a
 (b) 6% p.a
 (c) 9% p.a.
 (d) none of these
 Answer:
 (d) none of these
Question 24.
 Outstanding subscription is a/an –
 (a) income
 (b) asset
 (c) liability
 (d) prepaid expense
 Answer:
 (b) asset
Question 25.
 Payment of honorarium to secretary is treated as
 (a) capital expenditure
 (b) revenue expenditure
 (c) cash expenses
 (d) none of these
 Answer:
 (b) revenue expenditure
Question 26.
 Realisation account is:
 (a) Personal A/c
 (b) Nominal A/c
 (c) Real A/c
 (d) None of these
 Answer:
 (c) Real A/c
Question 27.
 Expences at the time of firm’s end is called
 (a) Realisation A/c
 (b) Legal expenses
 (c) Lossess expenditure
 (d) None of these
 Answer:
 (a) Realisation A/c

Question 28.
 A company issues his shares on premium at Indian companies act, 1956 in which section:
 (a) 78
 (b) 79
 (c) 80
 (d) 81
 Answer:
 (a) 78
Question 29.
 Debentures which is only given and becomes transferred is called
 (a) Authorised debentures
 (b) First debentures
 (c) Bearer debentures
 (d) None of these
 Answer:
 (c) Bearer debentures
Question 30.
 According to SEBI’s advisory how much % be originated to redemption of debentures fund by any company before redemption of debentures ?
 (a) 40%
 (b) 50%
 (c) 60%
 (d) 70%
 Answer:
 (b) 50%

Question 31.
 In open market purchase of debentures can’t be cancel immediately it is:
 (a) current assets
 (b) Current liabilities
 (c) Investment
 (d) Capital
 Answer:
 (c) Investment
Question 32.
 It is not included in current assets
 (a) Stock
 (b)Cash
 (c) Debtors
 (d) Cars
 Answer:
 (d) Cars
Question 33.
 Comparative analysis is also called
 (a) Working analysis
 (b) Vertical analysis
 (c) Horizontal analysis
 (d) External analysis
 Answer:
 (c) Horizontal analysis
Question 34.
 Acid-test ratio is:
 (a) 1:1
 (b) 1: 2 .
 (c) 2 : 1
 (d) 2:3
 Answer:
 (a) 1:1
Question 35.
 Cash flow statement is prepared :
 (a) By balance sheet
 (b) By profit & loss A/c
 (c) Additional information
 (d) All of these
 Answer:
 (d) All of these
Question 36.
 Money received from a dead man’s legacy is called
 (a) Legacy
 (b) Honorarium
 (c) Donation
 (d) Subscription
 Answer:
 (a) Legacy
Question 37.
 Payment of honorarium to secretary is:
 (a) Capital expenditure
 (b) Revenue expenditure
 (c) Cash expenditure
 (d) Deferred Revenue Expenditure
 Answer:
 (b) Revenue expenditure

Question 38.
 An interest is to be given a partner to the firm in the absence of partnership deed.
 (a) 5%
 (b) 6%
 (c) 8%
 (d) 9%
 Answer:
 (b) 6%
Question 39.
 An interest on capital will be given to the partners in absence of partnership agreement
 (a) 5%
 (b) 6%
 (c) 8%
 (d) None of these
 Answer:
 (d) None of these
Question 40.
 Current account is :
 (a) Personal A/c
 (b) Real A/c
 (c) Nominal A/c
 (d) None of these
 Answer:
 (a) Personal A/c
Question 41.
 Drawings of the partners debited to :
 (a) Partners capital A/c
 (b) Profit & loss A/c
 (c) P & L appropriate A/c
 (d) Revaluation A/c
 Answer:
 (a) Partners capital A/c
Question 42.
 Interest on parter’s capital is to be credited
 (a) Profit & loss A/c
 (b) Realisation A/c
 (c) Partners’Capital A/c
 (d) Revaluation A/c
 Answer:
 (c) Partners’Capital A/c

Question 43.
 Excess of real profit on general profit is called:
 (a) Super profit
 (b) Definite profit
 (c) Abnormal project
 (d) General profit
 Answer:
 (a) Super profit
Question 44.
 A and B are the partners of profit is divided in 3 :1. They give a 1/4 part of profit in future and admitted in. New profit- distribution ratio is:
 (a) Explanation/Working
 (b) \(\mathrm{A} \frac{81}{16}: \mathrm{B} \frac{4}{16}: \mathrm{C} \frac{4}{16}\)
 (c) \(A \frac{10}{16}: B \frac{2}{16}: C \frac{4}{16}\)
 (d) \(A \frac{8}{16}: B \frac{9}{16}: C \frac{10}{16}\)
 Answer:
 (a) Explanation/Working
Question 45.
 X and Y are partners of profit into 3 : 2. Z become partner for 1/5 share Z takes from X 3/20 and from Y 1/20. Then new profit ratio is:
 (a) 9 : 7 :4
 (b) 8 : 8 : 4
 (c) 6: 10:4
 (d) 10 : 6 : 4
 Answer:
 (a) 9 : 7 :4
Question 46.
 A and B are the partners and divided their profit aiid loss in 3:1. C has to admitted in partnership for 1/4 share. Remaining ratio of A : B :
 (a) Equal
 (b) 3 : 1
 (c) 2 : 1
 (d) 3 : 2
 Answer:
 (c) 2 : 1

Question 47.
 Excess of credit side on debit side in revaluation A/c :
 (a) Profit
 (b) Loss
 (c) Received
 (d) Expenses
 Answer:
 (a) Profit
Question 48.
 Abhishek, Rajat and Vivek are the profit partners in 5:3 : 2 ratio. If Vivek retired from partnership then what is the new profit division ratio betweeen Abhishek and Rajat:
 (a) 3 : 2
 (b) 5 : 3
 (c) 5 :2
 (d) None of these
 Answer:
 (b) 5 : 3
Question 49.
 When a partner retired from partnership then the capital A/ c of retired partner is to credited to:
 (a) His/her goodwill’s
 (b) From firm’s goodwill
 (c) From remaining partner’s goodwill
 (d) None of these
 Answer:
 (a) His/her goodwill’s

Question 50.
 X, Y and Z are the partners divide profit in 1/2,1/3 and 1/6 ratio. Z died. New ratio of X and Y will be :
 (a) 3 : 2
 (b) 2 : 3
 (c) 2 : 1
 (d) None of these
 Answer:
 (b) 2 : 3