Bihar Board 12th Maths Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Maths VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 1.
 Let A = {5, 6}; how many binary operations can be defined on this set?
 (a) 8
 (b) 10
 (c) 16
 (d) 20
 Answer:
 (c) 16
Question 2.
 Let A = {1, 2, 3}, which of the following functions f : A → A does not have an inverse function?
 (a) {(1, 1), (2, 2), (3, 3)}
 (b) {(1, 2), (2, 1), (3, 1)}
 (c) {(1, 3), (3, 2), (2, 1)}
 (d) {(1, 2), (2, 3), (3, 1)}
 Answer:
 (b) {(1, 2), (2, 1), (3, 1)}
Question 3.
 If A = {1, 2, 3}, B = {6, 7, 8} and f : A → B is a function such that f(x) = x + 5 then what type of a function is f?
 (a) into
 (b) one-one onto
 (c) many-one onto
 (d) Constant function
 Answer:
 (b) one-one onto
Question 4.
 What type of a relation is “Less than” in the set of real numbers?
 (a) only symmetric
 (b) only transitive
 (c) only reflexive
 (d) equivalence relation
 Answer:
 (b) only transitive
Question 5.
 
 Answer:
 (a) \(\frac{8 \pi}{5}\)
Question 6.
 cos-1(2x – 1) =
 (a) 2cos-1 x
 (b) cos-1 √x
 (c) 2cos-1 √x
 (d) None of these
 Answer:
 (c) 2cos-1 √x
Question 7.
 2cot-1 3 + cot-1 7 =
 (a) \(\frac{\pi}{2}\)
 (b) π
 (c) \(\frac{\pi}{4}\)
 (d) \(\frac{\pi}{6}\)
 Answer:
 (b) π
Question 8.
 
 Answer:
 (b) \(\frac{3 \pi}{4}\)
Question 9.
 
 Answer:
 (a) \(\left|\begin{array}{ll}
 \lambda a & \lambda b \\
 \lambda c & \lambda d
 \end{array}\right|\)
Question 10.
 If a, b, c are in A.P. then :
 \(\left|\begin{array}{ccc}
 x+1 & x+2 & x+a \\
 x+2 & x+3 & x+b \\
 x+3 & x+4 & x+c
 \end{array}\right|=\)
 (a) 3
 (b) -3
 (c) 0
 (d) 1
 Answer:
 (c) 0
Question 11.
 If 7 and 2 are two roots of the equation \(\left|\begin{array}{lll}
 x & 3 & 7 \\
 2 & x & 2 \\
 7 & 6 & x
 \end{array}\right|=0\) then the third root is :
 (a) -9
 (b) 14
 (c) \(\frac{1}{2}\)
 (d) None of these
 Answer:
 (a) -9
Question 12.
 
 Answer:
 (d) 0
Question 13.
 
 Answer:
 (b) \(\frac{\pi}{3}\)
Question 14.
 If A be a square matrix. Then A + A’ will be a _________
 (a) Symmetric matrix
 (b) Skew symmetric matrix
 (c) Null matrix
 (d) Unit matrix
 Answer:
 (a) Symmetric matrix
Question 15.
 If A is a matrix of order 3 × 3, such that A2 = A then (A + I3)3 – 7A is equal to?
 (a) I3
 (b) A
 (c) 3A
 (d) I3 – A
 Answer:
 (a) I3
Question 16.
 Let A be a non-singular matrix of the order 2 × 2 then |adj A| = ________
 (a) 2|A|
 (b) |A|
 (c) |A|2
 (d) |A|3
 Answer:
 (b) |A|
Question 17.
 \(\frac{d}{d x}\)[log(sec x + tan x)] =
 (a) \(\frac{1}{\sec x+\tan x}\)
 (b) sec x
 (c) tan x
 (d) sec x + tan x
 Answer:
 (b) sec x
Question 18.
 If x2y3 = (x + y)5 then \(\frac{d y}{d x}=\)
 (a) \(\frac{x}{y}\)
 (b) \(\frac{y}{x}\)
 (c) \(\frac{-y}{x}\)
 (d) \(\frac{-x}{y}\)
 Answer:
 (b) \(\frac{y}{x}\)
Question 19.
 
 Answer:
 (c) 0
Question 20.
 
 Answer:
 (c) \(\left(\frac{2}{3}\right)^{x} \log _{3} 2\)
Question 21.
 f(x) = √3 sin x + cos x is maximum then value of x = ______
 (a) \(\frac{\pi}{6}\)
 (b) \(\frac{\pi}{2}\)
 (c) \(\frac{\pi}{3}\)
 (d) \(\frac{\pi}{4}\)
 Answer:
 (c) \(\frac{\pi}{3}\)
Question 22.
 If y = log cos x2, then x = √π at \(\frac{d y}{d x}\) has the value :
 (a) 1
 (b) \(\frac{\pi}{4}\)
 (c) 0
 (d) √π
 Answer:
 (c) 0
Question 23.
 Equation of the tangent to the curve x2 + y2 = a2 at (x1, y1) is :
 (a) xx1 – yy1 = 0
 (b) xx1 + yy1 = 0
 (c) xx1 – yy1 = a2
 (d) xx1 + yy1 = a2
 Answer:
 (d) xx1 + yy1 = a2
Question 24.
 \(\frac{d}{d x}\left[\lim _{x \rightarrow a} \frac{x^{5}-a^{5}}{x-a}\right]=\)
 (a) 5a4
 (b) 5x4
 (c) 1
 (d) 0
 Answer:
 (a) 5a4
Question 25.
 
 Answer:
 (b) √2 sin x + c
Question 26.
 
 Answer:
 (b) \(\frac{1}{3} e^{x^{3}}+c\)
Question 27.
 
 Answer:
 (a) \(\frac{e^{x}}{(x+1)^{2}}+c\)
Question 28.
 
 Answer:
 (c) \(\frac{1}{a} \tan ^{-1} \frac{x}{a}+c\)
Question 29.
 
 Answer:
 (b) 0
Question 30.
 
 Answer:
 (d) 0
Question 31.
 Area between the x-axis and the curve y = sin x, from x = 0 to x = \(\frac{\pi}{2}\) is :
 (a) 2
 (b) -1
 (c) 1
 (d) None of these
 Answer:
 (c) 1
Question 32.
 \(\int_{0}^{1}(x) d x=\dots\)
 (a) 0
 (b) 1
 (c) 2
 (d) \(\frac{1}{2}\)
 Answer:
 (d) \(\frac{1}{2}\)
Question 33.
 The differential equation \(1+\left(\frac{d y}{d x}\right)^{2}=\left(\frac{d^{2} y}{d x^{2}}\right)^{3}\) is of order = _______ and degree = _______
 (a) order = 2, degree = 3
 (b) order = 1, degree = 2
 (c) order = 2, degree = 2
 (d) None of these
 Answer:
 (a) order = 2, degree = 3
Question 34.
 Solution of the differential equation y dx – x dy = xy dx is
 (a) \(\frac{y^{2}}{2}-\frac{x^{2}}{2}=x y+c\)
 (b) x = kyex
 (c) x = kyey
 (d) None of these
 Answer:
 (b) x = kyex
Question 35.
 Integrating factor (I.F.) of differential equation \(\frac{d y}{d x}+\frac{y}{x}=\frac{y^{2}}{x^{2}}\) is
 (a) log x
 (b) x
 (c) \(\frac{1}{x}\)
 (d) None of these
 Answer:
 (c) \(\frac{1}{x}\)
Question 36.
 
 Answer:
 (b) \(\frac{x^{2}}{2}+\tan ^{-1} \frac{y}{x}=k\)
Question 37.
 
 Answer:
 (b) \(\frac{\vec{i}+\vec{j}+2 \vec{k}}{\sqrt{6}}\)
Question 38.
 
 Answer:
 (b) \(\frac{3}{13}, \frac{-4}{13}, \frac{12}{13}\)
Question 39.
 \(x \vec{i}-3 \vec{j}+5 \vec{k},-x \vec{i}+x \vec{j}+2 \vec{k}\) are perpendicular to each other then value of x =
 (a) -2, 5
 (b) 2, 5
 (c) -2, -5
 (d) 2, -5
 Answer:
 (d) 2, -5
Question 40.
 
 Answer:
 (b) 0
Question 41.
 The direction Cosines of y axis are :
 (a) (1, 0, 1)
 (b) (0, 1, 0)
 (c) \(\left(\frac{1}{\sqrt{2}}, 0, \frac{1}{\sqrt{2}}\right)\)
 (d) None of these
 Answer:
 (b) (0, 1, 0)
Question 42.
 The equation of the xy plane is :
 (a) x = 0, y = 0
 (b) z = 0
 (c) x = y ≠ 0
 (d) None of these
 Answer:
 (b) z = 0
Question 43.
 If two planes 2x – 4y + 3z = 5 and x + 2y + λz = 12 are perpendicular to each other, then a =
 (a) -2
 (b) 2
 (c) 3
 (d) None of these
 Answer:
 (b) 2
Question 44.
 The distance bewteen (4, 3, 7) and (1, -1, 5) is :
 (a) 13
 (b) 15
 (c) 12
 (d) 5
 Answer:
 (a) 13
Question 45.
 If A’ and B’ are independent events then :
 (a) P(A’B’) = P(a) . P(b)
 (b) P(A’B’) = P(A’) + P(B’)
 (c) P(A’B’) = P(A’) . P(B’)
 (d) P(A’B’)= P(AP) – P(B’)
 Answer:
 (c) P(A’B’) = P(A’) . P(B’)
Question 46.
 If events A and B are mutually exclusive then :
 (a) P(A∩B) = P(a) . P(b)
 (b) P(A∩B) = 0
 (c) P(A∩B) = 1
 (d) P(A∪B) = 0
 Answer:
 (b) P(A∩B) = 0
Question 47.
 
 Answer:
 (c) \(\frac{2}{3}\)
Question 48.
 If A and B are two events such that P(A) ≠ 0 and \(\mathbf{P}\left(\frac{\mathbf{B}}{\mathbf{A}}\right)=\mathbf{1}\)
 (a) B ⊂ A
 (b) A ⊂ B
 (c) B = φ
 (d) A∩B = φ
 Answer:
 (b) A ⊂ B
Question 49.
 \(\int \frac{d x}{x+\sqrt{x}} d x\)
 (a) log x + log(1 + √x) + C
 (b) 2log(1 + √x) + C
 (c) log(1 + √x) + C
 (d) log√x + C
 Answer:
 (b) 2log(1 + √x) + C
Question 50.
 
 Answer:
 (b) e – 1