Bihar Board 12th Accountancy Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 11 Cash Flow Statement
Question 1.
 Cash Flow Statement in based upon:
 (A) Cash basis of accounting
 (B) Accrual basis of accounting
 (C)(A) and (B) both
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Cash basis of accounting

Question 2.
 Cash Flow Statement is related to:
 (A) AS-3
 (B) AS-6
 (C) AS-9
 (D) AS-12
 Answer:
 (B) AS-6
Question 3.
 Cash Flow Statement Is prepared from:
 (A) Balance Sheet
 (B) Profit & Loss Account
 (C) Additional Information
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 4.
 Following Is included in Cash Flow from Operating Activities:
 (A) Royalties, Fees, Commission
 (B) Purchase of Debentures
 (C) Purchase of Machinery
 (D) issue of Shares
 Answer:
 (A) Royalties, Fees, Commission
Question 5.
 Following are included in cash equivalent:
 (A) Treasury Bill
 (B) Trade Bill
 (C) Bank Deposits of Short Maturity Period
 (D) All of above
 Answer:
 (D) All of above

Question 6.
 ClaIms received from Insurance Companies are treated as:
 (A) Cash Flow from Operating Activities
 (B) Cash Flow from Investing Activities
 (C) Cash Flow from Financing Activities
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Cash Flow from Operating Activities
Question 7.
 Which activity comes under ‘Operating Activities’ ?
 (A) Purchase of Land
 (B) Jssue of Debentures
 (C) Proceeds from Issuance of Equity Shares
 (D) Cash Sales
 Answer:
 (D) Cash Sales
Question 8.
 Which of the following is not a cash inflow ?
 (A) Decrease in Debtors
 (B) Issue of Debentures
 (C) Decrease in Creditors
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Decrease in Creditors
Question 9.
 Which one of following is not a non-cash item ?
 (A) Cash Sales
 (B) Goodwill written off
 (C) Depreciation
 (D) Provision of Bad Debts
 Answer:
 (A) Cash Sales
Question 10.
 Cash flow statement according to AS-3 is mandatory to:
 (A) All enterprises
 (B) Companies listed on a stock exchange
 (C) Enterprises having turnover expending 50 Rs crore
 (D) (B) & (C) both
 Answer:
 (D) (B) & (C) both

Question 11.
 Decrease in Current Asset is……….in operating profit
 (A) Subtracted
 (B) Added
 (C) Divided
 (D) Multiplied
 Answer:
 (B) Added
Question 12.
 Following are true about cash equivalent:
 (A) More Liquid Short-term Investment
 (B) Minimum risk
 (C) Maturity of 3 months or les than 3 months
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 13.
 Which of the following activity cames under Financial Activities ?
 (A) Receipts from issurence of Equity Shares
 (B) Cash Sales
 (C) Bank Overdraft
 (D) Purchase of Debentures
 Answer:
 (A) Receipts from issurence of Equity Shares
Question 14.
 An analysis of cash flow is useful for..—.planning.
 (A) Short-term
 (B) Long-term
 (C) Medium-term
 (D) Very Long-period
 Answer:
 (A) Short-term
Question 15.
 Which calculating cash flow from operating activities which is added net profit ?
 (A) Increase in Stock
 (B) Decrease in Stock
 (C) Increase in Debtors
 (D) Decrease in Creditors
 Answer:
 (B) Decrease in Stock

Question 16.
 Which of the following is not the source of Cash ?
 (A) Purchase of Fixed Assets
 (B) Funds from Operations
 (C) Issue of Debentures
 (D) Sale of Fixed Assets
 Answer:
 (A) Purchase of Fixed Assets
Question 17.
 While calculating profit from operating activities, which will be added back to net profit:
 (A) Goodwill Written off
 (B) Depreciation
 (C) Loss oh Sale of Fixed Assets
 (D) All the Above
 Answer:
 (D) All the Above
Question 18.
 Profit during the year ₹ 20,000. During the year, there was increase in stock by ₹ 9,000 and decrease in debtores of ₹ 5,000. What is the amount of cash from operating activities ?
 (A) ₹ 6,000
 (B) ₹ 16,000
 (C) ₹ 24,000
 (D) ₹ 34,000
 Answer:
 (B) ₹ 16,000
Question 19.
 Given:
 Net Profit during the year ₹ 1,00,000
 Debtors in the beginning the year of ₹ 30,000
 Debotors at the end of the year ₹ 36,000
 What is the amount of cash from operating activities ?
 (A) ₹ 30,000
 (B) ₹ 94,000
 (C) ₹ 1,06,000
 (D) ₹ 1,66,000
 Answer:
 (B) ₹ 94,000

Question 20.
 Net Profit during the year ₹ 30,000
 Creditors in the beginning ₹ 24,000
 Creditors at the end ₹ 16,000
 What is the amount of cash from operating activites :
 (A) ₹ 30,000
 (B) ₹ 34,000
 (C) ₹ 22,000
 (D) ₹ 40,000
 Answer:
 (C) 7 22,000
Question 21.
 Redemption of Debentures/Preference shares results into:
 (A) Source of fund
 (B) Use Or application of fund
 (C) No flow of fund
 (D) No flow of cash
 Answer:
 (B) Use Or application of fund
Question 22.
 Which of the following is not an example of cash outflows ?
 (A) Repayment of loans
 (B) Decrease in creditors
 (C) Issue of debentures
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Issue of debentures
Question 23.
 Preparation of cash flow statement is :
 (A) Mondatory
 (B) Recommendatory
 (C) Required under the Companies Act
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Mondatory

Question 24.
 Issue of shares in consideration of purchase of plant and machinery results into :
 (A) Inflow of Cash
 (B) Outflow of Cash
 (C) Neither Inflow nor Outflow
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Neither Inflow nor Outflow
Question 25.
 If net profit is 7 50,000 after writing off goodwill 7 10,000 then the cash flow from operating activities will be:
 (A) ₹ 60,000
 (B) ₹ 40,000
 (C) ₹ 50,000
 (D) ₹ 30,000
 Answer:
 (A) ₹ 60,000
Question 26.
 If net profit is ₹ 35,000 after writing off good will ₹ 6,000 and loss on sale of fiimiture ₹ 1,000, cash flow from operating activities will be :
 (A) ₹ 35,000
 (B) ₹ 42,000
 (C) ₹ 29,000
 (D) ₹ 28,000
 Answer:
 (B) ₹ 42,000
Question 27.
 Cash sales in :
 (A) Operating Activity
 (B) Investing Activity
 (C) Financing Activity
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Operating Activity
Question 28.
 Cash from operating activities will decrease due to :
 (A) Increase in Current Assets
 (B) Decrease in Current Liabilities
 (C) Neither of the two
 (D) Both (A) and (B)
 Answer:
 (D) Both (A) and (B)

Question 29.
 Which of the following is an example of Cash Flow from Operating Activities ?
 (A) Purchase of Machinery
 (B) Issue of Shares
 (C) Purchases of Inventory for Cash
 (D) Purchases of Investment
 Answer:
 (C) Purchases of Inventory for Cash
Question 30.
 While calculating operating profit which will be added to net profit:
 (A) Interest received
 (B) Profit on sale of Asset
 (C) Increase in General Reserve
 (D) Refund of Tax
 Answer:
 (C) Increase in General Reserve
Question 31.
 While calculating cash flow from operating netivities which will be deducted ?
 (A) Increase in Creditors
 (B) Increase in Debtors
 (C) Decrease in Debtors
 (D) Decrease in Prepaid Expenses
 Answer:
 (B) Increase in Debtors
Question 32.
 While calculating cash flow from operating activities, which will be added ?
 (A) Increase in Stock
 (B) Increase in Creditors
 (C) Decrease in Bills Payable
 (D) Increase in Debtors
 Answer:
 (B) Increase in Creditors

Question 33.
 An example of Cash Flow from Investing Activities :
 (A) Cash Sales
 (B) Issue of Shares
 (C) Payment of cash for purchase of machinery
 (D) Payment of Dividend
 Answer:
 (C) Payment of cash for purchase of machinery
Question 34.
 An example of Cash Flows from Financing Activity is :
 (A) Sale of goods
 (B) Sale of Investment
 (C) Cash receipts from issue of shares
 (D) Interest received
 Answer:
 (C) Cash receipts from issue of shares
Question 35.
 How will you treat payment of ‘Interest of Debentures’ while preparing a Cash Flow Statement ?
 (A) Cash Flow from Operating Activities
 (B) Cash Flow from Investing Activities
 (C) Cash Flow from Financing Activities
 (D) Cash Equivalents
 Answer:
 (C) Cash Flow from Financing Activities
Question 36.
 Where will you show purchase of goodwill in Cash Flow Statement:
 (A) Cash Flow from Operating Activities
 (B) Cash Flow from Investing Activities
 (C) Cash Flow from Financing Activities
 (D) Cash Equivalent
 Answer:
 (B) Cash Flow from Investing Activities

Question 37.
 Interest received by a finance company is classified under which kind of activity while preparing a Cash Flow Statement ?
 (A) Cash Flow from Operating Activities
 (B) Investing Activities
 (C) Financing Activities
 (D) Cash Equivalent
 Answer:
 (A) Cash Flow from Operating Activities
Question 38.
 Which of the following item is considered as cash equivalents:
 (A) Bank Overdraft
 (B) Bills Receivable
 (C) Debtors
 (D) Short-term Investment
 Answer:
 (A) Bank Overdraft
Question 39.
 Which of the following item is not considered as cash equivalents ?
 (A) Bank Overdraft
 (B) Commercial Papers
 (C) Treasury Bills
 (D) Investment
 Answer:
 (D) Investment

Question 40.
 Cash payment to employees is a Cash Flow from:
 (A) Operating Activities
 (B) Investing Activities
 (C) Finance Activities
 (D) All the above
 Answer:
 (A) Operating Activities
Question 41.
 Which of the following is not a Cash in Flow ?
 (A) Sale of Fixed Asset
 (B) Purchase of Fixed Asset
 (C) Issue of Debentures
 (D) Sale of Goods for Cash
 Answer:
 (B) Purchase of Fixed Asset
Question 42.
 In cash flow statement, the item of ‘Interest’ is shown in:
 (A) Operating Activities
 (B) Investing Activities
 (C) Financial Activities
 (D) In both (D) & (C)
 Answer:
 (D) In both (D) & (C)
Question 43.
 Which of the following is not a Cash Outflow:
 (A) Increase in Creditors
 (B) Increase in Debtors
 (C) Increase in Stock
 (D) Increase in prepaid expenses
 Answer:
 (A) Increase in Creditors
Question 44.
 Cash from operation is equal to :
 (A) Net Profit + Increase in Current Assets
 (B) Net Profit + Decrease in Current Liabilities
 (C) Operating Profit + Adjustment of Current Assets and Current Liabilities
 (D) All of the above
 Answer:
 (B) Net Profit + Decrease in Current Liabilities

Question 45.
 Income tax refund is a cash of:
 (A) Source
 (B) Application
 (C) Both (A) & (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Source