Bihar Board 12th Accountancy Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Accountancy Objective Answers Chapter 5 Dissolution of a Partnership Firm
Question 1.
 Payment of credit balance of Partners’ Capital Accounts at the time of dissolution of a firm is made to:
 (A) Partners
 (B) Firm
 (C) Wife
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Partners

Question 2.
 On dissolution of a firm Partner’s Loan A/c is transferred to:
 (A) Realisation A/c
 (B) Partners’ Capital A/cs
 (C) Suspense A/c
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 3.
 At the time of dissolution of firm book value of assets is recorded in which side of the Realisation Account ?
 (A) Debit Side
 (B) Credit Side
 (C) All of the above
 (D) Liabilities Side
 Answer:
 (A) Debit Side
Question 4.
 Realisation expenses are recorded in which side of Realisation A/c:
 (A) Liabilities
 (B) Assets
 (C) Credit
 (D) Debit
 Answer:
 (C) Credit
Question 5.
 Realisation Account is a :
 (A) Personal A/c
 (B) Nominal A/c
 (C) Read A/c
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Nominal A/c

Question 6.
 On dissolution of the firm, Partners’ Capital Accounts are closed through :
 (A) Realisation Account
 (B) Drawings Account .
 (C) Bank Account
 (D) Loan Account
 Answer:
 (C) Bank Account
Question 7.
 Unrecorded assets when taken over by a partner are shown in:
 (A) Debit side of Realisation A/c
 (B) Debit side of Bank A/c
 (C) Credit side of Realisation A/c
 (D) Credit side of Bank A/c
 Answer:
 (C) Credit side of Realisation A/c
Question 8.
 Expenses on dissolution of firm is called :
 (A) Realisation Expenses
 (B) Legal Expenses
 (C) Loss Expenses
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Realisation Expenses
Question 9.
 Sundry creditors amounted to ₹ 8,000. They were paid at a discount of 5 %. Realisation A/c will be debited by :
 (A) ₹ 8,000
 (B) ₹ 7,600
 (C) ₹ 400
 (D) ₹ 8,400
 Answer:
 (B) ₹ 7,600

Question 10.
 Amount realised from sale of assets is recorded in :
 (A) Debit side of Realisation Account
 (B) Credit side of Realisation Account
 (C) Liabilities side of Balance Sheet
 (D) Assets side of Balance Sheet
 Answer:
 (B) Credit side of Realisation Account
Question 11.
 A firm can be voluntarily dissolved by the partners :
 (A) On Majority basis
 (B) On 3/4 Member’s decision
 (C) On 1/2 Member’s decision
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 12.
 On dissolution of a firm, amount realised from an unrecorded asset is credited to:
 (A) partners’ Capital Accounts
 (B) Cash Account
 (C) Realisation Account
 (D) Revaluation Account
 Answer:
 (C) Realisation Account
Question 13.
 Profit/loss on Realisation Account is distributed among partners:
 (A) In Profit-sharing Ratio
 (B) In Capital Ratio
 (C) Equally
 (D) None of these
 Answer:
 (A) In Profit-sharing Ratio
Question 14.
 Which of the following is correct profit or loss in case the amount received from the sale of assets is ₹ 50,000, total assets is ₹ 60,000, total liabilities ₹ 20,000 and realisation expenses ₹ 2,000 ?
 (A) ₹ 12,000 Loss
 (B) ₹ 32,000 Profit
 (C) ₹ 30,000 Loss
 (D) ₹ 12,000 Profit
 Answer:
 (A) ₹ 12,000 Loss
Question 15.
 What will be the total assets (except cash) of the firm from the following: if Creditor ₹ 15,000, Partner’s loan ₹ 10,000, Partners’ capital ₹ 40,000. Cash in hand ₹ 5,000
 (A) ₹ 60,000
 (B) ₹ 65,000
 (C) ₹ 70,000
 (D) ₹ 55,000
 Answer:
 (B) ₹ 65,000

Question 16.
 If the total assets are ₹ 3,25,000 and the total outside liabilities ₹ 45,000 then the amount of all partner’s capital will be:
 (A) ₹ 3,70,000
 (B) ₹ 2,80,000
 (C) ₹ 3,00,000
 (D) None of these
 Answer:
 (B) ₹ 2,80,000
Question 17.
 Insolvency of a partner will come under what type of dissolution of a firm ?
 (A) Dissolutiuon by Court
 (B) Compulsory Dissolution
 (C) On happening of certain contingencies
 (D) None of these
 Answer:
 (C) On happening of certain contingencies
Question 18.
 On firm’s dissolution, which one of the following account should be prepared at the last ?
 (A) Realisation Account
 (B) Partner’s Capital Accounts
 (C) Cash/Bank Account
 (D) Partner’s Loan Account
 Answer:
 (C) Cash/Bank Account
Question 19.
 On dissolution of a firm, realisation account is debited with:
 (A) All assets to be realised
 (B) All outside liabilities of the firm
 (C) Cash received on sale of assets
 (D) Any assets taken over by one of the partners
 Answer:
 (A) All assets to be realised

Question 20.
 On dissolution of a firm, out of the proceeds received from the sale of assets will be paid first of all:
 (A) Partner’s Capitals
 (B) Partner’s Loan to Firm
 (C) Partner’s additional capital
 (D) Outside Creditors
 Answer:
 (D) Outside Creditors
Question 21.
 In the event of dissolution of partnership firm, the provision for doubtful debts is transferred to :
 (A) Realisation Account
 (B) Partners’ Capital Accounts
 (C) Sundry Debtors Account
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Realisation Account
Question 22.
 On dissolution, if a partner undertakes to make payment of a liability of the firm, the account to be debited is:
 (A) profit & Loss Account
 (B) Realisation Account
 (C) Partner’s Capital Account
 (D) Cash Account
 Answer:
 (B) Realisation Account
Question 23.
 At the dime of firm’s dissolution, Balance of General Reserve shown in the Balance Sheet is credited to :
 (A) Realisation Account
 (B) Creditors’ Account
 (C) Partners’ Capital Accounts
 (D) Profit & Loss Account
 Answer:
 (C) Partners’ Capital Accounts
Question 24.
 On dissolution, goodwill account is transferred to :
 (A) In the Capital Accounts of Partners
 (B) In the Credit of Cash Accounts
 (C) In the Debit of Realisation Account
 (D) In the Credit of Realisation Account
 Answer:
 (C) In the Debit of Realisation Account
Question 25.
 At the time of dissolution of partuership firm, fictitions assets are transferred to :
 (A) Capital Accounts of Partners
 (B) Realisation Account
 (C) Cash Account
 (D) Partners’ Loan Account
 Answer:
 (A) Capital Accounts of Partners

Question 26.
 On dissolution of a firm, a partner paid 1,500 Rs. for firm’s realisation expenses. Which account will be debited ?
 (A) Cash Account
 (B) Realisation Account
 (C) Capital Account of the Partner
 (D) Profit & Loss A/c
 Answer:
 (B) Realisation Account
Question 27.
 On taking responsibility of payment of realisation expenses by a partner, the account credited will be :
 (A) Realisastion Account
 (B) Cash Account
 (C) Capital Account of the Partner
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Capital Account of the Partner
Question 28.
 When realisation expenses are paid by the firm on behalf of a partner, such expenses are debited to :
 (A) Realisation Account
 (B) Partners’ Capital Account
 (C) Partner’s Loan Account
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Partners’ Capital Account
Question 29.
 Which of the following is transferred to Realisation Account ?
 (A) Balance of Profit Account
 (B) Balance of Prfit & Loss Account
 (C) Amount realised on sale of assets
 (D) Reserves
 Answer:
 (C) Amount realised on sale of assets
Question 30.
 On disolution of firm, loss calculated in realisation account is debited/credited to which account ?
 (A) Cash Account
 (B) Partners’ Capital Accounts
 (C) Realisation Account
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Partners’ Capital Accounts
Question 31.
 Which of the following is not transferred to Realisatsion Account ?
 (A) Balance of Cash Account
 (B) Balance of Reserves
 (C) Balance of Profit & Loss Account
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above

Question 32.
 On taking responsibility of payment of a liability of ₹ 20,000 by a partner, the account credited will be :
 (A) Realisation Account
 (B) Cash Account
 (C) Capital Account of the Partner
 (D) Liability Account
 Answer:
 (C) Capital Account of the Partner
Question 33.
 Cash balance shown in the Balance Sheet is shown on dissolution of firm in :
 (A) Realisation Account
 (B) Cash Account
 (C) Capital Account
 (D) None of the Account
 Answer:
 (B) Cash Account
Question 34.
 There was an Unrecorded asset of ₹ 12,000 which was taken over by a partner at ₹ 10,500. Partner’s Capital Account will be debited by…….
 (A) ₹ 12,000
 (B) ₹ 10,500
 (C) ₹ 1,500
 (D) ₹ 32,500
 Answer:
 (B) ₹ 10,500
Question 35.
 On dissolution of a firm, Bank overdraft is transferred to:
 (A) Cash Account
 (B) Bank Account
 (C) Realisation Account
 (D) Partners’ Capital Account
 Answer:
 (C) Realisation Account

Question 36.
 On dissolution of a firm, Partner’s Loan Account is transferred to:
 (A) Realisation Account
 (B) Partner’s Capital Account
 (C) Partner’s Current Account
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 37.
 The accumulated profits and reserves are transferred to:
 (A) Realisation Accounts
 (B) Partners’ Capital Accounts
 (C) Bank Account
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Partners’ Capital Accounts
Question 38.
 On dissolution, Goodwill Account is transferred to :
 (A) In the Capital Accounts of Partners
 (B) On the Credit side of Cash Account
 (C) On the Debit side of Realisation Account
 (D) On the Credit side of Realisation Account
 Answer:
 (C) On the Debit side of Realisation Account
Question 39.
 On dissolution, when a partner takes over an asset……….is debited :
 (A) Realisation Account
 (B) Partner’s Capital Account
 (C) Cash Account
 (D) Asset Account
 Answer:
 (B) Partner’s Capital Account
Question 40.
 After transferring liabilities like creditors and bills payable in the Realisation Account in the absence of any informations regarding their payment, such liabilities are treated as :
 (A) Never paid
 (B) Fully paid
 (C) Partly paid
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Fully paid
Question 41.
 Unrecorded liabilities when paid are shown in :
 (A) Debit side of Realisation Account
 (B) Debit side of Bank Account
 (C) Credit side of Realisation Account
 (D) Credit side of Bank Account
 Answer:
 (A) Debit side of Realisation Account
