Bihar Board 12th Accountancy Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Accountancy VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 1.
 Specific donation is :
 (A) Capital Receipt
 (B) Revenue Receipt
 (C) (A) and (B) both
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Capital Receipt

Question 2.
 Entrance fee, unless otherwise stated, is treated as :
 (A) Revenue Receipt
 (B) Capital Receipt
 (C) Expenses
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Revenue Receipt
Question 3.
 Which of the following is not a not-for-profit organisation:
 (A) School
 (B) Hospital
 (C) Club
 (D) Partnership Firm
 Answer:
 (B) Hospital
Question 4.
 Receipts and Payments Account is :
 (A) Personal Account
 (B) Real Account
 (C) Nominal Account
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Real Account

Question 5.
 The excess of assets over liabilities in a non-profit organsation is treated as :
 (A) Capital Fund
 (B) Capital
 (C) Profit
 (D) Net Profit
 Answer:
 (A) Capital Fund
Question 6.
 Legacies should be treated as :
 (A) Liabilities
 (B) Expenses
 (C) Income
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Liabilities
Question 7.
 Income and Expenditure Account shows :
 (A) Surplus
 (B) Deficit
 (C) Net Profit
 (D) Surplus or Deficit
 Answer:
 (D) Surplus or Deficit
Question 8.
 In a private compant the maximum number of members is restricted to:
 (A) 2
 (B) 20
 (C) 50
 (D) 200
 Answer:
 (D) 200

Question 9.
 Interest on Loan given to the firm is a/an :
 (A) Appropriation
 (B) Gain
 (C) Charge
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Charge
Question 10.
 Premium on Redemption of Debenture A/c is
 (A) Asset
 (B) Expenses
 (C) Liability
 (D) Revenue
 Answer:
 (B) Expenses
Question 11.
 Change in Profit-sharing ratio of existing partners results in:
 (A) Revaluation of Firm
 (B) Reconstitution of Firm
 (C) Dissolution of Firm
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Reconstitution of Firm
Question 12.
 Gaining Ratio :
 (A) New Ratio – Old Ratio
 (B) Old Ratio-New Ratio
 (C) Sacrificing Ratio-Old Ratio
 (D) None of these
 Answer:
 (A) New Ratio – Old Ratio

Question 13.
 The excess of average profit over the normal profit is called :
 (A) Super Profit
 (B) Fixed Profit
 (C) Abnormal Profit
 (D) Net Profit
 Answer:
 (A) Super Profit
Question 14.
 The monetary value of reputation of the business is called :
 (A) Goodwill
 (B) Super Profit
 (C) Surplus
 (D) Abnormal Profit
 Answer:
 (A) Goodwill
Question 15.
 In which ratio the amount of cash brought in for goodwill by the new partner is shared by the existing partners:
 (A) Profit-sharing ratio
 (B) Capital ratio
 (C) Sacrificing ratio
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Sacrificing ratio
Question 16.
 Excess of the credit side over the debit side of Revaluation Account is:
 (A) Profit
 (B) Loss
 (C) Gain
 (D) Expense
 Answer:
 (A) Profit

Question 17.
 A and B are partners. C is admitted with 1/5 share. C brings ₹ 1,20,000 as his share towards capital. The total capital of the firm is :
 (A) ₹ 10,00,000
 (B) ₹ 4,00,000
 (C) ₹ 1,20,000
 (D) ₹ 6,00,000
 Answer:
 (D) ₹ 6,00,000
Question 18.
 The accummulated profits and reserve are transferred to:
 (A) Realisation A/c
 (B) Partners’ Capital A/cs
 (C) Bank A/c
 (D) Savings A/c
 Answer:
 (B) Partners’ Capital A/cs
Question 19.
 The balance of Revaluation Account is transferred to old partner’s capital accounts in which ratio ?
 (A) Old profit-sharing ratio
 (B) New profit-sharing ratio
 (C) Equal ratio
 (D) Capital ratio
 Answer:
 (A) Old profit-sharing ratio
Question 20.
 Aman, Raj and Shantanu share profits in the ratio of 3 :2:1. Raj retires. The new profit-sharing ratio of Aman and Shantanu will be :
 (A) 3 : 1
 (B) 3 : 1
 (C) 2 : 1
 (D) None of these
 Answer:
 (B) 3 : 1

Question 21.
 Gaining ratio is calculated :
 (A) At the time of admission
 (B) At the time of retirement
 (C) At the time of dissolution of firm
 (D) None of these
 Answer:
 (B) At the time of retirement
Question 22.
 Profit and Loss on revaluation at the time of retirement is shared by:
 (A) Remaining partners
 (B) All Partners
 (C) New Partner
 (D) None of these
 Answer:
 (B) All Partners
Question 23.
 On the retirement of apartner accumulated profits should be credited to the capital accounts of:
 (A) All Partners
 (B) Remaining Partners
 (C) Retiring Partners
 (D) None of these
 Answer:
 (A) All Partners
Question 24.
 The amount due to deceased partner is paid to his
 (A) Father
 (B) Friend
 (C) Wife
 (D) Executors
 Answer:
 (D) Executors

Question 25.
 JLP of the partners is a/an ……..account
 (A) Nominal
 (B) Personal
 (C) Liability
 (D) Asset
 Answer:
 (B) Personal
Question 26.
 The executor of deceased partner will be paid interest on the amount due from the date of the partner till the payment at:
 (A) 8%p.a.
 (B) 5%p.a.
 (C) 6%p.a.
 (D) 7%p.a.
 Answer:
 (C) 6%p.a.
Question 27.
 Realisation Account is :
 (A) Personal Account
 (B) Nominal Account
 (C) Real Account
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Nominal Account
Question 28.
 Realisation expenses are recorded on which side of the Realisation Account ?
 (A) Debit side
 (B) Credit side
 (C) Liabilities side
 (D) Assets side
 Answer:
 (A) Debit side

Question 29.
 On dissolution of a firm, amount of partner’s loan a/c is transferred to:
 (A) Realisation A/c
 (B) Partner’s Loan A/c
 (C) partner’s Current A/c
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Partner’s Loan A/c
Question 30.
 On dissolution of a firm, amount realised from an unrecorded asset is credited to which aceount ?
 (A) Capital A/c
 (B) Cash A/c
 (C) Realisation A/c
 (D) Revaluation A/c
 Answer:
 (C) Realisation A/c
Question 31.
 In which account ‘Debenture Redemption Reserve’ is transferred after the redemption of debenture ?
 (A) Capital Reserve A/c
 (B) General Reserve A/c
 (C) Profit & Loss A/c
 (D) Sinking Fund A/c
 Answer:
 (B) General Reserve A/c

Question 32.
 The liability of members in a company is :
 (A) Limited
 (B) Unlimited
 (C) Stable
 (D) Fluctualization
 Answer:
 (A) Limited
Question 33.
 According to which section of the Companies Act, shares cannot be issues at discount:
 (A) Section 52
 (B) Section 53
 (A) Section 54
 (B) Section 78
 Answer:
 (B) Section 53
Question 34.
 Share Allotment A/c is a :
 (A) Nominal A/c
 (B) Real A/c
 (C) Personal A/c
 (D) Cash A/c
 Answer:
 (C) Personal A/c
Question 35.
 As per the Companies Act, 2013 an amount equal to… of the debentures issue (face value) must be transferred to Debenture Redemption Reserve before redemption begins-
 (A) 25%
 (B) 50%
 (C) 75%
 (D) 100%
 Answer:
 (A) 25%

Question 36.
 Every company required to create DRR shall on or before the 30th April of each year, deposit or invest, a
 such which shall not be less than of the amount
 of its debentures maturing during the year ending 31st March of the next year ?
 (A) 10%
 (B) 15%
 (C) 25%
 (D) 50%
 Answer:
 (B) 15%
Question 37.
 A joint stock company is a/an :
 (A) Natural person
 (B) Artifical person
 (C) Partnership Firm
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Artifical person
Question 38.
 Debentureisa:
 (A) Loan Certificate
 (B) Cash Certificate
 (C) Credit Certificate
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Loan Certificate
Question 39.
 Debentureholders are:
 (A) Customers of the Company
 (B) Owners of the Company
 (C) Creditors of the Company
 (D) Noijfcof these
 Answer:
 (C) Creditors of the Company
Question 40.
 Dividend is paid on..
 (A) Authorised Capital
 (B) Issued Capital
 (C) Called up Capital
 (D) Paid up Capital
 Answer:
 (D) Paid up Capital

Question 41.
 All receipt of capital nature are shown in-
 (A) Income and Expenditure A/c
 (B) Balance Sheet
 (C) P. & L. A/c
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Balance Sheet
Question 42.
 Income and Expenditure Account records transactions of-
 (A) Capital nature only
 (B) Revenue nature only
 (C) (A) and (B) both
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Revenue nature only
Question 43.
 Debentures represent:
 (A) Director’s Share in Company
 (B) Investments by Equity Shareholders
 (C) Long-term Debt of the Business
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Long-term Debt of the Business
Question 44.
 When Financial Statement of two or more organisations are analysis, it is called :
 (A) Intra-firm Analysis
 (B) Inter-firm Analysis
 (C) Vertical Analysis
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Inter-firm Analysis

Question 45.
 A, B and C are partners in a firm, if D is admitted as a new partner-
 (A) Old firm is dissolved
 (B) Old firm and old partnership are dissolved
 (C) Old partnership is reconstituted
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Old partnership is reconstituted
Question 46.
 Which of the following is false ?
 (A) A company can issue redeemable debentures.
 (B) A company can issue debentures with voting rights
 (C) A company can by its own shares
 (D) A company can buy its own debentures
 Answer:
 (B) A company can issue debentures with voting rights
Question 47.
 Dividend is usually paid:
 (A) On Authorised Capital
 (B) On Issued Capital
 (C) On Paid-up Capital
 (D) On Called-up Capital
 Answer:
 (C) On Paid-up Capital
Question 48.
 Profit on sale of Sinking Fund Investments is transferred to:
 (A) Profit & Loss Account
 (B) General Reserve
 (C) Sinking Fund Account
 (D) Capital Reserve
 Answer:
 (C) Sinking Fund Account
Question 49.
 When Financial Statements of two or more organisations are analysis, it is called :
 (A) Intra-firm Analysis
 (B) Inter-firm Analysis
 (C) Vertical Analysis
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Vertical Analysis

Question 50.
 The Current Account of the partners will always have :
 (A) Debit balance
 (B) Credit balance
 (C) Either of the two
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Either of the two