Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 1 Nature and Significance of Management
Question 1.
 Management is :
 (A) Art
 (B) Science
 (C) Art and Science both
 (D) Profession
 Answer:
 (C) Art and Science both
Question 2.
 “Management is a profession.” This statement is of:
 (A) George R. Terry
 (B) American Management Association
 (C) Henry Fayol
 (D) Lawrence A. Appley
 Answer:
 (B) American Management Association

Question 3.
 The nature of management is :
 (A) As an inborn ability
 (B) An an acquired ability
 (C) As inborn and as an acquired ability both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) As inborn and as an acquired ability both
Question 4.
 The essence of management is :
 (A) Co-ordination
 (B) Organisation
 (C) Staffing
 (D) Controlling
 Answer:
 (A) Co-ordination
Question 5.
 Maximum incentive giving function of management of employees is :
 (A) Staffing
 (B) Motivation
 (C) Organisation
 (D) Controlling
 Answer:
 (B) Motivation

Question 6.
 According to George R. Terry the functions of manageemnt are:
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 7
 Answer:
 (B) 4
Question 7.
 Co-ordination is established by :
 (A) Top level management
 (B) Middle level management
 (C) Lower level management
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Top level management
Question 8.
 Co-ordination is:
 (A) Voluntary
 (B) Necessary
 (C) Unnecessary
 (D) Wastage of time
 Answer:
 (B) Necessary

Question 9.
 Management in India is………………
 (A) Necessary
 (B) Unecessary
 (C) Luxury
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Necessary
Question 10.
 According to ‘ ‘Management is the development of people and not the direction of things” :
 (A) Henry Fayol
 (B) Lawarence Appley
 (C) F.W. Taylor
 (D) R.C. Davis
 Answer:
 (B) Lawarence Appley
Question 11.
 The main cause of slow progress of India is the lack of…
 (A) Efficient management
 (B) Man power
 (C) Resources
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Efficient management

Question 12.
 Primary element of success of management is :
 (A) Satisfied employee
 (B) Large capital
 (C) Big market
 (D) Maximum production
 Answer:
 (B) Large capital
Question 13.
 Management is …….
 (A) Art
 (B) Art and science both
 (C) Science
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Art and science both
Question 14.
 How many levels of management are ?
 (A) 3
 (B) 4
 (C) 5
 (D) 6
 Answer:
 (A) 3

Question 15.
 The social responsibility of management is :
 (A) Towards all
 (B) Towards employee
 (C) Towards Govt.
 (D) Towards society
 Answer:
 (A) Towards all
Question 16.
 Management is the development of men and not the direction of things This statement is of:
 (A) L.P. Appley
 (B) R.C. Devis
 (C) Keith & Gubelline
 (D) Henry Fayol
 Answer:
 (A) L.P. Appley
Question 17.
 The foremost need of development in a country is of:
 (A) Physical Resources
 (B) Economic Resources
 (C) Human Resources
 (D) Efficient Management
 Answer:
 (D) Efficient Management

Question 18.
 Higher level managment spend on planning part of his time:
 (A) 35%
 (B) 50%
 (C) 75%
 (D) 100%
 Answer:
 (A) 35%
Question 19.
 The main functions of management according to Koontz O’Donnei are:
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 8
 Answer:
 (A) 2
Question 20.
 Management is an art of-
 (A) doing work himself
 (B) taking work from others
 (C) both for doing himself work and taking work from others
 (D) None of these
 Answer:
 (C) both for doing himself work and taking work from others

Question 21.
 In the nature of social responsibility of management applies-
 (A) buyer beware
 (B) seller beware law
 (C) none of the two
 (D) None of these
 Answer:
 (B) seller beware law
Question 22.
 Planning is the function of management is:
 (A) secondary
 (B) primary
 (C) unnecessary
 (D) None of these
 Answer:
 (B) primary
