Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 13 Entrepreneurship Development
Question 1.
 Entrepreneurial Development Programee provides :
 (A) Self-employment
 (B) Education & training
 (C) Skill increment
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Self-employment

Question 2.
 Entrepreneurial traits deals with :
 (A) Job providing behaviour
 (B) Profit seeking behaviour
 (C) Risk taking behaviour
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Risk taking behaviour
Question 3.
 In India entrepreneurial development programme is :
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Wastage of time
 (D) Wastage of money
 Answer:
 (A) Necessary

Question 4.
 Barriers to entreprenurship stifle :
 (A) Innovative
 (B) Profitability
 (C) Uncertainty
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Innovative
Question 5.
 Entrepreneurship is ensured by:
 (A) Subsidiaries
 (B) Larger Firm
 (C) Medium Firm
 (D) Small Firm
 Answer:
 (B) Larger Firm
Question 6.
 Entrepreneurial Development Institute of India is situation in:
 (A) Ahmedabad
 (B) Mumbai
 (C) New Delhi
 (D) Chennai
 Answer:
 (A) Ahmedabad

Question 7.
 Entrepreneurial Development Institute of India was established by:
 (A) Maharashtra Government
 (B) Gujarat Government
 (C) Madhya Pradesh Government
 (D) Tamilnadu Government
 Answer:
 (B) Gujarat Government
Question 8.
 Indian Investment Centre was established by :
 (A) Government of India
 (B) Madhya Pradesh Government
 (C) Maharashtra Government
 (D) Gujarat Government
 Answer:
 (B) Madhya Pradesh Government
Question 9.
 The future of entrepreneurial in India is:
 (A) In dark
 (B) Bright
 (C) In difficulty
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Bright
Question 10.
 Entrepreneurship is an effort to create …..:
 (A) Risks
 (B) Profit
 (C) Jobs
 (D) Business
 Answer:
 (D) Business

Question 11.
 Social and economic development of a Nation is the result of………..:
 (A) Entrepreneur
 (B) Planning
 (C) Operation
 (D) Government
 Answer:
 (A) Entrepreneur
Question 12.
 Entrepreneurship is a…………based process :
 (A) Knowledge
 (B) Intgelligence
 (C) Forecasting
 (D) Demand
 Answer:
 (A) Knowledge
Question 13.
 gives financial assistance to entrepreneurs:
 (A) ICICI
 (B) SBI
 (C) Indian Bank
 (D) IMF
 Answer:
 (A) ICICI
Question 14.
 Entrepreneurial Development Institute of India was established by Government.
 (A) Maharashtra
 (B) Gujarat
 (C) Delhi
 (D) Bihar
 Answer:
 (B) Gujarat

Question 15.
 Entrepreneurship fails to lead :
 (A) Partnership firm
 (B) New corporate division
 (C) New subsidiary venture
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Partnership firm
Question 16.
 In India, entrepreneurial development programme has been:
 (A) Successful
 (B) Unsuccessful
 (C) Need of improvement
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Need of improvement

Question 17.
 An entrepreneur is:
 (A) Born
 (B) Made
 (C) Bom and made both
 (D) All of these
 Answer:
 (C) Born and made both
Question 18.
 The future of entrepreneurship in India is:
 (A) In dark
 (B) Bright
 (C) In difficulty
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Bright
Question 19.
 Which of the following sentence is not a characteristic of entrepreneurship:
 (A) Risk taking
 (B) Innovation
 (C) Creative activity
 (D) Managerial training
 Answer:
 (D) Managerial training

Question 20.
 Which of the following sentence is inconsistent in the context of entrepreneur:
 (A) He is owner of the business
 (B) He is risk taker
 (C) He operates production activities
 (D) He searches out business opportunities
 Answer:
 (C) He operates production activities
Question 21.
 The function of entrepreneur are:
 (A) To imagine a business idea
 (B) To study project feasibility
 (C) To setup enterprise
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 22.
 Anentrepreneureissaidtobe:
 (A) Promotor of economic development
 (B) Motivator of economic development
 (C) Both the above
 (D) None of the (A) and (B)
 Answer:
 (C) Both the above

Question 23.
 Which of the following attitudes Is not generally associated with successful entrepreneurship :
 (A) Competition and co-operation
 (B) Desire to influence others
 (C) Innovation and product improvement
 (D) Status quo in business
 Answer:
 (D) Status quo in business
Question 24.
 Entrepreneurship falls to lead :
 (A) Partnership firm
 (B) New corporate division
 (C) New subsidiary venture
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Partnership firm
Question 25.
 According to sociological approach, entrepreneurship
 (A) Process of sensitivity
 (B) Process of role performance
 (C) Process of economic change
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Process of role performance
Question 26.
 Critical evaluation points of entrepreneurial development programme are:
 (A) Organisational policies
 (B) Lack of suitable selection procedure
 (C) Lack quality of technical and vocational education and training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 27.
 The attitude of Indian Government Machinery towards entrepreneurial development programme is :
 (A) Destructive
 (B) Negative
 (C) Constructive
 (D) Non-cooperative
 Answer:
 (D) Non-cooperative
Question 28.
 Maslow’s Hierarchy of needs theory is governed by the fact that:
 (A) People are universally motivated by needs
 (B) People are socially motivated by needs
 (C) People are politically motivated by needs
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) People are politically motivated by needs
Question 29.
 Self-actualisation needs on the job are fulfilled by :
 (A) Ensuring hard work in the job
 (B) Ensuring quality products
 (C) Participating in a training programme
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Participating in a training programme
