Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies Objective Answers Chapter 3 Business Environment
Question 1.
 New economic policy was declared in :
 (A) July 1990
 (B) July 1991
 (C) July 1992
 (D) July 2001
 Answer:
 (B) July 1991

Question 2.
 Main components of New Economic Policy are :
 (A) Liberalisation
 (B) Globalisation
 (C) Privatisation
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 3.
 Which of the following does not characterise the business environment:
 (A) Uncertainty
 (B) Employees
 (C) Relativity
 (D) Complexity
 Answer:
 (D) Complexity
Question 4.
 Which of the following is an example of social environment ?
 (A) Money supply
 (B) Consumer Protection Act
 (C) The Indian Constitution
 (D) Composition of family
 Answer:
 (B) Consumer Protection Act

Question 5.
 Globalisation signifies
 (A) Integration among various economies of the world
 (B) Investment in public sector
 (C) Investment in private sector
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Integration among various economies of the world
Question 6.
 Liberalisation signifies :
 (A) Integrations among various economies of the world
 (B) Easing of licensing requirements and other control
 (C) Disinvestment in public sector
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Easing of licensing requirements and other control

Question 7.
 Economic environment of business is influenced by :
 (A) Economic system
 (B) Liberalisation
 (C) Globalisation
 (D) Privatisation
 Answer:
 (A) Economic system
Question 8.
 Business environment does not help :
 (A) Threats
 (B) Opportunities
 (C) Resources
 (D) Certainty
 Answer:
 (D) Certainty
Question 9.
 Liberalisation Policy in India has been :
 (A) Successful
 (B) Unsuccessful
 (C) Partially Successful
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Successful

Question 10.
 Which of the following does not characterise the Business Environment:
 (A) Civilisation
 (B) Employee
 (C) Comparative
 (D) Compulsory
 Answer:
 (B) Employee
Question 11.
 Which of the following best indicates the importance of business environment:
 (A) identification
 (B) Increasing Competition
 (C) Changes in Agriculture
 (D) market Orientation
 Answer:
 (D) market Orientation
Question 12.
 Which of the following does not explain the impact of Government policy changes on business and Industry :
 (A) More demanding customers
 (B) Improvement in Performance
 (C) Coping with rapid change
 (D) All of them
 Answer:
 (C) Coping with rapid change
