Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 2 in English
Question 1.
 How many levels of management are ?
 (A) 3
 (B) 4
 (C) 5
 (D) 6
 Answer:
 (A) 3
Question 2.
 The social responsibility of management is :
 (A) Towards all
 (B) Towards employee
 (C) Towards Govt.
 (D) Towards society
 Answer:
 (A) Towards all
Question 3.
 “Management is a profession.” This statement is of:
 (A) G.R. Terry
 (B) AMA
 (C) Henry Fayol
 (D) Taylor
 Answer:
 (B) AMA

Question 4.
 Management is the development of men and not the direction of things _______ This statement is of:
 (A) L.P. Appley
 (B) R. C. Devis
 (C) Keith & Gubelline
 (D) Henry Fayol
 Answer:
 (A) L.P. Appley
Question 5.
 The foremost need of development in a country is of:
 (A) Physical Resources
 (B) Economic Resources
 (C) Human Resources
 (D) Efficient Management
 Answer:
 (D) Efficient Management
Question 6.
 Higher level management spend on planning part of his time:
 (A) 35%
 (B) 50%
 (C) 75%
 (D) 100%
 Answer:
 (A) 35%

Question 7.
 The essence of management is :
 (A) Planning
 (B) Organisation
 (C) Staffing
 (D) Co-ordination
 Answer:
 (A) Planning
Question 8.
 Co-ordination is established :
 (A) Between groups
 (B) Between departments
 (C) Between management and workers
 (D) Above all
 Answer:
 (A) Between groups
Question 9.
 The main functions of management according to Koontz O’Donel are:
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 8
 Answer:
 (A) 2
Question 10.
 Maximum incentive giving function management to employees is:
 (A) Staffing
 (B) Motivation
 (C) organisation
 (D) Controlling
 Answer:
 (B) Motivation

Question 11.
 Organisation is automatically formed :
 (A) Functional
 (B) Informal
 (C) Formal
 (D) Divisional
 Answer:
 (B) Informal
Question 12.
 Authority can not be delegated of. ________:
 (A) Routine work
 (B) Secret work
 (C) ordinary work
 (D) Easy work
 Answer:
 (B) Secret work
Question 13.
 For delegation to be effective, it is essential that responsi-bility is acompanied with necessary :
 (A) Authority
 (B) Man power
 (C) Incentives
 (D) Promotions
 Answer:
 (A) Authority
Question 14.
 Delegation can be done of:
 (A) Authority
 (B) Officer
 (C) Accountability
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Authority
Question 15.
 Responsibility is of:
 (A) Subordinate
 (B) Responsibility
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of these 15.
 Answer:
 (B) Responsibility

Question 16.
 Management itself expands:
 (A) Through delegations
 (B) Through centralisation
 (C) Through decentralisation
 (D) Through all
 Answer:
 (A) Through delegations
Question 17.
 Delegation of authority means delegation to subordinates of:
 (A) Work
 (B) Work and related authority
 (C) Responsibility
 (D) Accountability
 Answer:
 (B) Work and related authority
Question 18.
 In a large size enterprise delegations is :
 (A) Compulsory
 (B) Voluntary
 (C) Necessary
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Compulsory
Question 19.
 For effective delegation is necessary :
 (A) Facility to contact
 (B) Atmosphere of Co-operation and Co-ordination
 (C) Clear explanation of authorities
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 20.
 Recruitment in the life of organisation is :
 (A) Continuous
 (B) Occasionally
 (C) Once
 (D) Twice
 Answer:
 (A) Continuous
Question 21.
 Management control is done :
 (A) By Lower Level Managers
 (B) By Middle Level Managers
 (D) None of these
 (C) By Level Managers
 Answer:
 (D) None of these
Question 22.
 Money market deals in:
 (A) Short-term funds
 (B) Medium-term funds
 (C) Long-term funds
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Short-term funds
Question 23.
 Creates liquidity:
 (A) Organised market
 (B) Unorganised market
 (C) Primary market
 (D) Secondary market
 Answer:
 (D) Secondary market
Question 24.
 Stock exchange protects the interest of:
 (A) Investor
 (B) Company
 (C) Government
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Investor

Question 25.
 Legally SEBI was established in :
 (A) 1988
 (B) 1990
 (C) 1992
 (D) 1994
 Answer:
 (C) 1992
Question 26.
 In new issued shares deals :
 (A) Secondary market
 (B) Primary market
 (C) Secondary and Primary market both
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Primary market
Question 27.
 Capital market deals in :
 (A) Short-term funds
 (B) Long-term funds
 (C) Medium-term funds
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Medium-term funds
Question 28.
 Regional Office of SEBI is situated in :
 (A) Delhi
 (B) Kolkata
 (C) Chennai
 (D) All these three
 Answer:
 (D) All these three
Question 29.
 The number of stock exchange in 2004 was :
 (A) 20
 (B) 21
 (C) 23
 (D) 24
 Answer:
 (D) 24
Question 30.
 The foremost stock exchange in the world was established in :
 (A) Delhi
 (B) London
 (C) America
 (D) Japan
 Answer:
 (B) London

Question 31.
 In India entrepreneurial development programme is :
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Wastage of time
 (D) Wastage of money
 Answer:
 (A) Necessary
Question 32.
 Entrepreneurial development programme provides :
 (A) Self-employment
 (B) Increase in skill of the entrepreneurship
 (C) Education and training
 (D) All cf these
 Answer:
 (D) All cf these
Question 33.
 In India, entrepreneurial development programme has been:
 (A) Successful
 (B) Unsuccessful
 (C) Need of improvement
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Need of improvement
Question 34.
 An entrepreneur is :
 (A) Born
 (B) Made
 (C) Born and made both
 (D) All of these
 Answer:
 (C) Born and made both
Question 35.
 Entrepreneurial Development Institute of India is established in :
 (A) Ahmedabad
 (B) Mumbai
 (C) New Delhi
 (D) Chennai
 Answer:
 (A) Ahmedabad

Question 36.
 Indian Investment Centre was established by:
 (A) Government of India
 (B) Madhya Pradesh Government
 (C) Maharastra Government
 (D) Gujarat Government
 Answer:
 (B) Madhya Pradesh Government
Question 37.
 The future of entrepreneurship in India is :
 (A) In dark
 (B) Bright
 (C) In difficulty
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Bright
Question 38.
 Which of the following sentence is not a characteristic of entrepreneurship:
 (A) Risk-taking
 (B) Innovation
 (C) Creative activity
 (D) Managerial training
 Answer:
 (D) Managerial training
Question 39.
 Which of the following sentence is inconsistent in the context of entrepreneur:
 (A) He is owner of the business
 (B) He is risk taker
 (C) He operates production activities
 (D) He searches out business opportunities
 Answer:
 (C) He operates production activities

Question 40.
 The function of entrepreneur are :
 (A) To imagine a business idea
 (B) To study project feasibility
 (C) To setup enterprise
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 41.
 In the nature of social responsibility of management applies:
 (A) Buyer beware
 (B) Seller beware law
 (C) None of the two
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Seller beware law
Question 42.
 Henry Fayol was a :
 (A) Social Scientist
 (B) Mining Engineer
 (C) Accountant
 (D) Production Engineer
 Answer:
 (B) Mining Engineer
Question 43.
 Which of the following best indicates the importance of business environment:
 (A) identification
 (B) Improvement in Pertormance
 (C) Coping with rapid change
 (D) All of them
 Answer:
 (D) All of them
Question 44.
 Gronping of Activities on the basis of Produect line is a part of:
 (A) Delegated organistion
 (B) Divisional organisation
 (C) Functional organisation
 (D) Autonomous organisation
 Answer:
 (B) Divisional organisation

Question 45.
 Selection of executives is :
 (A) Lower level executives
 (B) Middle level executives
 (C) Top level executives
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 46.
 The highest level need in the need Hierarchy of Abrabum Maslow:
 (A) Safety need
 (B) Belonging ness need
 (C) Self actualisation need
 (D) Prestige need
 Answer:
 (C) Self actualisation need
Question 47.
 Budgetary central requires the preparation of:
 (A) Training schedule
 (B) Budgets
 (C) Net work diagram
 (D) Responsibility centres
 Answer:
 (B) Budgets

Question 48.
 Treasury bill are basically:
 (A) An instrument to borrow shorttirm funds
 (B) An instrument to borrow long term funds
 (C) An instrument to capital market
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) An instrument to borrow shorttirm funds
Question 49.
 The factors affecting product mix are:
 (A) Marketing
 (B) Production
 (C) Financial
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Marketing
Question 50.
 Maslow’s Hierarchy of needs theory is governed by the fact that:
 (A) People are universally motivated by needs
 (B) People are socially motivated by needs
 (C) People are politically by needs
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) People are politically by needs
