Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 3 in English
Question 1.
 “A plan is a trap to capture the future.” This statement is of:
 (A) Newman
 (B) Hurley
 (C) Allen
 (D) Terry
 Answer:
 (C) Allen

Question 2.
 According to George R. Terry, the types of planning are:
 (A) 8
 (B) 6
 (C) 4
 (D) 2
 Answer:
 (A) 8
Question 3.
 Planning is for:
 (A) Present
 (B) Future
 (C) Past
 (D) All
 Answer:
 (B) Future

Question 4.
 Planning is: 7
 (A) Necessary
 (B) Unecessary
 (C) Wastage of Time
 (D) Wastage of Money
 Answer:
 (A) Necessary
Question 5.
 Of all managerial activities planning is the :
 (A) Beginning
 (B) End
 (C) Beginning & End
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Beginning & End
Question 6.
 The steps of organistaion process are :
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 8
 Answer:
 (C) 6.

Question 7.
 Organising process involves:
 (A) Grouping of identical work
 (B) Division of a work
 (C) Assigning work to appropriate person
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 8.
 There is no favouritism in organisation :
 (A) Formal organisation
 (B) Informal organistaion
 (C) Divisional organisation
 (D) Functional organisation
 Answer:
 (A) Formal organisation
Question 9.
 Depends on the sweet will of employees :
 (A) Formal organistion
 (B) Informal organisation
 (C) Functional organisation
 (D) Divisional organisation
 Answer:
 (B) Informal organisation
Question 10.
 In case of informal organisation authority are :
 (A) Decentralised
 (B) Centralised
 (C) Equally distributed
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 11.
 In effective communication language should not be used:
 (A) Express
 (B) Impressive
 (C) Ambiguous
 (D) Courtesy
 Answer:
 (C) Ambiguous

Question 12.
 Control is an activity :
 (A) Costly
 (B) Cheap
 (C) Uneconomic
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Costly
Question 13.
 Controlling is necessary :
 (A) For Small Enterprise
 (B) For Medium Sized Enterprise
 (C) For Large Sized Enterprise
 (D) For all the above
 Answer:
 (D) For all the above
Question 14.
 By employees control is :
 (A) Opposed
 (B) Support
 (C) Liked
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Opposed
Question 15.
 Control is related to:
 (A) Results
 (B) Functions
 (C) Efforts
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Results

Question 16.
 Controlling is the aspect of management:
 (A) Theoretical
 (B) Practical
 (C) Mental
 (D) Physical
 Answer:
 (B) Practical
Question 17.
 In a business enterprise controlling is needed :
 (A) At the Time of Establishment of Business
 (B) At the Time of Direction of Business
 (C) At the End of the Year
 (D) Continuously
 Answer:
 (D) Continuously
Question 18.
 Effective controlling is:
 (A) Static
 (B) Pre-determined
 (C) Dynamic
 (D) All the above
 Answer:
 (C) Dynamic

Question 19.
 Control is the function of the management:
 (A) First
 (B) Last
 (C) Third
 (D) Second
 Answer:
 (B) Last
Question 20.
 Control is managerial function :
 (A) Compulsory
 (B) Necessary
 (C) Optional
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Compulsory
Question 21.
 Under Consumer Protection Act, consumer means :
 (A) The person who purchases the goods and resale them
 (B) The person who purchases the goods and does not resale them
 (C) The person who purchases the components of an article and assembles them
 (D) None of these
 Answer:
 (A) The person who purchases the goods and resale them
Question 22.
 The machinery for settlement of consumer disputes is:
 (A) One-tier
 (B) Three-tier
 (C) Two-Tier
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Three-tier

Question 23.
 Consumer Protection Act is effective in India with effective from:
 (A) 15th April, 1986
 (B) 15th April, 1987
 (C) 15th April, 1988
 (D) None of these
 Answer:
 (B) 15th April, 1987
Question 24.
 National commission can settle disputes :
 (A) Upto ₹ 5 lakh
 (B) Upto ₹ 10 lakh
 (C) Upto ₹ 20 lakh
 (D) Above ₹ 1 crore
 Answer:
 (D) Above ₹ 1 crore
Question 25.
 The disputes comes under Consumer Protection Act are:
 (A) Dispute as to sale of shares by a company
 (B) Dispute of penal nature
 (C) Disputes as to sale of defective goods by the seller
 (D) Service disputes
 Answer:
 (C) Disputes as to sale of defective goods by the seller
Question 26.
 District Forum can settle disputes :
 (A) Upto ₹ 5 lakh
 (B) Upto ₹ 10 lakh
 (C) Upto ₹ 15 lakh
 (D) Upto ₹ lakh
 Answer:
 (D) Upto ₹ lakh.

Question 27.
 State commission can settle disputes :
 (A) Upto ₹ 5 lakh
 (B) Upto ₹ 10 lakh
 (C) Upto ₹ 20 lakh
 (D) Above ₹ 20 lakh
 Answer:
 (D) Above ₹ 20 lakh
Question 28.
 Under the Consumer Protection Act, complaintee means:
 (A) Consumer
 (B) State Government
 (C) Central Government
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 29.
 Consumer dispute settlement agencies are :
 (A) District Forum
 (B) State Commission
 (C) National Commission
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 30.
 Entrepreneurship fails to lead :
 (A) Partnership firm
 (B) New corporate division
 (C) New subsidiary venture
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Partnership firm
Question 31.
 The scientific management is ………. of owners :
 (A) in favour
 (B) against
 (C) both
 (D) helpful
 Answer:
 (A) in favour

Question 32.
 In the beginning scientific management is ………. by works:
 (A) favoured
 (B) opposed
 (C) both
 (D) helpful
 Answer:
 (B) opposed
Question 33.
 Mental work is ……….:
 (A) Production
 (B) Management
 (C) Marketing
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Production
Question 34.
 Which of the following does not characteries the business environment:
 (A) Uncertainty
 (B) Employees
 (C) Relativity
 (D) Complexity
 Answer:
 (B) Employees
Question 35.
 Which of the following is an example of social environment ?
 (A) Money supply
 (B) Consumer protection act
 (C) The Indian constitution
 (D) Composition of family
 Answer:
 (D) Composition of family
Question 36.
 Globalisation signifies……………:
 (A) Integration among various economies of the world
 (B) Investment in public sector
 (C) Investment in private sector
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Integration among various economies of the world

Question 37.
 Liberalisation signifies ……….:
 (A) Integration among various economies of the world
 (B) Easing of licensing requirements and other control
 (C) Disinvestment in public sector
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Easing of licensing requirements and other control
Question 38.
 Which of the following is an example of social environment ?
 (A) Composition of families
 (B) Consumer protection act
 (C) Business Law
 (D) Privatisation
 Answer:
 (A) Composition of families
Question 39.
 Economic environment of business is influenced by ……….:
 (A) Economic system
 (B) Liberalisation
 (C) Globalisation
 (D) Privatisation
 Answer:
 (A) Economic system
Question 40.
 Business environment does not help ……….:
 (A) Threats
 (B) Opportunities
 (C) Resources
 (D) Certainty
 Answer:
 (D) Certainty
Question 41.
 Management is an art of:
 (A) Doing work himself
 (B) Taking work from others
 (C) Both for doing himself work and taking work from others
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Doing work himself

Question 42.
 The Principle of management are not significant because:
 (A) Increase in efficiency
 (B) Initative
 (C) Optimum utilisation of resources
 (D) Adaptation of Changing tichology
 Answer:
 (A) Increase in efficiency
Question 43.
 Which of the following does not characterise the business Environment:
 (A) Citilisation
 (B) Employess
 (C) Comparative
 (D) Conipulsory
 Answer:
 (D) Conipulsory
Question 44.
 The form of organisation known for giving rise to rumours is called :
 (A) Centratired organisation
 (B) Deceutratised organisation
 (C) In formal organisation
 (D) Formal organisation
 Answer:
 (A) Centratired organisation
Question 45.
 Recruitment in the life of organisation is :
 (A) Once
 (B) Twice
 (C) Occasionally
 (D) Continuous
 Answer:
 (A) Once
Question 46.
 Status comes under the following types of barriess :
 (A) Semantic bassier
 (B) Organisational barrier
 (C) Non Semantic bassier
 (D) Psychological barriesr
 Answer:
 (B) Organisational barrier

Question 47.
 Management audit is a technique to keep a check on the Performance of:
 (A) Company
 (B) Management of the Company
 (C) Share holders
 (D) Customers
 Answer:
 (B) Management of the Company
Question 48.
 To be listed on OTCEI the minimum capital requirements for a compeny :
 (A) ₹ 5 crores
 (B) ₹ 3 crores
 (C) ₹ 6 crores
 (D) ₹ 1 crores
 Answer:
 (B) ₹ 3 crores
Question 49.
 The characteristics of a good brand are :
 (A) Short name
 (B) Memorable
 (C) Attrative
 (D) All these
 Answer:
 (D) All these
Question 50.
 Machinery towards entrepreneuiral development programme is:
 (A) Destructive
 (B) Negative
 (C) Constmtive
 (D) Non-cooperative
 Answer:
 (D) Non-cooperative
