Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 4 in English
Question 1.
 New Economic Policy was declared in :
 (A) 1990
 (B) 1991
 (C) 1992
 (D) 1993
 Answer:
 (B) 1991

Question 2.
 Economic Environment of Business in influenced by :
 (A) Economic Policy
 (B) Economic System
 (C) Economic Development
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 3.
 Example of Social Environment is :
 (A) Composition of Family
 (B) Consumer Protection Act
 (C) Economic system
 (D) Economic Development
 Answer:
 (A) Composition of Family
Question 4.
 Which one of the following is not the feature of Business Environment:
 (A) Uncertainty
 (B) Employee
 (C) Relativity
 (D) Complexity
 Answer:
 (B) Employee

Question 5.
 Liberalisation Policy in India has been :
 (A) Successful
 (B) Unsuccessful
 (C) Partially Successful
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Successful
Question 6.
 Components of New Economic Policy are :
 (A) Liberalisation
 (B) Globalisation
 (C) Privatisation
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 7.
 Which one of the following is not the limitation of planning:
 (A) Wastage of Time
 (B) Rigidity
 (C) Basis of Control
 (D) Huge Cost
 Answer:
 (C) Basis of Control
Question 8.
 A good plan is :
 (A) Rigid
 (B) Expensive
 (C) Flexible
 (D) Time Consuming
 Answer:
 (C) Flexible
Question 9.
 Planning is:
 (A) Goal-oriented
 (B) Objective-oriented
 (C) Mental Process
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 10.
 Planning is:
 (A) Long-term
 (B) Middle-term
 (C) Short-term
 (D) All the term
 Answer:
 (D) All the term

Question 11.
 Supervisor is of the workers :
 (A) Friend
 (B) Guide
 (C) Philosopher
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 12.
 Supervision is an element of:
 (A) Leadership
 (B) Planning
 (C) Direction
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Direction
Question 13.
 Motivational means should be determined on the basis of:
 (A) Group
 (B) Individuals
 (C) Job
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 14.
 The leader taken work from his subordinates :
 (A) By Tact
 (B) By Rod
 (C) By Threatening
 (D) None of these
 Answer:
 (A) By Tact
Question 15.
 The Leadership is :
 (A) Wastage of Time
 (B) Necessary
 (C) Wastage of Money
 (D) Unnecessary
 Answer:
 (B) Necessary

Question 16.
 The manager is :
 (A) Boss
 (B) Owner
 (C) Leader
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Leader
Question 17.
 The types of communication network are :
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) 8
 Answer:
 (B) 4
Question 18.
 For effective communication is necessary :
 (A) Clarity
 (B) Courtesy
 (C) Continuity
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 19.
 Barrier in effective communication is :
 (A) Language
 (B) Distance
 (C) Individual Difference
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 20.
 Types of communication are:
 (A) Written
 (B) Verbal
 (C) Formal
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above

Question 21.
 Which of the following is not sales promotion tool ?
 (A) Samples
 (B) Prize in pack
 (C) Coupons
 (D) Warranty
 Answer:
 (D) Warranty
Question 22.
 Media of advertising is :
 (A) Samples
 (B) Premium
 (C) Calender
 (D) Demonstration
 Answer:
 (C) Calender
Question 23.
 Costiest means of advertising is :
 (A) Advertising
 (B) Personal selling
 (C) Sales promotion
 (D) Public relation
 Answer:
 (B) Personal selling
Question 24.
 Labelling is:
 (A) Compulsory
 (B) Necessary
 (C) Voluntary
 (D) Wastage of money
 Answer:
 (B) Necessary
Question 25.
 Consumer rights under Consumer Protection Act are :
 (A) 6
 (B) 7
 (C) 8
 (D) 9
 Answer:
 (A) 6
Question 26.
 Consumer Protection Act in India was passed in :
 (A) 1886
 (B) 1986
 (C) 1996
 (D) None of these
 Answer:
 (B) 1986
Question 27.
 Consumer Protection Act covers :
 (A) Dispute relating service
 (B) Dispute relating to diffective products services
 (C) Claims relating to industrial accidents
 (D) All the above
 Answer:
 (B) Dispute relating to diffective products services

Question 28.
 Consumer court under Consumer Protection Act means:
 (A) District Forum
 (B) State Commission
 (C) National Commission
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 29.
 Which of the following is not a NGO ?
 (A) Mumbai Consumers Panchayat, Mumbai
 (B) Consumers Association, Kolkata
 (C) Consumers Education and Research Centre, Ahmedabad
 (D) Consumers Protection Council, New Delhi
 Answer:
 (D) Consumers Protection Council, New Delhi
Question 30.
 The maximum age of the member of National Commission may be:
 (A) 60 years
 (B) 65 years
 (C) 70 years
 (D) None of these
 Answer:
 (B) 65 years
Question 31.
 The main cause of slow progress of India is the lack of………..:
 (A) Efficient management
 (B) Man power
 (C) Resources
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Efficient management
Question 32.
 Primary element of scuccess of management is :
 (A) Satisfied employee
 (B) Large capital
 (C) Big market
 (D) Maximum production
 Answer:
 (B) Large capital

Question 33.
 Management is…………..:
 (A) Art
 (B) Art and science both
 (C) Science
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Art and science both
Question 34.
 Production in scientific management is:
 (A) Maximum
 (B) Minimum
 (C) Normal
 (D) Average
 Answer:
 (A) Maximum
Question 35.
 By scientific management working hourse of workers are:
 (A) Increased
 (B) Decreased
 (C) No effect
 (D) Average
 Answer:
 (B) Decreased
Question 36.
 Who was the father of scientific management:
 (A) H.S. Person
 (B) Diemer
 (C) F.W. Taylor
 (D) Charles Pabbage
 Answer:
 (C) F.W. Taylor
Question 37.
 Henry Fayol’s principles of management are :
 (A) 10
 (B) 3
 (C) 14
 (D) 15
 Answer:
 (C) 14

Question 38.
 Management should find ‘one best way’ to perform a task. Which technique of scientific management is defined in this sentence :
 (A) Universal
 (B) Flexible
 (C) Absolute
 (D) Behavioural
 Answer:
 (D) Behavioural
Question 39.
 The essence of scientific management is……….. :
 (A) Mental revolution
 (B) Remuneration
 (C) Not mental revolution
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Mental revolution
Question 40.
 Scientific management ……….. workers remuneration :
 (A) Increases
 (B) Decreases
 (C) Both
 (D) Neither increase nor decrease
 Answer:
 (A) Increases
Question 41.
 Which of the following is financial in centi ve :
 (A) Promotion
 (B) Stock incentive
 (C) Job Security
 (D) Employee
 Answer:
 (D) Employee

Question 42.
 A Network of Social relationship that arises spontaneous due to interaction at work is called :
 (A) Formal organisation
 (B) Informal organisation
 (C) Decentraliration
 (D) Delegation
 Answer:
 (B) Informal organisation
Question 43.
 How are principles of management termed :
 (A) In a laboratory
 (B) By experience of a manager
 (C) By experience of cutomers
 (D) By Social Scientist
 Answer:
 (B) By experience of a manager
Question 44.
 A good plan is :
 (A) Expensive
 (B) Time consming
 (C) Flexible
 (D) Rigid
 Answer:
 (C) Flexible
Question 45.
 Span of Management refers to :
 (A) Numbers of Managers
 (B) Length of term for which a manager is appointed
 (C) Number of Subordinaties under a ruperior
 (D) Number of members in top management
 Answer:
 (C) Number of Subordinaties under a ruperior
Question 46.
 Which of the following is not an element of communication procuss :
 (A) Decoding
 (B) Communication
 (C) Channal
 (D) Receiver
 Answer:
 (B) Communication

Question 47.
 Controlling function of an organisation is :
 (A) Fomeared looking
 (B) Back ward looking
 (C) Forward as well as back work looking
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Forward as well as back work looking
Question 48.
 OTCEI was started on the line of:
 (A) NASDAQ
 (B) NS YE
 (C) NASAQ
 (D) NSE
 Answer:
 (A) NASDAQ
Question 49.
 Importance of marketing concept is for :
 (A) Society
 (B) Consumers
 (C) Producers
 (D) All these three
 Answer:
 (D) All these three
Question 50.
 Critical evluation points of entrepreneurial development programme are :
 (A) Orgnisational policies
 (B) Lack of suitable selection procedure
 (C) Low quality of technical and vocational education and training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
