Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 5 in English
Question 1.
 Henri Fayol was a ………………..
 (A) Scientist
 (B) Mining engineer
 (C) Accountant
 (D) Production engineer
 Answer:
 (B) Mining engineer

Question 2.
 Of all managerial activities planning is the:
 (A) Beginnings
 (B) End
 (C) Beginning and end both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Beginning and end both
Question 3.
 Staffing is:
 (A) part of organisation
 (B) function of Management
 (C) part of personnel Management
 (D) all of the above
 Answer:
 (D) all of the above
Question 4.
 How are the principles of Management formed ?
 (A) In a laboratory
 (B) By experiences of managers
 (C) By experiences of customers
 (D) By propagation of social scientists
 Answer:
 (B) By experiences of managers
Question 5.
 The following is not an objective of Management:
 (A) earning profits
 (B) growth of the organisation
 (C) providing employment
 (D) policy making
 Answer:
 (C) providing employment
Question 6.
 Controlling is the aspect of Management:
 (A) theoretical
 (B) practical
 (C) mental
 (D) physical
 Answer:
 (B) practical

Question 7.
 Commercial bill is written :
 (A) by purchaser
 (B) by seller
 (C) by bank
 (D) by the government
 Answer:
 (C) by bank
Question 8.
 Marketing concept is:
 (A) Production-oriented
 (B) Sales-oriented
 (C) Customer-oriented
 (D) All the three
 Answer:
 (B) Sales-oriented
Question 9.
 Which of the following statements best describes the principle of ‘Division of Work’
 (A) Work should be divided into small tasks.
 (B) Labour should be divided
 (C) Resources should be divided among jobs
 (D) It leads to specialisation
 Answer:
 (A) Work should be divided into small tasks.
Question 10.
 Management control is done :
 (A) by lower level managers
 (B) by middle level managers
 (C) by top level managers
 (D) by all level managers
 Answer:
 (D) by all level managers

Question 11.
 Money market deals in :
 (A) Short term funds
 (B) Medium term funds
 (C) Long term funds
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Short term funds
Question 12.
 Treasury Bills are basically :
 (A) An instrument to borrow short term funds
 (B) An instrument to borrow long-term funds
 (C) An instrument of capital market
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) An instrument to borrow short term funds
Question 13.
 Policy formulation is the function of:
 (A) top level managers
 (B) middle level managers
 (C) operational Management
 (D) all of the above
 Answer:
 (A) top level managers
Question 14.
 Consumer dispute settlement agencies are :
 (A) District Forum
 (B) State commission
 (C) National commission
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above

Question 15.
 There is no discipline in………Organisation :
 (A) formal
 (B) divisional
 (C) functional
 (D) informal
 Answer:
 (D) informal
Question 16.
 Goods may be purchased on the basis of:
 (A) inspection
 (B) pattern and sample
 (C) description and brand
 (D) all of the above
 Answer:
 (D) all of the above
Question 17.
 The cheapest source of Finance is :
 (A) debenture share
 (B) equity share capital
 (C) preference share
 (D) retained earning
 Answer:
 (B) equity share capital.

Question 18.
 Supervisor is………….of the workers.
 (A) friend
 (B) guide
 (C) philosopher
 (D) all of these
 Answer:
 (B) guide
Question 19.
 Budget refers to:
 (A) Planned target of performance
 (B) Use of handling future activities
 (C) Systematic action and allocation of resources
 (D) Statement of expected results expressed in numerical terms
 Answer:
 (D) Statement of expected results expressed in numerical terms
Question 20.
 In which form of Management science is :
 (A) Pure Science
 (B) Soft Science
 (C) Semi Science
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Soft Science
Question 21.
 Recruitment in the life of Organisation is done :
 (A) Once
 (B) Twice
 (C) Occasionally
 (D) Continuosly
 Answer:
 (D) Continuosly

Question 22.
 Marketing means:
 (A) Transfer of ownership
 (B) Formation of marketing policies
 (C) Salesmanship and sales promotion
 (D) All of the above
 Answer:
 (B) Formation of marketing policies
Question 23.
 Which of the following is not a principle of Management given by Taylor ?
 (A) Science, not rule of thumb
 (B) Functional foremanship
 (C) Co-operation, not individualism
 (D) Harmony, not discord
 Answer:
 (B) Functional foremanship
Question 24.
 Which of the following is not a controlling technique ?
 (A) Break-even anaysis
 (B) Cash flow statement
 (C) Budget
 (D) Managerial Audit
 Answer:
 (B) Cash flow statement

Question 25.
 In India Entrepreneurial development programme is :
 (A) Necessary
 (B) Unnecessary
 (C) Wastage of time
 (D) wastage of money
 Answer:
 (A) Necessary
Question 26.
 The disputes coming under Consumer Protection Act are :
 (A) Dispute as to shares of company
 (B) Dispute as to service
 (C) Dispute as to sale of defective goods by the seller
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Dispute as to sale of defective goods by the seller
Question 27.
 Stock exchange protects the interest of:
 (A) Investors
 (B) Company
 (C) Government
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Investors

Question 28.
 Which of the following is not an element of promotion mix ?
 (A) Advertisement
 (B) Personal selling
 (C) Sales Promotion
 (D) Product Development
 Answer:
 (D) Product Development
Question 29.
 Co-ordination is:
 (A) Voluntary
 (B) Necessary
 (C) Unnecessary
 (D) Wastage of time
 Answer:
 (B) Necessary
Question 30.
 Principle of Management are :
 (A) dynamic
 (B) flexible
 (C) Universal
 (D) all of above
 Answer:
 (D) all of above
Question 31.
 ……………refers to those general statement which are decided for the guidance of the employees while taking decision.
 (A) objectives
 (B) strategy
 (C) policies
 (D) All of the above
 Answer:
 (B) strategy

Question 32.
 In the process of delegation, accountability cannot be :
 (A) shared
 (B) delegated
 (C) neither (A) and nor (B)
 (D) both (A) and (B)
 Answer:
 (D) both (A) and (B)
Question 33.
 Management itself expands:
 (A) Through delegation
 (B) Through centralisation
 (C) Through decentralisation
 (D) Through all
 Answer:
 (A) Through delegation
Question 34.
 Control is the……………..function of the Management:
 (A) first
 (B) last
 (C) third
 (D) second
 Answer:
 (B) last.

Question 35.
 The leader takes work from his subordinates :
 (A) by tact
 (B) by rod
 (C) by threatening
 (D) none of these
 Answer:
 (A) by tact
Question 36.
 The foremost need of development in a country is of:
 (A) Physical Resources
 (B) Economic Resources
 (C) Human Resources
 (D) Efficient Management
 Answer:
 (B) Economic Resources
Question 37.
 A good plan is :
 (A) Rigid
 (B) Expensive
 (C) flexible
 (D) Time consuming
 Answer:
 (C) flexible
Question 38.
 Which of the following is not a staffing function :
 (A) Planning
 (B) recruitment
 (C) selection
 (D) training
 Answer:
 (A) Planning

Question 39.
 Effective controlling is :
 (A) static
 (B) determined
 (C) dynamic
 (D) all the above
 Answer:
 (C) dynamic
Question 40.
 Liquidity is created by :
 (A) Organised market
 (B) Unorganised market
 (C) Primary Market
 (D) Secondary Market
 Answer:
 (D) Secondary Market
Question 41.
 Which of the following is not the tool of sales promotion ?
 (A) Samples
 (B) Prize in packet
 (C) Coupons
 (D) Publicity
 Answer:
 (C) Coupons
Question 42.
 Modern approach of financial Management is :
 (A) procurement of funds
 (B) utilisation of funds
 (C) (A) and (B) both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) (A) and (B) both
Question 43.
 The functions of Entreprener are :
 (A) To imagine business idea
 (B) To study project feasibility
 (C) To set up enterprise
 (D) All of above
 Answer:
 (C) To set up enterprise

Question 44.
 Which of the following is function of packaging ?
 (A) Protection
 (B) convenience
 (C) Identification
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 45.
 Planning is not the remedy of all business evils, because:
 (A) planning is generally biased and time consuming
 (B) planning is goal oriented
 (C) planning enables us to face future uncertainties
 (D) planning improves competitive strength
 Answer:
 (C) planning enables us to face future uncertainties
Question 46.
 Which of the following is a determinant of Capital structure ?
 (A) Cash Flow Statement
 (B) Interest Coverage Ratio
 (C) Debt Service Coverage Ratio
 (D) All of the above
 Answer:
 (B) Interest Coverage Ratio
Question 47.
 Which of the followiwng is not a characteristic of Entrepreneurship ?
 (A) Risk taking
 (B) Innovation
 (C) Creative activity
 (D) Managerial training
 Answer:
 (D) Managerial training

Question 48.
 Grapevine Communication is :
 (A) informal
 (B) formal
 (C) written
 (D) none of these
 Answer:
 (A) informal
Question 49.
 The foremost stock exchange in the world was established in:
 (A) Delhi
 (B) London
 (C) America
 (D) Japan
 Answer:
 (B) London
Question 50.
 State Commission can settle consumer disputes :
 (A) up to 5 lakh Rs.
 (B) up to 10 lakh Rs.
 (C) up to 20 lakh Rs.
 (D) Above 20 lakh Rs.
 Answer:
 (D) Above 20 lakh Rs.
