Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 6 in English
Question 1.
 Profession in an Art
 (a) Work by other
 (b) Self work
 (c) Both (a) and (b)
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Self work

Question 2.
 Project Evalution is
 (a) 1986
 (b) 1987
 (c) 1968
 (d) None of these
 Answer:
 (a) 1986
Question 3.
 Risk capital establishment established For
 (a) Import Analysis
 (b) Export Analysis
 (c) Both (a) and (b)
 (d) None of these
 Answer:
 (a) Import Analysis
Question 4.
 A good plan is
 (a) expensive
 (b) time consuming
 (c) flexible
 (d) rigid
 Answer:
 (c) flexible

Question 5.
 “Management is a profession.” This statement is of
 (a) George R. Terry
 (b) Henry Fayol
 (c) American Management Association
 (d) Lawrence A. Appley.
 Answer:
 (d) Lawrence A. Appley.
Question 6.
 Of all managerial activities planning is the
 (a) beginning
 (b) end
 (c) beginning and end both
 (d) none of these
 Answer:
 (a) beginning
Question 7.
 For delegation of authority to be effective, it is essenial that accompanied with …………… is necesseiary
 (a) authority
 (b)mainpower
 (c) incentives
 (d) Promotion
 Answer:
 (a) authority
Question 8.
 Recruitment in the life of organisation is
 (a) continuous
 (b) occasionally
 (c) once
 (d) twice
 Answer:
 (a) continuous

Question 9.
 In effective communication …………….. language should not be used.
 (a) expressive
 (b) impressive
 (c) ambiguous
 (d) courteous
 Answer:
 (c) ambiguous
Question 10.
 Who was the father of scientific management ?
 (a) H. S. Parsons
 (b) Diemer
 (c) F. W. Taylor
 (d) Charles Babbage
 Answer:
 (c) F. W. Taylor
Question 11.
 Method (s) of training is /are.
 (a) conference
 (b) lectures
 (c) apprenticeship
 (d) all of these
 Answer:
 (a) conference

Question 12.
 Henry Fayol’s principles of management are
 (a) 10
 (b) 3
 (c) 14
 (d) 15
 Answer:
 (c) 14
Question 13.
 Financial manager takes decision as to
 (a) fniance
 (b) investment
 (c) dividend
 (d) all of these
 Answer:
 (d) all of these
Question 14.
 Effective controlling is
 (a) static
 (b) pre-determined
 (c) dynamic
 (d) all of these
 Answer:
 (c) dynamic
Question 15.
 Supervision is an element of
 (a) leadership
 (b) planning
 (c) direction
 (d) none of these
 Answer:
 (c) direction

Question 16.
 Capital market deals in
 (a) short-term funds
 (b) medium-term funds
 (c) long-term funds
 (d) all of these
 Answer:
 (d) all of these
Question 17.
 Consumer Protection Act was passed in
 (a) 1886
 (b) 1986
 (c) 1996
 (d) 1997
 Answer:
 (b) 1986
Question 18.
 Headquarters of SEBI is in
 (a) Delhi
 (b) Mumbai
 (c) Kolkata
 (d) Chennai
 Answer:
 (b) Mumbai

Question 19.
 Grapewine is
 (a) formal Communication
 (b) barriter to communication
 (c) lateral communication
 (d) Informal communication
 Answer:
 (a) formal Communication
Question 20.
 Marketing includes
 (a) Purchase
 (b) Sales
 (c) Warehousing
 (d) All of these
 Answer:
 (d) All of these
Question 21.
 Advertisement is deemed as
 (a) Wastage
 (b) Investment
 (c) Luxury
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Investment
Question 22.
 Bank overdraft facilities are available on
 (a) Savings Bank Account
 (b) Current Account
 (c) Term Deposit Account
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Current Account

Question 23.
 New issued shares deal in
 (a) Secondary Market
 (b) Primary Market
 (c) Secondary Market and Primary Market both
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Primary Market
Question 24.
 Budget is a ……….. statement of budgetary policy.
 (a) Financial
 (b) Final
 (c) Work
 (d) Non-financial
 Answer:
 (a) Financial
Question 25.
 Main component (s) of New Economic Policy is/ are
 (a) Liberalisation
 (b) Globalisation
 (c) Privatisation
 (d) All of these
 Answer:
 (b) Globalisation
Question 26.
 Authority cannot be delegated of
 (a) Routine work
 (b) Secret work
 (c) Ordinary work
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Secret work

Question 27.
 The proporinder of adminisimtive management was
 (a) Fayol
 (b) Taylor
 (c) Terry
 (d) None of these
 Answer:
 (b) Taylor
Question 28.
 Which of the following depends on the sweet will of employees ?
 (a) Formal Organisation
 (b) Informal Organisation
 (c) Functional Organisation
 (d) Divisional Organisation
 Answer:
 (b) Informal Organisation
Question 29.
 Co-ordination is
 (a) voluntary
 (b) necessary
 (c) unnecssary
 (d) waste of time
 Answer:
 (b) necessary
Question 30.
 Fixed capital is needed for ………….. period
 (a) short
 (b) long
 (c) short and long both
 (d) none of these
 Answer:
 (b) long

Question 31.
 Controlling is the ………… aspect management.
 (a) Theory
 (b) Behaviour
 (c) Mental
 (d) Physical
 Answer:
 (b) Behaviour
Question 32.
 Which of the following is not a characteristic of entrepreneurship ?
 (a) Risk taking
 (b) Innovation
 (c) Creative activity
 (d) Managerial training
 Answer:
 (d) Managerial training
Question 33.
 Comprehensive plan for accomplishing an organisation’s objeevtives as
 (a) Policy
 (b) Programme
 (c) Objective
 (d) Strategy
 Answer:
 (d) Strategy

Question 34.
 Barrier in effective communication is
 (a) language
 (b) distance
 (c) individual differences
 (d) all of these
 Answer:
 (c) individual differences
Question 35.
 Which one amongst the following is not the Consumer product
 (a) Raw material
 (b) Refrigrator
 (c) Old Figure
 (d) Share
 Answer:
 (c) Old Figure
Question 36.
 The disputes which come under Consumer Protection Act are
 (a) disputes as to sale of shares by a company
 (b) disputes of Penal Nature
 (c) disputes as to sale of defective goods by the seller
 (d) service disputes.
 Answer:
 (c) disputes as to sale of defective goods by the seller
Question 37.
 Entrepreneurial Development institute of India is situated in
 (a) Ahmedabad
 (b) Mumbai
 (c) New Delhi
 (d) Chennai
 Answer:
 (a) Ahmedabad
Question 38.
 The organisation’spreading rumours is called
 (a) Formal
 (b) Informal
 (c) Centralised
 (d) Decentralised
 Answer:
 (b) Informal

Question 39.
 The maximum duration of commercial paper is
 (a) 3 months
 (b) 6 months
 (c) 12 months
 (d) 24 months
 Answer:
 (a) 3 months
Question 40.
 Stock exchange protects the interest of
 (a) Investor
 (b) Company
 (c) Government
 (d) None of these
 Answer:
 (a) Investor
Question 41.
 Money spent on staffing is
 (a) necessary
 (b) wastage
 (c) investment
 (d) none of these
 Answer:
 (c) investment

Question 42.
 The manager is
 (a) Boss
 (b) Owner
 (c) Leader
 (d) None of these
 Answer:
 (c) Leader
Question 43.
 Controlling is the ………… aspect of management.
 (a) theoretical
 (b) practical
 (c) mental
 (d) physical
 Answer:
 (b) practical
Question 44.
 Control is the …………….. function of the management.
 (a) first
 (b) last
 (c) third
 (d) second
 Answer:
 (b) last

Question 45.
 Fixed capital is needed for …………. period.
 (a) short
 (b) long
 (c) short & long both
 (d) none
 Answer:
 (b) long
Question 46.
 The future of Stock Exchange in India is
 (a) bright
 (b) in dark
 (c) ordinary
 (d) no future
 Answer:
 (a) bright
Question 47.
 Money market deals in
 (a) short-term funds
 (b) medium-term funds
 (c) long-term funds
 (d) none of these
 Answer:
 (a) short-term funds

Question 48.
 For Stock Exchange services of SEBI are
 (a) voluntary
 (b) necessary
 (c) unnecessary
 (d) compulsory
 Answer:
 (d) compulsory
Question 49.
 Which one is not the consumer product amongst the following ?
 (a) Raw materials
 (b) Refrigerator
 (c) Old statues
 (d) Shoes
 Answer:
 (c) Old statues
Question 50.
 Costliest means of advertising is
 (a) Advertising
 (b) Personal selling
 (c) Sales promotion
 (d) Public relation
 Answer:
 (b) Personal selling
