Bihar Board 12th Business Studies Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Business Studies VVI Objective Questions Model Set 7 in English
Question 1.
 Co-ordination is established-
 (A) Between groups
 (B) Between departments
 (C) Between management and workers
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 2.
 Co-ordination is-
 (A) Voluntary
 (B) Necessary
 (C) Unnecessary
 (D) Wastage of time
 Answer:
 (B) Necessary

Question 3.
 Co-ordination is established by-
 (A) Top level management
 (B) Middle level management
 (C) Lower level management
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Top level management
Question 4.
 According to Koontz and O’Donnell the main functions of management are-
 (A) 5
 (B) 4
 (C) 3
 (D) None of these
 Answer:
 (A) 5
Question 5.
 According to George R. Terry, the functions of management are-
 (A) 2
 (B) 4
 (C) 6
 (D) All of these
 Answer:
 (B) 4
Question 6.
 Management should find ‘One best way’ to perform a task. Which technique of scientific management is defined in this sentence ?
 (A) ‘D’mc study
 (B) Motion Study
 (C) Fatigue Study
 (D) Method Study
 Answer:
 (D) Method Study

Question 7.
 Principles of management are not-
 (A) Universal
 (B) Flexible
 (C) Absolute
 (D) Behavioral
 Answer:
 (C) Absolute
Question 8.
 Principles of Management are-
 (A) Dynamic
 (B) Flexible
 (C) Universal
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 9.
 The propunder of administrative management was-
 (A) Fayol
 (B) Taylor
 (C) Terry
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Fayol
Question 10.
 Henry Fayol’s principles of management are-
 (A) 5
 (B) 10
 (C) 14
 (D) 15
 Answer:
 (C) 14

Question 11.
 Which one of the following is an example of social environment-
 (A) Money supply in the economy
 (B) Consumer Protection Act
 (C) The constitution of the country
 (D) Composition of family
 Answer:
 (D) Composition of family
Question 12.
 Which of the following does not characterize the business environment ?
 (A) Uncertainty
 (B) Employees
 (C) Relativity
 (D) Complexity
 Answer:
 (B) Employees
Question 13.
 Liberalization policy in India has been-
 (A) Successful
 (B) Unsuccessful
 (C) Total failure
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Successful
Question 14.
 Budget refers to-
 (A) Planned target of performance
 (B) Use of handling future activities
 (C) Systematic action and allocation of resources
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 15.
 Which of the following is not a limitation of planning ?
 (A) Rigidity
 (B) Wastage of time
 (C) Basis of control
 (D) Huge Cost
 Answer:
 (C) Basis of control

Question 16.
 A good plan is-
 (A) Expensive
 (B) Time consuming
 (C) Flexible
 (D) Rigid
 Answer:
 (C) Flexible
Question 17.
 Planning is-
 (A) Goal oriented
 (B) Objective oriented
 (C) Mental process
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 18.
 Planning is the………….. for all managerial activities.
 (A) Beginning
 (B) End
 (C) Beginning and end both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Beginning and end both
Question 19.
 On the basis of functions grouping of activities is a part of-
 (A) Decentralised organization
 (B) Divisional organisation
 (C) Functional organization
 (D) Centralised organisation
 Answer:
 (C) Functional organization
Question 20.
 Grouping of activities on the basis of product lines is a part of-
 (A) Delegated Organisation
 (B) Divisional Organisation
 (C) Function Organisation
 (D) Autonomous Organisation
 Answer:
 (B) Divisional Organisation

Question 21.
 The form of organisation known for giving rise to rumours is called-
 (A) Centralised Organisation
 (B) Decentralised Organisation
 (C) Informal Organisation
 (D) Formal Organisation
 Answer:
 (C) Informal Organisation
Question 22.
 Methods of training are-
 (A) Job rotation training
 (B) On the job training
 (C) Apprenticeship training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 23.
 Objective of development is-
 (A) Increase in Knowledge
 (B) Better Performance
 (C) Promotion opportunities
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of thesec
Question 24.
 Selection of employees is-
 (A) Lower level executives
 (B) Middle level executives
 (C) Top level executives
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 25.
 Recruitment in the life of organization is
 (A) Once
 (B) Twice
 (C) Occasionally
 (D) Continuous
 Answer:
 (D) Continuous
Question 26.
 Development of employees involves
 (A) Promotion
 (B) Transfer
 (C) Training
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 27.
 In effective communication language should not abused
 (A) Clear
 (B) Impressive
 (C) Ambiguous
 (D) Courteous
 Answer:
 (C) Ambiguous
Question 28.
 Types of communication are-
 (A) Written
 (B) Verbal
 (C) Formal
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above

Question 29.
 In horizontal communication, flow of suggestion is-
 (A) Upward
 (B) Downward
 (C) Same level
 (D) All of the above
 Answer:
 (C) Same level
Question 30.
 Barrier in effective communication is-
 (A) Language
 (B) Distance
 (C) Individual differences
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 31.
 If you want to keep a proof of your communication, you should use communication.
 (A) Informal
 (B) Formal
 (C) Verbal
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Formal
Question 32.
 For effective communicaiton………………… is necessary.
 (A) Clarity
 (B) Courtesy
 (C) Continuity
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above
Question 33.
 Control is a/an………….. activity-
 (A) Costly
 (B) Cheap
 (C) Uneconomic
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Costly

Question 34.
 Controlling is necessary-
 (A) For small enterprise
 (B) For medium sized enterprise
 (C) For Large sized enterprise
 (D) For all of the above
 Answer:
 (D) For all of the above
Question 35.
 Employees ………. control.
 (A) Oppose
 (B) Support
 (C) Like
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Oppose
Question 36.
 Control is related to-
 (A) Results
 (B) Functions
 (C) Efforts
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Results
Question 37.
 Current assets of business firm should be financed through-
 (A) Current liabilities only
 (B) Long term liabilities only
 (C) Partly from both long and short term Liabilities
 (D) All of these
 Answer:
 (C) Partly from both long and short term Liabilities

Question 38.
 A fixed asset should be financed through-
 (A) Long term liabilities
 (B) Short term liabilities
 (C) A mix of long term and short term liabilities
 (D) None of these
 Answer:
 (C) A mix of long term and short term liabilities
Question 39.
 The number of stock exchanges in 2004 was-
 (A) 20
 (B) 21
 (C) 23
 (D) 24
 Answer:
 (D) 24
Question 40.
 The first stock exchange in India was established in-
 (A) 1857
 (B) 1877
 (C) 1887
 (D) 1987
 Answer:
 (C) 1887
Question 41.
 The foremost stock exchange in the World was established in-
 (A) Delhi
 (B) London
 (C) America
 (D) Japan
 Answer:
 (B) London
Question 42.
 For stock exchanges the services of SEBI are-
 (A) Voluntary
 (B) Necessary
 (C) Unnecessary
 (D) Compulsory
 Answer:
 (D) Compulsory

Question 43.
 Head office of SEBI is in-
 (A) Delhi
 (B) Mumbai
 (C) Kolkata
 (D) Chennai
 Answer:
 (B) Mumbai
Question 44.
 The future of stock exchanges in India is-
 (A) Bright
 (B) In dark
 (C) Ordinary
 (D) No future
 Answer:
 (A) Bright
Question 45.
 Repo is-
 (A) Repurchase agreement
 (B) Reliance Petroleum
 (C) Read and Process
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Repurchase agreement
Question 46.
 Costliest means of promotion is-
 (A) Advertising
 (B) Personal selling
 (C) Sales Promotion
 (D) Public relations
 Answer:
 (B) Personal selling

Question 47.
 Working non-government organisation of India is-
 (A) Voice
 (B) Common cause
 (C) Both
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both
Question 48.
 The mechanism for settlement of consumer disputes is-
 (A) One-tier
 (B) Three-tier
 (C) Two-tier
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Three-tier
Question 49.
 Self-actualization needs on the job are fulfilled by-
 (A) Hard work in the job
 (B) Ensuring Quality products
 (C) Participating in training program
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Participating in training program
Question 50.
 The attitude of Government mechanism of India towards entrepreneurial development Programme is-
 (A) Destructive
 (B) Negative
 (C) Constructive
 (D) Non-Cooperative
 Answer:
 (D) Non-Cooperative
