Bihar Board 12th Chemistry Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English
Question 1.
 Alcohol is formed when one of the hydrogen of Alkane is replaced by
 (a) Hydroxyl group
 (b) Aldehyde group
 (c) Carboxylic group
 (d) Chloro group
 Answer:
 (a) Hydroxyl group
Question 2.
 Group I elements of Periodic Table are known as
 (a) Alkali metals
 (b) Alkaline earth metals
 (c) Inert gases
 (d) None
 Answer:
 (a) Alkali metals

Question 3.
 K3[Fe(CN)6] is a
 (a) Double slat
 (b) Complex compound
 (c) Acidic Salt
 (d) Common slat
 Answer:
 (b) Complex compound
Question 4.
 Ammonia changes the moist red litmus paper into
 (a) Blue
 (b) Green
 (c) Black
 (d) White
 Answer:
 (a) Blue
Question 5.
 Polythene is a polymer of
 (a) Ethane
 (b) Ethene
 (c) Propene
 (d) Ethyne
 Answer:
 (b) Ethene

Question 6.
 The symbol of Helium is
 (a) He
 (b) Hi
 (c) Hm
 (d) All
 Answer:
 (a) He
Question 7.
 The functional group of alcohol is-
 (a) —COOH
 (b) —CHO
 (c) 
 (d) —OH
 Answer:
 (d) —OH
Question 8.
 H2SO4 is a
 (a) Dibasic acid
 (b) Monobasic acid
 (c) Mono acid-base
 (d) Di acid-base
 Answer:
 (a) Dibasic acid

Question 9.
 The oxidation number of Fe in K4[Fe(CN)6] is
 (a) +2
 (b) +3
 (c) -2
 (d) -3
 Answer:
 (a) +2
Question 10.
 Buna – N and Buna – S is
 (a) Natural rubber
 (b) Synthetic rubber
 (c) Latex
 (d) Polythene
 Answer:
 (b) Synthetic rubber
Question 11.
 Number of (σ) sigma bonds in CH4 is
 (a) 4
 (b) 3
 (c) 2
 (d) 1
 Answer:
 (a) 4
Question 12.
 Dettol is used as
 (a) Disinfectant
 (b) Antiseptic
 (c) Antimalarial
 (d) All
 Answer:
 (b) Antiseptic

Question 13.
 Copper metal is purified by which of the following method
 (a) Electrolytic refining
 (b) Zone refining
 (c) Chromatography
 (d) None
 Answer:
 (a) Electrolytic refining
Question 14.
 One Faraday electricity is equal to how much Coulombs?
 (a) 96550
 (b) 96500
 (c) 96000
 (d) 95500
 Answer:
 (b) 96500
Question 15.
 The formula of sucrose is
 (a) C12H22O12
 (b) C12H22O11
 (c) C12H24O11
 (d) C12H22O10
 Answer:
 (b) C12H22O11
Question 16.
 Second period of periodic table contains elements
 (a) 2
 (b) 8
 (c) 18
 (d) 32
 Answer:
 (b) 8

Question 17.
 Oleum is composed of H2SO4 and which constituent?
 (a) SO2
 (b) SO3
 (c) H2S
 (d) HSO4(-)
 Answer:
 (b) SO3
Question 18.
 Nitrogen & Oxygen are
 (a) Metals
 (b) Non-metals
 (c) Metalloids
 (d) None
 Answer:
 (b) Non-metals
Question 19.
 CH3CH2NH2 is known as
 (a) Ethylamine
 (b) Propyl amine
 (c) Methylamine
 (d) Ammonia
 Answer:
 (a) Ethylamine
Question 20.
 The name of the compound  is
 is
 (a) Benzene hydroxide
 (b) Phenol
 (c) Phenyl
 (d) Benzyl Alcohol
 Answer:
 (b) Phenol

Question 21.
 White and yellow phosphorous are
 (a) Allotropes
 (b) Isomers
 (c) Isobars
 (d) Isotones
 Answer:
 (a) Allotropes
Question 22.
 Which of the following gas cannot be collected over water?
 (a) O2
 (b) H2S
 (c) SO2
 (d) N2
 Answer:
 (c) SO2
Question 23.
 PCl5 is a
 (a) Oxidising agent
 (b) Reducing agent
 (c) Oxidizing and reducing agent both
 (d) None
 Answer:
 (a) Oxidising agent
Question 24.
 the pH of pure water is
 (a) 1
 (b) 4
 (c) 3
 (d) 7
 Answer:
 (d) 7

Question 25.
 Transition elements are also known as
 (a) s-block elements
 (b) p-block elements
 (c) d-block elements
 (d) f-block elements
 Answer:
 (c) d-block elements
Question 26.
 IUPAC name of CH3COOH is
 (a) Methanoic acid
 (b) Ethanoic Acid
 (c) Propanoic acid
 (d) Methanol
 Answer:
 (b) Ethanoic Acid
Question 27.
 The chief ore of Iron is
 (a) Magnetite
 (b) Siderite
 (c) Haematite
 (d) All
 Answer:
 (d) All
Question 28.
 The formula of Nitric acid is
 (a) HNO3
 (b) H2N2O2
 (c) HNO2
 (d) HNO4
 Answer:
 (a) HNO3

Question 29.
 The drug used to reduce fever is called
 (a) Antipyretic
 (b) Analgesic
 (c) Antacid
 (d) None
 Answer:
 (a) Antipyretic
Question 30.
 Carbohydrate which yields three to ten monosaccharide units on hydrolysis is called
 (a) Monosaccharide
 (b) Disaccharide
 (c) Oligosaccharide
 (d) Polysaccharide
 Answer:
 (c) Oligosaccharide
Question 31.
 The hybridisation of N in NH3 is
 (a) sp3
 (b) sp2
 (c) sp
 (d) d2sp3
 Answer:
 (a) sp3

Question 32.
 A process of heating ore of metal in excess of air below its melting point is called
 (a) Roasting
 (b) Smelting
 (c) Calcination
 (d) All
 Answer:
 (a) Roasting
Question 33.
 Overproduction of acid in stomach can be controlled by
 (a) Antacid
 (b) Analgesic
 (c) Antipyretic
 (d) Antibiotic
 Answer:
 (a) Antacid
Question 34.
 Which of the following gas is mono-atomic?
 (a) Chlorine
 (b) Helium
 (c) Nitrogen
 (d) Oxygen
 Answer:
 (b) Helium

Question 35.
 Nitric acid is prepared by
 (a) Contact process
 (b) Ostwald’s method
 (c) Photosynthesis
 (d) Haber’s process
 Answer:
 (b) Ostwald’s method