Bihar Board 12th Economics Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Economics Objective Answers Chapter 2 Theory of Consumer Behaviour
Question 1.
 Who gave the cardinal concept of utility ?
 (A) Marshall
 (B) Pigou
 (C) Hicks
 (D) Samuelson
 Answer:
 (A) Marshall

Question 2.
 Consumer’s behaviour is studied in:
 (A) Micro Economics
 (B) Macro Economics
 (C) Income Analysis
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Micro Economics
Question 3.
 Which of the following statement is true ?
 (A) Utility means want-satisfying power
 (B) Utility is a function of intensity of desire
 (C) Desire of consumption gives birth to utility
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 4.
 Which is the First Law of Gossen ?
 (A) Law of Demand
 (B) Law of Diminishing Marginal Utility
 (C) Law of Equi-marginal Utility
 (D) Consumer’s Surplus
 Answer:
 (B) Law of Diminishing Marginal Utility

Question 5.
 Which of the following is a characteristic of utility ?
 (A) Utility is a psychological phenomenon
 (B) Utility is subjective
 (C) Utility is a relative concept
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 6.
 How we calculate marginal utility ?
 (A) ∆TU/∆Q
 (B) ∆MU/∆Q
 (C) ∆Q/∆TU
 (D) ∆Q/∆MU
 Answer:
 (A) ∆TU/∆Q
Question 7.
 When TU becomes maximum, MU is:
 (A) Positive
 (B) Negative
 (C) Zero
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Zero
Question 8.
 Which of the following is true ?
 (A) TU increases till MU is positive
 (B) TU is maximum when MU is equal to zero
 (C) TU declines when MU is negative
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 9.
 Who basically propounded the concept of Law of Equimarginal Utility ?
 (A) Marshall
 (B) Gossen
 (C) Ricardo
 (D) J. S. Mill
 Answer:
 (C) Ricardo
Question 10.
 In difference curve is:
 (A) Convex to the origin
 (B) Concave to the origin
 (C) Both (a) and (b) true
 (D) All of these false
 Answer:
 (A) Convex to the origin
Question 11.
 The ability of satisfying human want in a goods is called its:
 (A) Productivity
 (B) Satisfaction
 (C) Utility
 (D) Profitability
 Answer:
 (C) Utility

Question 12.
 Slope of budget line or price line is:
 \((A) -\frac{P_{x}}{P_{y}}
 (B) -\frac{P_{y}}{P_{x}}
 (C) +\frac{P_{x}}{P_{y}}
 (D) +\frac{P_{y}}{P_{x}}\)
 Answer:
 \((A) -\frac{P_{x}}{P_{y}}\)
Question 13.
 Utility is related to:
 (A) Usefulness
 (B) Morality
 (C) Satisfaction of human wants
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 14.
 Utility can be measured by:
 (A) Money
 (B) Exchange of goods
 (C) Weight of the good
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Money
Question 15.
 Law of Equi – marginal utility is called:
 (A) Law of increasing utility
 (B) Law of diminishing utility
 (C) Law of substitution
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Law of substitution
Question 16.
 Indifference curve slopes:
 (A) From right to left
 (B) From left to right
 (C) Both (a) and (b)
 (D) None of these
 Answer:
 (B) From left to right

Question 17.
 The addition of utilities obtained from all units of a goods is called :
 (A) Marginal Utility
 (B) Total Utility
 (C) Maximum Satisfaction
 (D) Additional Utility
 Answer:
 (B) Total Utility
Question 18.
 Who propounded the ordinal utility theory’ ?
 (A) Marshall
 (B) Pigou
 (C) Hicks and Allen
 (D) Ricardo
 Answer:
 (C) Hicks and Allen

Question 19.
 The propounder of law of diminishing marginal utility is:
 (A) Gossen
 (B) Adam smith
 (C) Chapman
 (D) Hicks
 Answer:
 (A) Gossen
Question 20.
 Consumer’s equilibrium takes at a point where:
 (A) MU = Price
 (B) MU < Price
 (C) MU > Price
 (D) None of these
 Answer:
 (A) MU = Price
Question 21.
 The capability of a commodity to satisfy human wants is:
 (A) Consumption
 (B) Utility
 (C) Quality
 (D) Taste
 Answer:
 (B) Utility

Question 22.
 For the maximum satisfaction of consumer:
 (A) Marginal utility of a good should be equal to its price.
 (B) Marginal utility of a good should be greater than its price.
 (C) There is no relation between marginal utility and price.
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Marginal utility of a good should be equal to its price.
Question 23.
 When marginal utility is negative, then total utility:
 (A) is maximum
 (B) Starts decreasing
 (C) increases at decreasing rate
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Starts decreasing
Question 24.
 According to the law of equi-marginal utility, the condition for consumer’s equilibrium is:
 \((A) \frac{M U_{A}}{P_{A}}=\frac{M U_{B}}{P_{B}}
 (\mathrm{B}) \frac{\mathrm{MU}_{\mathrm{A}}}{\mathrm{MU}_{\mathrm{B}}}=\frac{\mathrm{P}_{\mathrm{A}}}{\mathrm{P}_{\mathrm{B}}}\)
 (C) Both (a) and (b)
 (D) Undefined
 Answer:
 (C) Both (a) and (b)
Question 25.
 According to Marshall, utility of a commodity:
 (A) Can be measured by money ’
 (B) Cannot be measured by money
 (C) Can be measured in cardinal numbers
 (C) Both (a) and (b)
 Answer:
 (C) Both (a) and (b)

Question 26.
 Which element is essential for demand ?
 (A) Desire to consume
 (B) Availability of adequate resources
 (C) Willingness to consume
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 27.
 Demand Curve generally slopes:
 (A) Upward from left to right
 (B) Downward from left to right
 (C) Parallel to X-axis
 (D) Parallel to Y-axis
 Answer:
 (B) Downward from left to right
Question 28.
 In which goods, price fall does not make any increase in demand ?
 (A) Necessities Goods
 (B) Comfort Goods
 (C) Luxuries Goods
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Necessities Goods
Question 29.
 Which of the following factor affects demand ?
 (A) Price
 (B) Change in income
 (C) Taste of the Consumer
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 30.
 Goods, which can alternatively be used, are called:
 (A) Complementary Goods
 (B) Substitutes
 (C) Comforts
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Substitutes
Question 31.
 Law of Demand is a:
 (A) Qualitative Statement
 (B) Quantitative Statement
 (C) Bothe (a) and (b)
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Qualitative Statement
Question 32.
 Which of the following is a demand function ?
 (A) PX
 (B) DX = PX
 (C) Dx = (Px)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Dx = (Px)
Question 33.
 When change in the price of goods-X affects the demand of goods-Y, this demand is called:
 (A) Price Demand
 (B) Income Demand
 (C) Cross Demand
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 34.
 For normal goods, Law of Demand states the relationship between price and quantity of goods:
 (A) Direct
 (B) Positive
 (C) Indirect
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Indirect
Question 35.
 Which of the following is a reason for fall in demand ?
 (A) Fall in Income
 (B) Fall in Number of Buyers
 (C) Fall in Taste of Consumer
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 36.
 With rise in coffee price, the demand of tea:
 (A) Rises
 (B) Falls
 (C) Remains stable
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Rises

Question 37.
 Contraction in demand appears when:
 (A) Price rises and demand falls
 (B) Price rises and demand also rises
 (C) Price remains stable and demand falls
 (D) Price falls but demand remains stable
 Answer:
 (A) Price rises and demand falls
Question 38.
 Which is a reason of change in demand ?
 (A) Change in consumer’s income
 (B) Change in price of related goods
 (C) Population increase
 (D) All pf these
 Answer:
 (D) All pf these
Question 39.
 For a change in which of the following, there is no change in demand ?
 (A) Change in price
 (B) Change in income
 (C) Change in taste and fashion
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these

Question 40.
 With a rise in price the demand for ‘Giffin’ goods:
 (A) increases
 (B) decreases
 (C) remains constant
 (D) becomes unstable
 Answer:
 (A) increases
Question 41.
 Hie slope of the demand Curve of a normal goods is:
 (A) Negative
 (B) Positive
 (C) Zero
 (D) Undefined
 Answer:
 (A) Negative
Question 42.
 With an increase in income consumer decreases the consumption of which goods ?
 (A) Inferior goods
 (B) Normal goods
 (C) Giffin goods
 (D) Both (a) and (b)
 Answer:
 (C) Giffin goods

Question 43.
 The demand curve of a good shifts from DD’ to dd
 
 (A) fail in the price of the goods
 (B) rise in the price of the goods
 (C) rise in the price of substitute goods
 (D) rise in the price of complementary goods
 Answer:
 (C) rise in the price of substitute goods
Question 44.
 Elasticity of demand is a:
 (A) Qualitative Statement
 (B) Quantitative Statement
 (C) Both (a) and (b)
 (D) None of the above
 Answer:
 (B) Quantitative Statement
Question 45.
 Which of the following is a formula for measuring the elasticity of demand ?
 
 Answer:
 (A)
Question 46.
 For Giffin goods, price elasticity of demand is :
 (A) Negative
 (B) Positive
 (C) Zero
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Positive

Question 47.
 Following figure shows:
 
 (A) High Elastic Demand
 (B) Perfectly Elastic Demand
 (C) Perfectly Inelastic Demand
 (D) Inelastic Demand
 Answer:
 (B) Perfectly Elastic Demand
Question 48.
 Which of the following shows elasticity less than one ?
 (A) Necessity Goods
 (B) Comforts
 (C) Luxuries
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Necessity Goods
Question 49.
 With which method, elasticity of demand is measured ?
 (A) Total Expenditure Method .
 (B) Percentage or Proportionate Method
 (C) Point Method
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 50.
 Elastic demand is shown by:
 
 Answer:
 (A)
Question 51.
 What is the price elasticity in following example ?
 
 (A) -2.5
 (B) + 3.5
 (C) + 4.0
 (D) None of these
 Answer:
 (A) -2.5
Question 52.
 Who propounded the percentage or proportionate method of measuring elasticity of demand ?
 (A) Marshall
 (B) Flux
 (C) Hicks
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Flux

Question 53.
 Which of the following factor affects elasticity of demand ?
 (A) Nature of Goods
 (B) Price Level
 (C) Income Level
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 54.
 How many types elasticity of uemand has ?
 (A) Three
 (B) Five
 (C)Six
 (D) Seven
 Answer:
 (B) Five
Question 55.
 Elasticity of demand for necessities is :
 (A) Zero
 (B) Unlimited
 (C) Greater than unity
 (D) Less than unity
 Answer:
 (A) Zero
Question 56.
 Price elasticity of demand means :
 (A) Change in demand due to change in price
 (B) Change in demand
 (C) Change in real income
 (D) Change in Price
 Answer:
 (A) Change in demand due to change in price
Question 57.
 The elasticity of demand at the mid-point of a straight line demand curve:
 (A) will be zero
 (B) will be unity
 (C) will be infinity
 (D) None of these
 Answer:
 (B) will be unity

Question 58.
 If the demand for a good changes by 60% due to 40% change in price, the elasticity of demand is :
 (A) 0.5
 (B) -1.5
 (C) 1
 (D) zero
 Answer:
 (B) -1.5
Question 59.
 For luxury goods the demand is:
 (A) Inelastic
 (B) Elastic
 (C) Highly elastic
 (D) Perfectly Inelastic
 Answer:
 (C) Highly elastic

Question 60.
 Any statement about demand for a good is considered complete only when the following is/are mentioned in:
 (A) Price of the good
 (B) Quantity of the good
 (C) Period of time
 (D) All of these
 Answer:
 (A) Price of the good