Bihar Board 12th Economics Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Economics VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 1.
 Who was the father of Economics ?
 (A) J.B.Say
 (B) Malthus
 (C) Adam Smith
 (D) Joan Robinson
 Answer:
 (C) Adam Smith

Question 2.
 Production Possibility Curve is :
 (A) Cancave to the axis
 (B) Convex to the axis
 (C) Parallel to the axis
 (D) Vertical to the axis
 Answer:
 (A) Cancave to the axis
Question 3.
 According to Marshall, utility of a commodity.
 (A) can be measured by money
 (B) cannot be measured by money
 (C) can be measured in cardinal numbers
 (D) Both (A) and (C)
 Answer:
 (D) Both (A) and (C)
Question 4.
 An active factor of production is :
 (A) Capital
 (B) Labour
 (C) Land
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Labour
Question 5.
 In which market is average revenue equal to marginal revenue ?
 (A) Perfect Competition
 (B) Oligopoly
 (C) Imperfect competition
 (D) Monopoly
 Answer:
 (A) Perfect Competition

Question 6.
 Which service is included in Tertiary Sesator ?
 (A) Mining
 (B) Construction
 (C) Communication
 (D) Animal Husbandary
 Answer:
 (C) Communication
Question 7.
 By supply of money we mean :
 (A) Money deposited in bank
 (B) Money available with the public
 (C) Deposits with Post Office savings bank
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 8.
 Supply creates its own demand ? Who gave this law ?
 (A) J.B.Say
 (B) J.S.Mill
 (C) Keynes
 (D) Ricardo
 Answer:
 (A)J.B.Say
Question 9.
 Which is included in indirect tax ?
 (A) Income Tax
 (B) Wealth Tax
 (C) Excise Duty
 (D) Gift Tax
 Answer:
 (C) Excise Duty
Question 10.
 Balance of Trade means:
 (A) Capital transaction
 (B) Import & Export of goods
 (C) Total debit and credit
 (D) All of above
 Answer:
 (B) Import & Export of goods

Question 11.
 Which of the following statement is true ?
 (A) Human wants are infinite
 (B) Resources are limited
 (C) Scarcity problem gives birth to choice
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 12.
 Micro economics includes :
 (A) Individual unit
 (B) Small units
 (C) Individual Price determination
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 13.
 In which economy decisions are taken on the basis of price mechanism ?
 (A) Socialist
 (B) Capitalist
 (C) Mixed
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Capitalist
Question 14.
 According to the law of equimarginal utility, the condition for consumer’s equilibrium is :
 (A) \(\frac{\mathrm{MU}_{\mathrm{A}}}{\mathrm{P}_{\mathrm{A}}}=\frac{\mathrm{MU}_{\mathrm{B}}}{\mathrm{P}_{\mathrm{B}}}\)
 (B) \(\frac{\mathrm{MU}_{\mathrm{A}}}{\mathrm{MU}_{\mathrm{B}}}=\frac{\mathrm{P}_{\mathrm{A}}}{\mathrm{P}_{\mathrm{B}}}\)
 (C) Both (A) & (B)
 (D) undefined
 Answer:
 (C) Both (A) & (B)

Question 15.
 Which is a reason of change in demand ?
 (A) Change of consumer’s income
 (B) Change in price of related goods
 (C) Population increases
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 16.
 With an increase in income consumer decreases the consumption of which goods ?
 (A) Inferior goods
 (B) Normal goods
 (C) Giffin goods
 (D) Both (A) and (B)
 Answer:
 (C) Giffin goods
Question 17.
 Which of the following factors affects elasticity of demand ?
 (A) Nature of goods
 (B) Price level
 (C) Income level
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 18.
 If all the factors of production are increased by some proportion and as a result output increases by a greater proportion then it is called :
 (A) Constant returns to scale
 (B) Decreasing returns
 (C) Increasing returns to scale
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Increasing returns to scale
Question 19.
 The shape of average cost curve is :
 (A) U-Shaped
 (B) Rectangular hyperbola shaped
 (C) Line paralledl to v-axis
 (D) None of these
 Answer:
 (A) U-Shaped

Question 20.
 The reason of decrease in supply is :
 (A) Increase in production cost
 (B) Increase in price of substitutes
 (C) Fall in number of firms in the industry
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 21.
 It which market is average revenue equal to marginal revenue ?
 (A) Perfect competition
 (B) Oligopoly
 (C) Imperfect competition
 (D) Monopoly
 Answer:
 (A) Perfect competition
Question 22.
 Market Price is found in :
 (A) Short period market
 (B) Long period market
 (C) Very short period market
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Short period market
Question 23.
 Which is not a condition for equilibrium of a monopoly firm?
 (A) AR = MC
 (B) MR = MC
 (C) Marginal cost curve should cut the marginal revenue curve from below
 (D) Both (B) & (C)
 Answer:
 (A) AR = MC
Question 24.
 Which is the component of factor price determination ?
 (A) Rent
 (B) Wages
 (C) Interest
 (D) All of the above
 Answer:
 (D) All of the above

Question 25.
 Rent is = ?
 (A) Actual Income – Transfer Earnings
 (B) Actual Income + Transfer earnings
 (C) Transfer Earnings
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Actual Income – Transfer Earnings
Question 26.
 Which one of the following is included in circular flow ?
 (A) Real Flow
 (B) Money Flow
 (C) Both (A) & (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (A) & (B)
Question 27.
 The market value of all final goods and services produced in an economy over a year is called :
 (A) Gross National Product
 (B) National Income
 (C) Gross Domestic Product
 (D) Net National Product
 Answer:
 (C) Gross Domestic Product
Question 28.
 Which one is a compenent of profit ?
 (A) Dividend
 (B) Undistributed profit
 (C) Corporate profit tax
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 29.
 Which method is adopted in measuring National Income ?
 (A) Production Method
 (B) Income Method
 (C) Expenditure method
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above

Question 30.
 Money is a matter which is :
 (A) A measure of value
 (B) Accepted as a means of exchange
 (C) used to store wealth
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 31.
 Which one is the Bank of the Public ?
 (A) Commercial Bank
 (B) Central Bank
 (C) Both (A) & (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Commercial Bank
Question 32.
 The full form of ATM is :
 (A) Any time money (B) All time money
 (C) Automated Teller Money
 (D) Both (A) & (B)
 Answer:
 (C) Automated Teller Money
Question 33.
 Throught with which method can we withdraw money from bank ?
 (A) Withdrawal Form
 (B) Cheque
 (C)ATM
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 34.
 Who is the custodian of Indian Banking System ?
 (A) Reserve Bank of India
 (B) State Bank of India
 (C) Unit Trust of India
 (D) LIC of India
 Answer:
 (A) Reserve Bank of India

Question 35.
 Monetary policy is related with :
 (A) Public Expenditure
 (B) Taxes
 (C) Public Debt
 (D) Open market operations
 Answer:
 (D) Open market operations
Question 36.
 Who is the writer of the Book, ‘Trailed Economic Politique ?
 (A) Pigou
 (B) J. B. Say
 (C) Keynes
 (D) Ricardo
 Answer:
 (A) Pigou
Question 37.
 On which concept does classical viewpoint depend ?
 (A) Say’s law of market
 (B) Perfect Flexibility of Wage Rate
 (C) Perfect Flexibility of Interest Rate
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 38.
 Keyness theory is associated with :
 (A) Effective demand
 (B) Propensity to consume
 (C) Propensity to save
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 39.
 The theory of employment multipler was propounded by:
 (A) Keynes
 (B) Kahn
 (C) Hamen
 (D) Marshall
 Answer:
 (B) Kahn
Question 40.
 Which of the following is a reason of appeaming surplus Demand ?
 (A) Increase in Public expenditure
 (B) Increase in money supply
 (C) Fall in taxes
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above

Question 41.
 Which monetary measure is to be adopted in correcting Inflationary gap ?
 (A) Increase in Bank rate
 (B) Selling of securities in open market
 (C) Increase in Cash Reserve Ratio
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 42.
 In an unbalanced budget:
 (A) Income is greater than expenditure
 (B) Expenditure is higher relative to income
 (C) Deficit is covered by loans or printing of notes
 (D) Only (B) and (C)
 Answer:
 (D) Only (B) and (C)
Question 43.
 In Indian one rupee note is issued by :
 (A) Reserve Bank of India
 (B) Finance Ministry of Government of India
 (C) State Bank of India
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Finance Ministry of Government of India
Question 44.
 Financial Year in India is :
 (A) April 1 to March 31
 (B) January 1 to December 31
 (C) October 1 to September 30
 (D) None of these
 Answer:
 (A) April 1 to March 31

Question 45.
 Capital budget consist of:
 (A) Revenue Receipts & Revenue Expenditure
 (B) Capital Receipts & Capital Expenditure
 (C) Direct & Indirect Tax
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Capital Receipts & Capital Expenditure
Question 46.
 Foreign exchange rate is determined by :
 (A) Government
 (B) Bargeining
 (C) World Bank
 (D) Demand & Supply Forces
 Answer:
 (D) Demand & Supply Forces
Question 47.
 The forms of foreign exchange market is/are :
 (A) Spot Market
 (B) Forward Market
 (C) Both (A) & (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (A) & (B)
Question 48.
 Which account is included in the composition of Balance of Payments ?
 (A) Current Account
 (B) Capital Account
 (C) Both (A) & (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Both (A) & (B)

Question 49.
 Which one is the visible item of Balance of Payments ?
 (A) Machine
 (B) Cloth
 (C) Cement
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 50.
 Balance of Trade = ?
 (A) Export of Visible Items – Imports of Visible Items
 (B) Export of both Visible and Invisible Item – Imports of both visible and Invisible Items
 (C) Import of Visibl Items – Export of Visible Items
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Export of Visible Items – Imports of Visible Items