Bihar Board 12th Economics Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Economics VVI Objective Questions Model Set 4 in English
Question 1.
 On which base structure of economic problems has been installed ?
 (A) Unlimited Wants
 (B) Limited Resources
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)

Question 2.
 ‘Micros’, which means ‘Small’ belongs to :
 (A) Arabian word
 (B) Greek word
 (C) German word
 (D) English word
 Answer:
 (B) Greek word
Question 3.
 Which of the following is the salient feature of factors (or resources) ?
 (A) These are limited as compared to wants
 (B) These have alternative uses
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)
Question 4.
 Which is a central problem of an economy ?
 (A) Allocation of Resources
 (B) Optimum Utilisation of Resources
 (C) Economic Development
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these

Question 5.
 Which of the following is a type of economic activities ?
 (A) Production
 (B) Consumption
 (C) Exchange and Investment
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 6.
 To which factor, economic problem is basically related to:
 (A) Choice
 (B) Consumer’s Selection
 (C) Firm Selection
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Choice
Question 7.
 Which of the following statement is true ?
 (A) Utility means want-satisfying power
 (B) Utility is a function of intensity of desire
 (C) Desire of consumption gives birth to utility
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 8.
 For the maximum satisfaction of consumer :
 (A) Marginal utility of a good should be equal to its price
 (B) Marginal utility of a good should be greater than its price
 (C) There is no relation between marginal utility and price
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Marginal utility of a good should be equal to its price

Question 9.
 For a change in which of the following, there is no change in demand ?
 (A) Change in price
 (B) Change in income
 (C) Change in taste and fashion
 (D) None of these
 Answer:
 (D) None of these
Question 10.
 The slope of the demand Curve of a normal goods is :
 (A) Negative
 (B) Positive
 (C)Zero
 (D) Undefined
 Answer:
 (A) Negative
Question 11.
 Which of the following is a formula for measuring the elasticity of demand ?
 im 1
 Answer:
 (A)
Question 12.
 For Giffin goods, price elasticity of demand is :
 (A) Negative
 (B) Positive
 (C) Zero
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Positive
Question 13.
 At which time all the factors of production may be changed ?
 (A) Short run
 (B) Long run
 (C) Very Long run
 (D) All the three
 Answer:
 (B) Long run

Question 14.
 Production function is expressed as :
 (A) Qx = Px
 (B) Qx = f(A, B, C, D)
 (C) Qx = Dx
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Qx = f(A, B, C, D)
Question 15.
 Which of the following is a saruce of production ?
 (A) Land
 (B) Labour
 (C) Capital
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 16.
 The alternative name of opportunity cost is :
 (A) Economic Cost
 (B) Equilibrium Price
 (C) Marginal Cost
 (D) Average Cost
 Answer:
 (A) Economic Cost
Question 17.
 Average variable costs can be defind as :
 (A)TVC x Q
 (B)TVC + Q
 (C)TVC – Q
 (D)TVC ÷ Q
 Answer:
 (D)TVC ÷ Q

Question 18.
 When supply increases more with a result of small increase in price, the nature of supply will be:
 (A) Elastic
 (B) Inelastic
 (C) Perfectly Elastic
 (D) Perfectly Inelastic
 Answer:
 (A) Elastic
Question 19.
 Which one is a feature of monopolistic competition ?
 (A) Differentiated Product
 (B) Selling Cost
 (C) Imperfect Knowledge of the Market
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 20.
 What does a monopolist market show ?
 (A) Production process
 (B) Distribution system
 (C) Nature of market
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Nature of market
Question 21.
 Price discrimination is found in which market ?
 (A) Pure Competition
 (B) Perfect Competition
 (C) Monopoly
 (D) Monopolistic Conpetition
 Answer:
 (C) Monopoly
Question 22
 The price of a good is determined by :
 (A) Demand
 (B) Supply
 (C) Both demand and supply
 (D) Government
 Answer:
 (C) Both demand and supply

Question 23.
 In very short period, supply will be :
 (A) Perfectly elastic
 (B) Perfectly inelastic
 (C) Elastic
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Perfectly inelastic
Question 24.
 In perfect competition, these is………………profit.
 (A) Normal
 (B) Maximum
 (C) Zero
 (D) None of these
 Answer:
 (A) Normal
Question 25.
 Who gave the concept of ‘Time Element’ in price determination process ?
 (A) Ricardo
 (B) Walras
 (C) Marshall
 (D) J.K. Mehta
 Answer:
 (C) Marshall
Question 26.
 General Price Level is studied in :
 (A) Micro Economics
 (B) Macro Economics
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (B) Macro Economics

Question 27.
 Employment Theory is related to :
 (A) Static Economics
 (B) Micro Economics
 (C) Macro Economics
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Macro Economics
Question 28.
 Which is the equilirbium condition of circular flow in four sector model ?
 (A) C + I
 (B) C + I + G
 (C) C + I + G + (X-M)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) C + I + G + (X-M)
Question 29.
 NNPMP =?
 (A) GNMP – Depreciation
 (B) GNPMP + Depreciation
 (C) GNPMP + IndirectTax
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) GNMP – Depreciation
Question 30.
 What is consumption of fixed capital called ?
 (A) Capital formation
 (B) Depreciation
 (C) Investment
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Depreciation
Question 31.
 Commercial banks:
 (A) Issue currency notes
 (B) Accepts deposits from customers
 (C) Provide loans to customers
 (D) Only (B) and (C)
 Answer:
 (D) Only (B) and (C)

Question 32.
 Central bank controls credit through :
 (A) Bank rate
 (B) OPen market operations
 (C) CRR
 (D) All the above
 Answer:
 (A) Bank rate
Question 33.
 Which of the following is a qualitative method of credit control ?
 (A) Variation in cash reserve ratio of banks
 (B) Restriction on consumer credit
 (C) Open market operations
 (D) Variation in bank rate
 Answer:
 (B) Restriction on consumer credit
Question 34.
 The major objectives of monetary policy is/are :
 (A) Increase in output and employment
 (B) Stability in foreign exchange rate
 (C) Price stability
 (D) All of these
 Answer:
 (B) Stability in foreign exchange rate
Question 35.
 Who regulates money supply ?
 (A) Govt, of India
 (B) Reserve Bank of India
 (C) Commercial Bank
 (D) Planning Commission
 Answer:
 (D) Planning Commission

Question 36.
 Which one is true ?
 (A) MPC + MPS = 0
 (B) MPC + MPS < 1 (C) MPC + MPS = 1 (D) MPC + MPS > 1
 Answer:
 (C) MPC + MPS = 1
Question 37.
 The main component of aggregate demand is :
 (A) Individual consumption
 (B) Public consumption
 (C) Investment
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 38.
 “Wage cut maintains full employment in the economy.” Who put forward this view ?
 (A) Pigou
 (B) Keynes
 (C) Marshall
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Pigou

Question 39.
 Increase in aggregate demand of equilibrium level of income and employment causes increase in :
 (A) Employment
 (B) Production
 (C) Income
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these
Question 40.
 In MPC = 0.5, then multiplier (K) will be:
 (A) 1/2
 (B) 1
 (C) 2
 (D) 0
 Answer:
 (C) 2
Question 41.
 Which objectives government attempts to obtain by Budget ?
 (A) To Promote Economic Development
 (B) Balanced Regional Development
 (C) Redistribution of Income and Wealth
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 42.
 Which is a component of Budget ?
 (A) Budget Receipts
 (B) Budget Expenditure
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)
Question 43.
 Which is included in Indirect Tax ?
 (A) Excise Duty
 (B) Sales Tax
 (C) Both (A) and (B)
 (D) Wealth Tax
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)

Question 44.
 Direct tax is :
 (A) Income Tax
 (B) Gift Tax
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)
Question 45.
 Which type of expenditure is made in bridge construction ?
 (A) Capital Expenditure
 (B) Revenue Expenditure
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (A) Capital Expenditure
Question 46.
 Which one is a kind of fixed exchange rate ?
 (A) Gold Standard System of Exchange Rate
 (B) Bretton Woods System of Exchange Rate
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of the above
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)

Question 47.
 Which one is a merit of flexible exchange rate ?
 (A) Simple System
 (B) Continuous Adjustments
 (C) Improves Balance of Payments
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 48.
 Which one is a source of the demand of foreign exchange ?
 (A) Imports of Goods and Services from Abroad
 (B) Investment in Foreign Nations
 (C) Gift Scheme to Foreign Nations
 (D) All the above
 Answer:
 (D) All the above
Question 49.
 The component(s) of Balance of Payment is/are :
 (A) Current Account
 (B) Capital Account
 (C) Both (A) and (B)
 (D) None of these
 Answer:
 (C) Both (A) and (B)

Question 50.
 The reason of imbalance in balance of payment is :
 (A) Natural Reasons
 (B) Economic Reasons
 (C) Political Reasons
 (D) All of these
 Answer:
 (D) All of these