Bihar Board 12th Physics Objective Questions and Answers
Bihar Board 12th Physics VVI Objective Questions Model Set 1 in English
Question 1.
 The electric Held at a point near an infinite thin sheet of charged conductor is:
 (a) ε0σ
 (b) \(\frac{\sigma}{\varepsilon_{0}}\)
 (c) \(\frac{\sigma}{2 \varepsilon_{0}}\)
 (d) \(\frac{1}{2} \sigma \varepsilon_{0}\)
 Answer:
 (c) \(\frac{\sigma}{2 \varepsilon_{0}}\)
Question 2.
 Two capacitors C1 = 2µF and C2 = 4µF are connected in series and a potential difference (p.d.) of 1200 V is applied across it. The Potential difference across 2µF will be:
 (a) 400 V
 (b) 600 V
 (c) 800 V
 (d) 900V
 Answer:
 (c) 800 V

Question 3.
 In the figure, if net force on Q is zero then value of \(\frac{\mathrm{Q}}{\mathrm{q}}\) is:
 
 (a) √2
 (b) 2√2
 (c) \(\frac{1}{2 \sqrt{2}}\)
 (d) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
 Answer:
 (b) 2√2
Question 4.
 When a body is charged, it’s mass
 (a) increases
 (b) decreases
 (c) remains the same
 (d) may increase or decrease
 Answer:
 (d) may increase or decrease
Question 5.
 The electric potential due to a small electric dipole at a large distance r from the center of the dipole is proportional to:
 (a) r
 (b) \(\frac{1}{r}\)
 (c) \(\frac{1}{r^{2}}\)
 (d) \(\frac{1}{r^{3}}\)
 Answer:
 (c) \(\frac{1}{r^{2}}\)

Question 6.
 Minimum number of capacitors of 2µF each required to obtain a capacitance of 5µF will be
 (a) 4
 (b) 3
 (c) 5
 (d) 6
 Answer:
 (a) 4
Question 7.
 The specific resistance of the conductor increases with:
 (a) increase in temperature
 (b) increase of cross-sectional area
 (c) decrease in length
 (d) decrease of the cross-sectional area
 Answer:
 (a) increase in temperature
Question 8.
 The Drift velocity (vd) and applied electric field (E) of a conductor are related as:
 (a) vd ∝√E
 (b) vd ∝ E
 (c) vd ∝ E2
 (d) vd = Constant
 Answer:
 (b) vd ∝ E

Question 9.
 A charge ‘q’ moves in a region where electric field ‘E’ and magnetic field ‘B’ both exist, then force on it is:
 (a) \(q(\vec{v} \times \vec{B})\)
 (b) \(\mathrm{q} \overrightarrow{\mathrm{E}}\)
 (c) \(q\{\vec{E}+(\vec{v} \times \vec{B})\}\)
 (d) \(q\{\vec{B}+(\vec{v} \times \vec{E})\}\)
 Answer:
 (b) \(\mathrm{q} \overrightarrow{\mathrm{E}}\)
Question 10.
 A bar magnet of magnetic moment M is cut into two parts of equal length. The magnetic moment of either part is :
 (a) M
 (b) \(\frac {M}{2}\)
 (c) 2M
 (d) Zero
 Answer:
 (b) \(\frac {M}{2}\)
Question 11.
 The dimensional formula for \(\frac{1}{2} \varepsilon_{0} \mathbf{E}^{2}\) is identical to that of:
 (a) \(\frac{\mathrm{B}^{2}}{2 \mu_{0}}\)
 (b) \(\frac{1}{2} B^{2} \mu_{0}\)
 (c) \(\frac{\mu_{0}^{2}}{2 \mathrm{B}}\)
 (d) \(\frac{1}{2} \mathrm{B} \mu_{0}^{2}\)
 Answer:
 (a) \(\frac{\mathrm{B}^{2}}{2 \mu_{0}}\)
Question 12.
 A circular coil of radius R carries a current I. The magnetic field at its centre is B. At what distance from the centre, on the axis of the coil, the magnetic field will be B/8.
 (a) √2R
 (b) 2R
 (c) √3R
 (d) 3R
 Answer:
 (c) √3R

Question 13.
 The magnetic dipole moment is a vector quantity directed from:
 (a) South to the North Pole
 (b) North to the South Pole
 (c) East to West direction
 (d) West to East direction
 Answer:
 (a) South to the North Pole
Question 14.
 A wire of magnetic dipole moment M and L is bent into shape of a semicircle of radius r. What will be its new dipole moment?
 (a) M
 (b) \(\frac{\mathrm{M}}{2 \pi}\)
 (c) \(\frac{\mathrm{M}}{\pi}\)
 (d) \(\frac{2 \mathrm{M}}{\pi}\)
 Answer:
 (d) \(\frac{2 \mathrm{M}}{\pi}\)
Question 15.
 In a closed circuit of resistance 10W, the linked flux varies with time according to relation Φ = 6t2 – 5t + 1. At t = 0.25 second, the current (in Ampere) flowing through the circuit is:
 (a) 0.4
 (b) 0.2
 (c) 2.0
 (d) 4.0
 Answer:
 (b) 0.2
Question 16.
 In A.C. circuit, the current and voltage are given by i = 5 cos wt, and V = 200 sin wt respectively. Power loss in the circuit is:
 (a) 20 W
 (b) 40W
 (c) 1000W
 (d) zero
 Answer:
 (d) zero
Question 17.
 The energy of electromagnetic radiation is 13.2 keV. This radiation is related to which region of the spectrum?
 (a) Visible
 (b) X-rays
 (c) Ultraviolet
 (d) Infrared
 Answer:
 (b) X-rays

Question 18.
 The image formed by the objective lens of a compound Microscope is:
 (a) Virtual and diminished
 (b) Real and diminished
 (c) Real and large
 (d) Virtual and Large
 Answer:
 (c) Real and large
Question 19.
 A convex lens is dipped in a liquid, whose refractive index is equal to the refractive index of the material of the lens. Then its focal length will:
 (a) become zero
 (b) become infinite
 (c) decrease
 (d) increase
 Answer:
 (b) become infinite
Question 20.
 Critical angle for light moving from medium I to medium II is θ. The speed of light in medium I is v. Then speed in medium II is :
 (a) v(1 – cosθ)
 (b) \(\frac{v}{\sin \theta}\)
 (c) \(\frac{v}{\cos \theta}\)
 (d) v(1 – sinθ)
 Answer:
 (b) \(\frac{v}{\sin \theta}\)
Question 21.
 A magnifying glass is to be used at the fixed object distance of 1 inch. If it is to produce an erect image 5 items magnified, its focal length should be :
 (a) 0.2″
 (b) 0.8″
 (c) 1.5″
 (d) 5″
 Answer:
 (c) 1.5″
Question 22.
 To remove the hyper ametropia lens used is :
 (a) Convex
 (b) Concave
 (c) Cylindrical
 (d) Plano-convex
 Answer:
 (a) Convex

Question 23.
 Which of the following phenomena taken place when monochromatic light is incident on a prism?
 (a) Dispersion
 (b) Deviation
 (c) Interference
 (d) All of the above
 Answer:
 (a) Dispersion
Question 24.
 Optical fibre communication is based on which of the following phenomena:
 (a) Total Internal reflection
 (b) Scattering
 (c) Reflection
 (d) Interference
 Answer:
 (a) Total Internal reflection
Question 25.
 The value of maximum amplitude produced due to interference of two waves is given by y1 = 4 sin wt and y2 = 3 cos wt
 (a) 7
 (b) 5
 (c) 1
 (d) 25
 Answer:
 (b) 5
Question 26.
 The phase difference Φ is related to Path difference Δx by:
 (a) \(\frac{\lambda}{\pi} \phi\)
 (b) \(\frac{\pi}{\lambda}\)
 (c) \(\frac{\lambda}{2 \pi} \phi\)
 (d) \(\frac{2 \pi}{\lambda} \phi\)
 Answer:
 (c) \(\frac{\lambda}{2 \pi} \phi\)

Question 27.
 The resolving power of human eye (in minute) is :
 (a) \(\frac{1}{60}\)
 (b) 1
 (c) 10
 (d) \(\frac{1}{2}\)
 Answer:
 (a) \(\frac{1}{60}\)
Question 28.
 A particle of mass m and charged q is accelerated through a potential V. The De-Broglie wavelength of the particle will be:
 (a) \(\frac{V h}{\sqrt{2 q m}}\)
 (b) \(\frac{q}{\sqrt{2 m V}}\)
 (c) \(\frac{h}{\sqrt{2 q m V}}\)
 (d) \(\frac{m h}{\sqrt{2 q V}}\)
 Answer:
 (c) \(\frac{h}{\sqrt{2 q m V}}\)
Question 29.
 The number of Photons of frequency 1014 Hz in the radiation of 6.62J will be:
 (a) 1010
 (b) 1015
 (c) 1020
 (d) 1025
 Answer:
 (c) 1020
Question 30.
 The minimum angular momentum of electron in hydrogen atom will be:
 (a) \(\frac{h}{\pi}\) Js
 (b) \(\frac{h}{2 \pi}\) Js
 (c) hπ Js
 (d) 2πh Js
 Answer:
 (b) \(\frac{h}{2 \pi}\) Js

Question 31.
 The atomic number and mass number for a specimen are Z and A respectively. The number of neutrons in the atom will be :
 (a) A
 (b) Z
 (c) A + Z
 (d) A – Z
 Answer:
 (d) A – Z
Question 32.
 The quantities, which remain conserved in a nuclear reaction:
 (a) Total Charge
 (b) Angular momentum
 (c) Linear momentum
 (d) All the above
 Answer:
 (d) All the above
Question 33.
 Meaning of “FAX” is :
 (a) Full Access Transmission
 (b) Facsimile Telegraphy
 (c) Factual Auto Access
 (d) Feed Auto Exchange
 Answer:
 (b) Facsimile Telegraphy
Question 34.
 A semiconductor is cooled from T1K to T2K, then its resistance will:
 (a) increase
 (b) decrease
 (c) remain constant
 (d) First, decrease then increase
 Answer:
 (a) increase

Question 35.
 If the current constant for a transistor are α & β then:
 (a) αβ = 1
 (b) β > 1, α < 1
 (c) α = β
 (d) β < 1, α > 1
 Answer:
 (b) β > 1, α < 1