Bihar Board Class 10th Maths Solutions Chapter 6 Triangles Ex 6.5 Textbook Questions and Answers.
BSEB Bihar Board Class 10th Maths Solutions Chapter 6 Triangles Ex 6.5

Question 1.
 Sides of triangles are given below. Determine which of them are right triangles. In case of a right triangle, write the length of its hypotenuse.
 (i) 7 cm, 24 cm, 25 cm
 (ii) 3 cm, 8 cm, 6 cm
 (iii) 50 cm, 80 cm, 100 cm
 (iv) 13 cm, 12 cm, 5 cm
 Solution:
 (i) Let a = 7 cm, b = 24 cm and c = 25 cm.
 Here the largest side is c = 25 cm.
 We have : a² + b² = 7² + 24² = 49 + 576 = 625 = c²
 So, the triangle with the given sides is a right triangle. Its hypotenuse is 25 cm.
(ii) Let a – 3 cm, 6 = 8 cm and c = 6 cm.
 Here, the largest side is 6= 8 cm.
 We have : a² + c² = 3² + 6² = 9 + 36 = 45 ≠ b²
 So, the triangle with the given sides is not a right triangle.
(iii) Let a = 50 cm, b – 80 cm and c = 100 cm.
 Here, the largest side is c = 100 cm.
 We have : a² + b² = 50² + 80² = 2500 + 6400
 = 8900 ≠ c²
 So, the triangle with the given sides is not a right triangle.
(iv) Let a = 13 cm, b – 12 cm and c = 5 cm.
 Here, the largest side is a = 13 cm.
 We have : b² + c² = 12² + 5² = 144 + 25 = 169 = a²
 So, the triangle with the given sides is a right triangle. Its hypotenuse is 13 cm.

Question 2.
 PQR is a triangle right angled at P and M is a point on QR such that PM ⊥ QR. Show that PM² = QM.MR.
 Solution:
 Given : PQR is a triangle right angled at P and PM ⊥ QR.
 To Prove : PM² = QM.MR
 
 Proof: Since PM ⊥ QR, therefore
 ∆ PQM ~ ∆ RPM
 or \(\frac { PM }{ QM }\) = \(\frac { MR }{ PM }\)
 So, PM² = QM.MR.
Question 3.
 In the figure, ABD is triangle right angled at and AC ⊥ BD. Show that
 (i) Ab² = BC.BD
 (ii) Ac² = BC.DC
 (iii) AD² = BD.CD
 
 Solution:
 Given : ABD is a triangle right angled at A and AC ⊥ BD.
 To Prove :
 (i) Ab² = BC.BD
 (ii) Ac² = BC.DC
 (iii) AD² = BD.CD
 Proof:
 (i) Since AC ⊥ BD, therefore
 ∆ ABC – ∆ DAC and each triangle is similar to the whole ∆ ABD.
 ∵ ∆ ABC – ∆ DBA
 ∴ \(\frac { AB }{ DB }\) = \(\frac { BC }{ AB }\) or AB² = BC.BD AB
(ii) Since ∆ ABC ~ ∆ DAC, therefore
 \(\frac { AC }{ BC }\) = \(\frac { DC }{ AC }\) or Ac² = BC.DC AC
(iii) Since ∆ ACD ~ ∆ BAD, therefore
 ∴ \(\frac { AD }{ CD }\) = \(\frac { BD }{ AD }\) or AD² = BD. CD.

Question 4.
 ABC is an isosceles triangle right angled at C. Prove that Ab² = 2Ac².
 Solution:
 Since ABC is an isosceles A right triangle, right angled at C, therefore
 
 Ab² = Ac² + Bc²
 or Ab² = Ac² + Ac² [∵ BC = AC, given]
 So, Ab² = 2 Ac²
Question 5.
 ABC is an isosceles triangle with AC = BC. If Ab² = 2Ac², prove that ABC is a right triangle.
 Solution:
 Since ABC is an isosceles triangle with AC = BC and Ab² = 2Ac², therefore
 Ab² = Ac² + Ac²
 or Ab² = Ac² + Bc² [∵ AC = BC, given]
 ∴ ∆ ABC is right angled at C.
Question 6.
 ABC is an equilateral triangle of side 2a. Find each of its altitudes.
 Solution:
 Let ABC be an equilateral triangle of side 2a units. Draw AD ⊥ BC. Then, D is the mid-point of BC
 
 So, BD = \(\frac { 1 }{ 2 }\) BC
 = \(\frac { 1 }{ 2 }\) x 2a = a
 Since ABD is a right triangle, right angled at D, therefore
 Ab² = AD² + BD²
 or (2a)² = AD² + (a)²
 or AD² = 4a² – a² = 3a² or AD = \(\sqrt{3}\)a
 ∴ Each of its altitudes is V3a.
Question 7.
 Prove that the sum of the squares of the sides of a rhombus is equal to the sum o diagonals.
 Solution:
 Let the diagonals AC and BD of a rhombus ABCD intersect each other at O. Since the diagonals of a rhombus bisect each other at right angles.
 
 ∠AOB = ∠BOC – ∠COD
 = ∠DOA = 90°
 and AO = CO, BO = OD
 Since AOB is a right triangle right
 AB² = Oa² + Ob²
 or AB² = (\(\frac { 1 }{ 2 }\)AC)² +(\(\frac { 1 }{ 2 }\)BD)² [∵ OA = OC and OB = OD]
 or 4AB² = Ac² + BD² … (1)
 Similarly, we have :
 4BC² = Ac² + BD² …(2)
 4CD² = Ac² + BD² …(3)
 and 4AD² = Ac² + BD²
 Adding all these results, we get
 4(AB² + BC² + CD² + AD)² = 4(AC² + BD²)
 or AB² + BC² + CD² + DA² = AC² + BD².

Question 8.
 In the figure, O is a point in the interior of a triangle ABC, OD ± BC, OE ⊥ AC and OF ⊥ AB. Show that
 (i) Oa² + Ob² + Oc² – OD² – OE² – OF² B = AF² + BD² + CE²
 (ii) AF² + BD² + CE² = AE² + CD² + BF².
 
 Solution:
 Join AO, BO and CO.
 
 (i) In right As OFA, ODB and OEC, we have :
 OA² = AF² + OF²
 Ob² = BD² + OD²
 and OC² = CE² + OE²
 Adding all these, we get
 OA² + OB² + OC² = AF² + BD² + CE² + OF² + OD² + OE² or OA² + OB² + OC² – OD² – OE² – OF² = AF² + BD² + CE².
(ii) In-right As ODB and ODC, we have :
 OB² = OD² + BD²
 and OC² = OD² + CD²
 or OB² – OC² – BD² – CD² … (1)
 Similarly, we have :
 OC² – OA² = CE² – AE² … (2)
 and OA² – OB² = AF² – BF² … (3)
 Adding equations (1), (2) and (3), we get
 (OB² – OC²) + (OC² – OA²) + (OA² – OB²)
 = (BD² – CD²) + (CE² – AE²) + (AF² – BF²) or (BD² + CE² + AF²) – (AE² + CD² + BF²) = 0
 or AF² + BD² + CE²
 = AE² + BF2 + CD².
Aliter for (ii) :
 Taking triangles OFB, ODC and OAE, we have :
 OA² + OB² + OC²- OD²- OE² – OF² = AE² + BF² + CD²
 So, using result (i) above, we have :
 AF² + BD² + CE² = AE² + BF² + CD²
Question 9.
 A ladder 10 m long reaches a window 8 m above the ground. Find the distance of the foot of the ladder from the base of the wall.
 Solution:
 Let AB be the ladder, B be the B window and CB be the wall. Then, ABC is a right triangle, right angled at C.
 
 ∴ AB² = AC² + Bc²
 So, 10² = AC² + 8²
 or AC² = 100 – 64
 or AC²= 36
 or AC = 6 .A C
 Hence, the foot of the ladder is at a distance of 6 m from the base of the wall.
Question 10.
 A guy wire attached to a vertical pole of height 18 m is 24 m long and has a stake attached to the other end. How far from the base of the pole should the stake be driven so that the wire will be taut ?
 Solution:
 Let AB (= 24 m) be a guy wire attached to a vertical pole BC of height 18 m. To keep the wire taut, let it be fixed to a stake at A. Then, ABC is a right triangle, right angled at C.
 
 ∴ AB² = AC²+ Bc²
 So, 24² = AC²+ 182
 or AC² = 576 – 324
 or AC² = 552
 or AC = \(\sqrt{252}\) = 6\(\sqrt{7}\)
 Hence, the stake may be placed at a distance of 6\(\sqrt{7}\) m from the base of the pole.

Question 11.
 An aeroplane leaves an airport and flies due north at a speed of 1000 km per hour. At the same time, another aeroplane leaves the same airport and flies due west at a speed of 1200 km per hour. How far apart will be the two planes after 1 \(\frac { 1 }{ 2 }\) hours?
 Solution:
 Let the first aeroplane starts from O and goes upto A towards north, where OA = (1000 x \(\frac { 3 }{ 2 }\)) km = 1500 km.
 
 Let the second aeroplane starts from O at the same time and goes upto B towards west, where OB = (1200 x \(\frac { 3 }{ 2 }\)) km = 1800 km.
 According to the problem, the required distance = BA.
 ∆In right angled ∆ ABC, by Pythagoras theorem, we have :
 AB² = OA² + OB²
 = (1500)² + (1800)² = 2250000 + 3240000
 = 5490000 = 9 x 61 x 100 x 100
 or AB = 3 x 100 \(\sqrt{61}\) km = 300 \(\sqrt{61}\) km.
Question 12.
 Two poles of heights 6 m and 11 m stand on a plane ground. If the distance between the feet of the poles is 12 m, find the distance between their tops.
 Solution:
 
 Let AB = 11 m and CD = 6 m be the two poles such that BD = 12 m.
 Draw CE ⊥ AB and join AC.
 ∴CE = DB = 12 m,
 AE = AB – BE
 = AB – CD
 = (11 – 6) m = 5 m.
 In right angled ∆ ACE, by Pythagoras theorem, we have :
 AC² = CE² + AE²
 = (12)² + (5)² = 144 + 25 = 169
 So, AC = \(\sqrt{169}\) = 13
 Hence, the distance between the tops of the two poles is 13 m.

Question 13.
 D and E are points on the sides CA and CB respectively of a triangle ABC right angled at C. Prove that AE² + BD² = AB² + DE².
 Solution:
 In right angled ∆s ACE and DCB, we have :
 
 AE² = AC²+ CE²
 and BD² = DC²+ Bc²
 So, AE² + BD² = (AC²+ CE²) + (DC²+ Bc²)
 AE² + BD² = (AC²+ Bc²) + (DC²+ CE²)
 AE² + BD² = AB² + DE² [By Pythagoras theorem, AC²+ BC²= AB² and DC²+ CE² = DE²]
Question 14.
 The perpendicular from A on side BC of a ∆ ABC intersects BC at D such that DB = 3 CD (see figure). Prove that 2AB² = 2AC²+ BC².
 
 Solution:
 We have : DB = 3CD
 Now, BC = DB + CD
 i.e., BC = 3CD + CD [∵ BD = 3CD]
 or BC = 4CD
 ∴ CD = \(\frac { 1 }{ 4 }\) BC and DB = 3CD = \(\frac { 3 }{ 4 }\) BC … (1)
 Since ∆ ABD is a right triangle, right angled at D, therefore by Pythagoras theorem, we have :
 AB² = AB² + DB²
 Similarly, from ∆ACD, we have :
 AC² = AD² + CD²
 (1) – (2) gives
 
Question 15.
 In an equilateral triangle ABC, D is a point on side BC such that BD = \(\frac { 1 }{ 3 }\) BC. Prove that 9AD² = 7AB².
 Solution:
 Let ABC be an equilateral triangle and let D be a point on BC such that
 BD = \(\frac { 1 }{ 3 }\)BC.
 Draw AE ⊥ BC. Join AD.
 
 In ∆s AEB and AEC, we have :
 AB = AC [∴∆ABC is equilateral]
 ∠AEB = ∠AEC [∵ Each = 90°]
 and AE = AE
 ∴ By SAS criterion of congruence, we have :
 ∆ AEB = ∆ AEC
 So, BE = EC
 Now, we have :
 BD = \(\frac { 1 }{ 3 }\)BC, DC = \(\frac { 2 }{ 3 }\)BC
 BE = EC = \(\frac { 1 }{ 2 }\)BC … (1)
 Since ∠C = 60°, therefore triangle.
 ∆ ADC is an acute triangle.
 
 So, 9AD² = 7 AB², which is the required result.
 Aliter:
 DE = BE – BD
 
Question 16.
 In an equilateral triangle, prove that three times the square of one side is equal to four times the square of one of its altitudes.
 Solution:
 Let ABC be an equilateral triangle and let AD ⊥ BC. In ∆ ADB and ∆ ADC, we have :
 AB = AC [Given]
 AD = AD [Common]
 and ∠ADB = ∠ADC [Each = 90°]
 By RHS criterion of congruence, we have :
 ∆ ADB ≅ ∆ ADC
 So, BD = DC or BD = DC = \(\frac { 1 }{ 2 }\)BC … (1)
 Since ∆ ADB is a right triangle, right angled at D, by Pythagoras theorem, we have :
 
 Hence, the result.

Question 17.
 Tick the correct answer and justify :
 In ∆ ABC, AB = 6\(\sqrt{3}\)cm, AC = 12 cm and BC = 6 cm. The angle B is :
 (A) 120°
 (B) 60°
 (C) 90°
 (D) 45°
 Solution:
 In ∆ ABC, we have :
 
 AB = 6\(\sqrt{3}\) cm, AC = 12 cm
 and BC = 6 cm … (1)
 Now, AB² + BC²= (6\(\sqrt{3}\))² + (6)² [From (1)]
 = 36 x 3 + 36
 = 108 + 36 = 144
 = (AC)²
 ∴ Thus, ∆ ABC is a right triangle, right angled at B.
 ∠B = 90°
 ∴ (C) is the correct choice.