Critical Appreciation of The Poem The Daffodils

Critical Appreciation of The Poem The Daffodils

Question 1.
Show your appreciation of The Daffodils.
Answer:
A flower necessarily captures our attention by its colour, symmetry and fragrance. And when there is a cluster of flowers we are bound to be overwhelmed by an indescribable feeling of ecsatasy. Wordsworth shares such a marvelous moment with us.

As was his habit he was wandering alone somewhere in Lake District when he came by a rare sight — thousands of daffodils dancing under the impact of breeze by the side of a pond. Daffodils are ordinary small yellow flowers; but their being in such abundance and in such a festive mood made a deep impression on Wordsworth’s consciousness.

The memory of these daffodils became a means of restoring the poet’s cheerfulness and energy. The poem is an exploration of the meaning of Nature. It has a bounty to offer to careful eyes and mind; things are not so apart and separate as they seem, they are integral to our consciousness and being.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Character Sketch of David Copperfield

  • by

Character Sketch of David Copperfield

Write a character sketch of David Copperfield.
Give, the character sketch of David Copperfield.
Or, “David Copperfield is a man of helping attitude.” Discuss.
Or, “David is a man of sensitive nature.” Discuss.

It is rightly said that as the novel is autobiographical David Copperfield ( is a prototype of Charles Dickens. In drawing his character Dickens has certainly used the memories of his childhood and youth, especially of his feelings and thoughts as he suffered the pressures of domestic unhappiness, poverty, ill-treatment by teachers and schoolmates and the growing urges for proper education and dignified living.

A large part of the novel is focused on the child David. A posthumous child, he develops a great feeling for his dead father whose grave he can see at different hours of the day. His attachment to his mother is also touching. He has great satisfaction that his mother is pretty and loves him so much.
But his powers of observation show that he has an alert mind. Before his mother marries Mr. Murdstone he has a justified dislike of the man. From his physical appearance to mental attributes, he detests everything about him.

After his mother’s marriage life becomes very distressing for him. But he can fight back. When Mr. Murdstone canes him mercilessly he bites his hand off, Later on, this courage helps him carve a niche for himself.

His experiences at the shoe polish factory are many. There is the excruciating feeling of poverty and then an experience of meeting people like Micawers who could be very civil and helpful despite poverty. David’s decision ta-pay a visit to his great aunt is indeed a turning point. The so-called harsh lady takes him to Mr. Wickfield and to Dr. Strong’s school which helps David acquire a useful education in a conducive atmosphere. Now he meets Agnes whose calm reserve has a tranquilizing effect on his mind.

It is true that he is not very good at making the right connections. He chooses Dora as his wife, who cannot give him full support. But David has been a little introspective, open to the feelings of others, and is very kind and generous. These qualities help him solve the numerous problems of his life. We have, great satisfaction when David, at last, marries Agnes. For the beginning of a truly happy life, this union was essential. David overcomes all difficulties by his perseverance and his rational bent of mind.

Or

David Copperfield is the central character of the novel. All the events revolve around him. That is why he has become an immortal literary figure.
David Copperfield is a slim boy. He has a handsome personality wife an open, frank, and generous nature. Therefore, everybody likes him and he forms a lifelong friendship with Steerforth and Traddles. He is also liked by and cared for by Agnes and Mr. Wickfield, and then Dora. It is all due to his amiable nature and good heart that he is able to create a place for himself in a materialistic world.

David Copperfield is a man of a helping attitude. He helps others. While living with Micawbers, he helps them to sell their belongings in order to pay their debts. Even when they are in prison, David daily goes to see and help them in his own small way. Similarly, he goes to Peggotty, his nurse, when he hears that Barkis, her husband is seriously ill. He is grateful to his aunt, and he helps her much when she is in financial difficulties.

David is a man of a highly sensitive nature. He cannot bear the least insult or neglect and suffers terribly as a consequence. When Mr. Murdstone gives him worse treatment, he does not tolerate it. At school, he feels unhappy about Steerforth insulting Mr. Mell for his poverty.

David is honest, kind, and conscientious. In his life, he never took recourse to dishonesty even when he has to suffer in consequence. When, after his engagement with Dora, he realizes that he has suddenly become poor, he thinks it proper to prepare Dora for marrying a poor man. He is faithful and grateful to all those who help him in difficulty. It is out Of his gratitude that he helps her in the hour of distress. It is on account of his respect for his old master, Dr. Strang that he accepts a job under him on a very low wage. In the face of his sufferings, he is undaunted. He is sincere and faithful in friendship. As a nephew, as a friend, and as a husband, he has no rival. He brings joy and comfort to all.

Thus, the life of David is the life sketch of Dickens himself. He is the child of environment and temperament like Dickens himself. Adversity puts a man on his true merit. Misery is the true test of our genuine worth. David is made by his trial and tribulations.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Character Sketch of Mr. Micawber in David Copperfield

  • by

Character Sketch of Mr. Micawber in David Copperfield

Write down a character sketch of Mr. Micawber.

David Copperfield met Mr. Micawber when he was working at Murdstone and Grinby’s warehouse. As he needed a house he was introduced to Mr. Micawber by Mr. Quinion, another employee of the firm. When he started living with Mr. Micawber’s family as a tenant there started a friendship between the two.

Mr. Micawber, David soon learned, was a Rice-friendly person. But his family liabilities were of such a nature that he was in debt over head and ears. Although Mr. Micawber kept a cheerful countenance he was moving towards a crisis. David was just managing to keep his body and soul together at that time. The sight of Mr. Micawber being surrounded by creditors distressed him further. He tried to case Mr. Micawber’s position by lending him whatever he could spare.

But this was of no avail. At last Mr. Micawber was sent to prison by his creditors. In his absence, David tried to take care of his family-Mrs. Micawber and a number of children. The imprisonment could not change the attitude of Mr. Micawber. As he could not increase his income he continued to be in trouble. These were one characteristic that further distinguished Mr. Micawber. Although he did not have any superior education he had cultivated a style of lofty composition and he generally communicated to David in long letters written in an ornate style. They are suggestive of a comic contradiction in the personality of a man who was leading a miserable life but they at least suggest a higher state of mind. Which proves to be very favourable to David later on.

A change is noticeable in Mr. Micawber when he enters into the service of Uriah Heep. At the time when David tries to hint at the diabolic nature of Uriah Heep, Mr. Micawber unhesitatingly tells David that there should be drawn a line between the two old friends on this issue. It is only David’s devotion that allows their friendship to continue at this juncture.

Mr. Micawber works with great loyalty at Uriah Heep’s firm. But when something fishy comes to his notice he maintains a quiet vigil and systematically collects such evidence against Uriah Heep that can stand in a court of law. At David’s aunt’s house Mr. Micawber bursts out against Uriah Heep for the first time; what is the matter gentlemen? What is not the matter? Villainy is the matter, fastness is the matter; deception, frand,’ conspiracy are the matter and the name of the whole atrocious mass is -HEEP! finally, it is Mr. Micawber’s piling up of facts and documents that put Uriah Heep into the trap. He then cannot deny that it is he who is behind the financial ruin of Mr. Wickfield. Mr. Micawber proves to be a big help in resolving Mr. Wickfield’s problem and it brings great relief to David Copperfield. Though Mr. Micawber never saw good days he remained devoted to principles of honesty and hard work. Moreover, he had immense trust in David, great personal regard for him, and a sense of gratitude also for helping him in difficult times. He had forbidden David from saying anything against Uriah Heep. But when he traced violation of law in Heep’s transaction with Mr. Wickfield, he very quietly obtained perfect proof and only then did he open his mouth.

Mr. Micawber’s oddities are completely forgotten in this new avatar of him as a saviour and an investigator. The fusion of sentimentalism and realism that Charles Dickens had attempted is best revealed in the character of Mr. Micawber.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Show your acquaintance with the Poem The Daffodils

Show your acquaintance with the Poem The Daffodils

Question 1.
Show your acquaintance with the poem “The Daffodils.”
Answer:
Wordsworth has been called the greatest poet of Nature. This does not mean that his poetry is only about trees, forests, hills valleys. This great Romantic poet has a comprehensive philsophic vision. This vision includes the hole cosmos of which man and nature are but parts. Thus Wordsworth is more a poet of man than of nature. In any case, he does not see man apart from Nature.

Real knowledge and wisdom are born out of man’s communion with nature. Thus Wordsworth is always the hero of his poem. He explores meaning in man’s life and finds it only in man’s communion with nature. This poet even reaches god-head through nature. Nature is as much a scripture (MuPta ti*0 of God as is the Bible.

True, in The Daffodils the poet gives the picture of nature in a few of its aspects. At the centre are the golden daffodils dancing and tossing their heads along the edge of the Grasmere lake. There is the gentle wind that gives them motion to dance. The waves in the water of the lake are also dancing.

Then there are the clouds high up over the valley and the hills. Then there is the comparison of the unending line of daffodils with the unending line of the milkyway made up of twinkling stars. Then at the focal point is the poet himself with a deep concern :

I agzed and gazed but little thought
What wealth the show to me had brought.

That is exploring a meaning in Nature. Wordsworth of course finds it. In the school of nature he learns geat truths and wisdom. He developes a philosophic mind that can see beyond the present and even beyond the terrestrial existence. Thus when he is lonely and depressed and the present is shorn of all meaning, the past comes to his rescue.

The experience Of the past come into the present and the poet is saved from depression and lineliness. The sights of the past as of the daffodils flash on his inner eyes.

And then my heart with pleasure fills.
And dances with the daffodils.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Critical Appreciation of The Poem If

Critical Appreciation of The Poem If

Question 1.
Write a critical appreciation of IF.
Answer:
Rudyard Kipling is known as an imperialist writer. But is some of his writing he reveals lover for Indian people and landscape.

He wrote a few didactic poems also. If is a didactic poem-in the form of an address of a father to his son. The father is an experienced person and he wishes to impart such basic lessons that may help his son in leading a blameless life. The emphasis of the father is on the importance of integrity and the fulfillment of one’s chosen mission in the face of all difficulties.

He starts by saying that the purity of thought and action is the key of success. Everything must be done on a rational basis, taking into account the practical value of a thing. It is good to have personal goals, but they should be harmonized with social values. After all man’s standing is social-he cannot disregard society though he may work for eradication of social evils.

Kipling has a very realistic view of the world. The world is not a pleasant place nor are the people always simple and good. There may be obstruction to one’s plans form others. To overcome these one needs strong conviction and a determination to face every challenge.

In the end, Kipling lets the father elaborate upon the value of circumspection and goodness. Only by right efforts one can contribute to the making of a better world.

Critical Appreciation of The Poem The Lake Isle of Innisfree

Critical Appreciation of The Poem The Lake Isle of Innisfree

Question 1.
Write a critical appreciation of Lake Isle Of funisfrcc,
Answer:
A very pleasing characteristic of Yeats’s poetry is the expression of spiritual urges in an utterly simple form. Known in the beginning for his poems on love and passion that had a personal backgroud, he turned to various kinds of spiritual practices out of which he wrote deeply moving poems.

Lake Isle Of Innisfree is a popular Lyric in which he gives expression of his desire to move to Innisfree, an island near Ireland, entirely free from worldly distractions. It has such beautiful surroundings that help mind stay away from worldly thoughts. In fact, Nature is not an external source of spiritual happiness. It is part of a cosmic order that induces mind to control pleasures of senses and turn to such ideas and thoughts that sustain purity and selflessness.

Yeats draws up a very evocative picture of Innisfree. It is a place where ‘ bees are humming, where peace comes in drops and where there is gentle light even at midnight. All these details are extraordinary and are supposed to create a picture of beauty marked with spiritual grace. Although Yeats uses slightly long lines he has retained simplicity of diction. It is all in consonance with the lofty theme.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Poetry Section

  • by

Bihar Board Class 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Poetry Section

Question 1.
A Who wrote “The Daffodils” ?
Answer:
William Words worth wrote “The Daffodils”.

Question 2.
What did he see at a glance ?
Answer:
Willian Wordsworth saw thousands of golden daffodils at a glance.

Question 3.
In which condition did he see the daffodils beside the lake ?
Answer:
William Wordsworth saw the daffodils dancing and tossing in the gentle breeze beside the lake.

Question 4.
What does the poet feel to see the daffodils ?
Answer:
The poet feels very happy and he is overjoyed to see the daffodils in the garden.

Question 5.
Why does the poet enjoy the beauty of the golden daffodils ?
Answer:
The poet enjoys the real pleasures of Nature to see the daffodils twinkling like the stars on the milky way.

Question 6.
What did the poet see and where ?
Answer:
The poet saw a large number of golden daffodils growing by the side of a lake beneath the trees. They presented a very lovely sight and good look like the stars which shine and twinkle in the sky.

Question 7.
What was the impression of the poet on seeing the daffodils ?
Answer:
The daffodils had a very good impression on the mind of the poet. He enjoyed the golden daffodils like the countelss stars shining in the milky way of the sky at night. Actually the daffodils were spread over a very wide area on the bank of the lake. They presented a very good look and beautiful sight.

Question 8.
Who wrote the poem “Echo” ?
Answer:
Walter De La Mare wrote this poem, “Echo”.

Question 9.
What is the central idea of tech poem, “Echo” ?
Answer:
The central idea of the poem is mystery behind an echo. To the poet, it seems that he is being followed by some persons who always try to answer back whatever he says.

Question 10.
Who is “I” in the poem ?
Answer:
The poet is “I” in this poem.

Question 11.
Why were the birds baf fled ?
Answer:
Actually the birds were baffled or confused to hear the entire forest producting an echo. They did not see the people forest but they heard the voices answering to the poet.

Question 12.
Give two examples of anomatopoeia ?
Answer:
The word anomatopoeia is a figure of speech which means sound – signifying sense. For this word two examples are
(i) hissing
(ii) shispering.

Question 13.
What do you understand by the following lines.
“Eyes in the green, in the shade,
In the motionless brake,
Voices the said what I said,
For mockery’s sake”.
Answer:
In the above said stanza the poet means to say that he looked here and there that is, “in the green in the shade”, but he found no one there Naturally is seemed to him that somebody was replying to him mockingly.

Question 14.
Who wrote the poem, “If” ?
Answer:
Rudyard Kipling wrote this peom, “If”.

Question 15.
What qualities and habits should a person cultivate to attain success in life ?
Answer:
It is very difficult to assess what qualities and habits should possess to get success in life. Actually the man who wants to get success in life must . have a clam, steady and resolute mind and temper. He must learn how to work hard. He must not be confused. He must not be hopeless and nervous. He must not be bewildered and perturbed to meet with danger difficulty and failure. Buthe should go on making efforts again and again.

Question 16.
Why are “Trimph”and “Disaster” called imposters ?
Answer:
It is true to say, That generally all of us are affected with triumph and disaster. We are very happy when we get success. On the other hand we I hopeless and nervous when we meet with failures and disasters. As a matter of fact “Triumph” and

“Disaster” are personified. They are imagined here as two persons whom we may come across in our life. They are governed by false appearances which deceive them to feel delight or grief. This is why they are called imposters. That is, persons who pretend to be What they are not.

Question 17.
Who wrote this poem, “The Lake Isle of Innisfree” ?
Answer:
W. B. Yeats wrote the poem, “The Lake Isle of Innisfree”.

Question 18.
Who is the “I” in this poem ?
Answer:
The poet, W.B. Yeats himself, is the‘I’in this poem,

Question 19.
What does the poet say about “peace” in this poem ?
Answer:
Actually the poet enjoys the beauty of Nature. He hopes to get some peace on the island of Innisfree. He knows that, “peace comes dropping slow” “from the veils of the morning” to the place “where the cricket sings”.

Question 20.
What did the poet intend to. do there ?
Answer:
The poet intended to build a small cabin there of clay and wattles.

Question 21.
What does the poet say about the beauty of the small island of innisfree ?
Answer:
The poet, W. B. Yeats, says that the island of Innisfree is veiy beautiful. It presents a very attractive sight. The midnight is “all a glimmer” and the noon is a ‘purple glow’ There. The morning is very peaceful and the evening is very pleasant. As a matter of fact the island of Innisfree is fully of beauty and charm.

Question 22.
Explain: but everyone was bird, and the song was wordless, the singing will never be done,
Answer:
The news of the Armistic made everyone happy and joyful body was jubilant and overjoyed. Everyone felt the same joy that a caged bird feels when it is suddenly let loose and is allowed to fly at its sweet wile over orchards and green meadows. As a matter of fact the song was in every one’s heart.

Question 23.
What is Innisfree ? Where is it ?
Answer:
Innisfree was a small lake island with very fine natural scene and scenery. It was an actual place of Ireland. The poet knew this place and he liked it. He had spent sometime there.

Question 24.
How does the poet express his sense of relief from the confinement and horror of french to warfare ?
Answer:
The poet had taken active part in the first world war. Actually he was a commissioned officer. During the war period he had to lead a cabined and confined life is same joy after getting freed one like the caged birds when they are made from then their respective cages. He was very pleased as he got relief from the confinement and horror of french to war fare.

Question 25.
How does the poet express his send of sadden ecstasy ?
Answer:
There was a sudden outburst of song all around when the news of armistice came it was a day of great joy and happiness. Actually the poet’s heart was filled with the pleasure felt by caged birds when they are suddenly released and allowed to fly with a new found liberty over orchards and meadows. There was universal rejoicing, with the breath of new life that was on the air every body was possessed with the glad emotions of song birds.

Bihar Board 12th English 50 Marks Important Long Answer Questions Prose Section

Bihar Board Class 12th English 50 Marks Important Long Answer Questions Prose Section

Question 1.
Discuss the essay that deal with practical affairs of life,
Answer:
In our anthology, there are three essay that deal specifically with practical affairs of life. They are Good Manners, On Letter Writing, and ‘os-getting. Good Manners is a very valuable essay. It is in the young age that the foundation of life is laid down. And when we go through the essay we understand why politeness, courteous behavior, gentle tale and etiquette should be observed.

J.C. Hill, the author of the piece, gives many examples from real life to show how personal weakness of weakness and discomfort taught one to be respectful to older people and be caring about them. For instance, there was a robust young man who became weak after an attack of influenza.

He found it painful to see young men sitting comfortably when he and a few elderly persons remained standing. When he got back his strength he used to vacate his seat for and old person because he could bear a little discomfort. In buses and trains one should always be extra caring about older people.

On Letter Writing is another valuable piece. In our own age letters have become obsolete. But writing letters to superiors of friends gives a person not only an opportunity to express oneself but also teaches him what should be communicated, what should not be and what should be the inoffensive mode of communication. There are many people who just cannot think of what to write about.

For them A.G. Gardiner has a simple advise-letter writing has a personal note. You must write to your mother sister or a friend about your present state of affairs as if you were really talking to them. Forgetting;s als0 full of practical things about memory. Generally, people are worried about their habit of forgetting; they are amazed at the powerful memory of others.

But forgetting, A.G Gradiner tells us forgetting is very natural. One cannot and should not force one’s mind to remember all. It is quite natural for a person to forget where he put away his cap, spectacles or umbrella. Absentmindedness is a virtue which enables us to remember only the most important facts and details. To remember all is to become a machine.

Question 2.
How, according to CEM Joad, is a modem civilization different from old ones?
Answer:
In his thought-provoking essay, Our own civilization, C.E.M. Joad has presented a nice analysis of the modem civilization which is quite different from old one.

The first point of difference between the modem civilization and the old ones is in the use of such gadgets and machines that have made our domestic and outdoor lives quite comfortable. For instance, a man simply has to switch on a system be which water for his bath can be heated or a safety razor can be made to shave.

Water for tea can also be heated in an electric Kettle. This power supply has led to use to a number of machines with the help of which domestic chores can be performed without much effort. Everything takes place in an easy manner and can be monitored well. This puts a working man woman in a frame of mind in which he can ready himself quite in a pleasant manner.

Information of the nation and the world comes in the form of newspapers to which communication has been sent by telephone or teleprinter. Printing is also easier because of powerful machines that can print copies in large number.
In office also more work can be done because of the help provided by new gadgets.

The instructions of the boss of a company are put down in shorthand, typed, corrected and sent to all important places with the help of teleprinters.

Means of travelling have sufficiently multiplied to offer men a number of choices. One can travel by train or air and can cover long distance in a short time. In this way, the modem civilization has provided men with such tools that have increased their efficiency and reach.

Question 3.
How is order and safety vital for the survival of modern civilization? ‘
Answer:
After noting down the positive features of the modem civilization, C.E.M. Joad refers to an important factor that has contributed to its growth. He says that maintenance of order and safety has played a large role in the building up of the modem civilization.

Since thing are to be manufactured in large quantity and on a large scale, it is needed that the manufactures and suppliers operate in an atmosphere of safety. A scientist must work in a safe location where he can concentrate on work without fear of burglars or robbers.

All this has been possible because of better maintenance of law and order. Every government in the world sees to it that its citizens and professionals live and more about in a state of safety.

This safety extends to patients also. Surgery is done with the help of an aesthesia, the drugs that temporarily dull a part of body or make a person unconscious for a short duration. Without such a disappearance of pain that takes place in such a condition, it would have been impossible to save the lives of men and women who suffer serious injuries.

C.E.M. Joad therefore gives credit to the political movements in the early years of the twentieth century that led to a revolution in the world of law-making. All important areas of civic life have been brought under the purview . of law. Man has been provided guaranteess of life and provided that enable him to devote his energies towards constructive work and research.

Question 4.
Summarize the experiences that Stephen Leacock had with the photographer.
Answer:
This essay was written by Stephen Leacock when photography was in its infancy and very crude methods were adopted for all its stages-taking the photograph, developing it and making it more attractive.

The writer begins with his entry into a studio. A Thin, weak person, who was the photographer, made him wait in the reception room where the atmosphere was quite dull. To pass his time the Writer turned his attention to glossy magazines lying on the table. There were many of them. The writer – passed an hour in this without getting a call from the photographer.

At last the photographer signalled to his to came inside. The interior was a dark room. He made the writer sit on a stool. He then tried to look at him through the lens of the camera. He then remembered that he had not opened the windows.

After allowing a little light to enter into the room he again busied himself, this time, in so adjusting the angle of the writer’s face that it could make better impression. But he hurt the writer physically and mentally by making long remarks on his features-mouth, ear, eyes, everything that matters in a photography.

The worst scene occurred when the writer went for the delivery of the photograph. He found that the phtograph virtually bore nor resemblance to his face. Every featured had been attered or retouched in the name of giving a finished look. The essay in actually a catologuing of the mannerism and whims of the old-school photographers. They pretended that they were providing a better look to men and women by their camera.

Question 5.
What is the importance of good manners in life ?
Answer:
A very important fact of life is that no man is entirely alone. He is at home, at school or college, in office, in a bus or a train. Since he is interacting with people at all times he needs to adjust his behaviour with others. The value of good manners is herein this sphere of man’s interaction with others.

A man must show politeness and courtesy towards other and follow etiquette. If he does not do this he may annoy other, hurt their feelings and may be himself treated badly.

The author says that speaking truth blantly can also hurt others. For instance, if somebody asks your whether you will be taking a route to post office he does not expect to hear your walking plans. He is actually requesting you to a post a letter. In the same ways no body can say that the weather is not good in response to ‘Good morning.’

Our polite behaviour to our elders restores their self-respect. We do not realize that our teachers and parents have, to sacrifice a lot to make our life pleasant and comfortable. It is our duty, therefore; to be sensitive to their needs and even their moods. In case they are corrs with us, it would not do not retaliate with them.

Good manners create an environment in which we can work pleasantly anywhere. Therefore we must not simply cultivate good skills, we must be careful in learning all that makes good manners at different places. Manners will vary at home and in office, in a bus or in a cinema hall. And we must learn the nuances that characterize good manners in different situations.

Question 6.
What factors produce good manners?
Answer:
According to J.C. Hill, the writer good manners come from having sympathy with others and from understanding of our own limitations. Of the two sources that he has cited one is moral and the other is philosophical. We fell sympathy for others on the basis of imagination. A man is in trouble.

On seeing we have sympathy for him because our mind induces in us the feeling that we can be similar trouble. As we would expect kindness and good behaviour from others, it is necessary that we should show the same towards other. Sympathy is thus a chief sources of good manners. We cannot be rude to others once we realize that we would not like to be treated in as rude manner by anyone.

The second source is the understanding of our limitations. A man of true understanding know that he is not perfect. He may have certain good things and qualities but this does not entitle him to underestimate the goodness of other. Once we are conscious that the person we are with at a given moment has the propensities and expectations that we have we cannot be in civil to h im. This is a philosophical view of the world.

Instead of finding defects and weaknesses in others we should see our image in them-an image that has a number of deficiencies. This understanding inclimes us to adopt a human approach towards the others of which good manners are a necessary part. Good manners are thus not born of memorizing a set of rules but of a view of life that has an ethical and philosophical aspect.

Question 7.
What, according to the author, are the commonest forms of forgetfulness? Why does the author say absent-mindedness may be a virtue?
Answer:
In all personal essays there is more of a humorous account of situations than a objective study of it. Robert Lynd also take his readers to a humorous account of the results of forgetting. His purpose is not to present a psychological study of the phenomenon.

Forgetting is a common lapse of memory, connected with persons, immediate happenings, it can be very personal. That is a person’s mind will be selective in its memory as well as in its lapse-a man is prone to forget certain spellings, certain words, certain numbers, certain faces and so on in all such situation he is likely to expose himself to all sorts of embarrassment to himself and others.

Robert Lynd gives certain personal examples to underline this embarrassment. The anecdotes he has selected are all highly enjoyable, narrated is a style in which every word or turn of phrase contributes to the humorous effect. Incidentally it should be brone in mind that this humour and it is true not merely of Roberts Lynd but of all personal essayists-tries no to make us laugh but to chuckle. The intention is actually to view human situation and nature satirically. Again, this satire is not critical. It is only a comic view of things, so to speak.

Shorn of all serious purpose the short essay makes a delightful reading. At moments it appears that the writer virtually enjoys this lapse of memory as it j enables him to respond to various social affairs-particularly those which are V hot to his taste and temperament-in a way that lessens his pain.

Narrated in a series of anecdotes, sometimes quite unrelated, it is a very careful efforts to put chaos into some order. Robert Lynd holds a distinguished place among writers write effortlessly. The simple diction sustains the interest of the reader, makes the ideas intelligible and creates a flavor of relaxation and enjoyment.

In a world that is getting so dreary and painful there is great importance of such writing that enables as to relish the odd sides of our day- to-day life. The writer’s wish is quite noble her -instead of sermonizing, he ^ chooses the stand of an observer to whom our trivialities are perfectly visible.

There is no purpose of reform, nor of Sermonising. The aim of the essayists is to merely let us share with him a scene in its comic details.

The total effect of the essay is to present the act of forgetting from a comic angle so that we could take it easily and continue to indulge in it to presence the normally of our mind.

Question 8.
Why do some people have difficulty in writing letters?
Answer:
Although the age of letter writing is actually over in this age of mobile phones and short message services, it is interesting to read A.G. Gardiner’s account of the history of the letter-writing – its glorious phase as well as its decline.

He begins with a scene of leave-taking of two brothers, both of whom admit to experience difficulty in writing letters. This leads the writer to comment on the causes that lead to difficulty. Generally, people thick that a letter must have a serous content. But it is a wrong notion. Letters should be full of intimate personal details that we ordinarily share with our brothers, friends, mother and sometimes even with our authoritative father.

If only a person could describe the atmosphere and the mood at his writing time he could finish off with a nice letter through a letter we don’t wish to reflect on serious political simple intention in to acquaint our friends or relative with our present condition.

Rightly does Gardiner say that Bill could not describe the retreat from Mons but he could have told about the blister he got on his heel, how he hungered for smoke, how he marched and marched until he fell asleep. There is an illustration from Carlyle.

There is nothing his letter which gives hint of his literary background. The letter talks of the good old mother struggling with composition, the darkness of the Saturday night, and the activities of Jenny and children. If a letter-writer follow this model of connecting himself with these seeming trivialities he can overcome the mental block and write a good letter.

Question 9.
How did Robin help Jim Corbett in looting and killing the leopard?
Answer:
One evening Jim Corbett, along with Robin, was out in the jungle. He always kept a rifle with him on such outings. Suddenly, from inside the bushes on the side, a full-grown male leopard confronted him. Quickly, Jim Corbett aimed at him but he missed his heart. The leopard’s right shoulder was injured and he jumped off in pain. As Corbett has to take care of his sister at home and as it was getting dark he returned.

The next morning both Jim Corbett and Robin, the trained dog, came out to locate the wounded leopard. They walked carefully in the direction the animal had taken. After a short distance, Corbett noticed that Robin had stopped. It was sign of the presence of the leopard.

Following Robin’s gaze, Corbett only saw the tip of the leopard’s raised tail. Before Corbett could take a decision the leopard sprang at him and Robin. By a sheer reflex action Corbett touched the trigger of his. 275 rifle whose bullet passed under the leopard’s belly. The leopard in pain ran beyond the bushes.

They followed the leopard who managed to conceal himself under bushes that rose quite high. Jim Corbett had again to give up to trial.On the third day Corbett spotted the leopard, after a tiring chase, hidden inside thick bushes. This time the leopard and expressed its anger at the sight of Corbett and Robin.

Again it was not possible to predict what he would do. But as Corbett swung to the side the leopard sprang at him, which made him fire several rounds instantly. As a result of its the leopard fell dead at a distance, Robin meanwhile slipped away and would have lost its way but for the close scrutiny of Jim Corbett. Robin licked Corbett”s face to appreciate that he had hurt himself in any way in this exploit.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Prose Section

Bihar Board Class 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Prose Section

Question 1.
Show how a person relies on machinery in his daily life. Give four examples.
Answer:
At present all the people in the world depend on machinery to perform different kinds of household and office work. The water that we need to, wash ourselves, to bathe or to use in kitchen is supplied through a network of pipes by the water works department. The gas that is used for cooking is supplied in every house by again a network of pipes.

Telephone or mobile phone has also become an important part of our daily life. And the car or the bus or the metro that people use to reach their place of work is also an example of the indispensability of machinery in modem man’s daily life.

Question 2.
Do men invent machines because they are lazy ?
Answer:
At first glance it does appear that men invent machines because they are lazy. But this is far from die truth. Machines take a long tune to be invented there goes behind then die patient study, investigation and labour of a dedicated team of scientists and research assistants.

Could a lazy man have done this ? In fact, machines have been invented by man to perform his work with greater efficiency.

Question 3.
Why are order and safety necessary for civilization ?
Answer:
What we call civilization is the work of thinkers, writers, artists, doctors and engineers. Our grand houses, big roads, metros, railways, aircraft and medicines are things and facilities developed by experts.

But can we imagine that adoctor can attend to a patient when he is threatened by a criminal or when he has the risk of being attacked in his house? All this work of development has been possible because of order and safety. It is this that creates the atmosphere in which men can carry on their pursuit of science, technology research and art.

Question 4.
What is our Chief hope for preventing war ?
Answer:
Our chief hope for prevention of war lies in the functioning of an institution that has the power of the power of the government of the whole world.

Question 5.
Why are order and safety necessary for civilization ?
Answer:
No work, no research, no study can take place in absence of older and safety. And without work, research and study civilization can not progress. Or, we can say civilization may be wiped out in absence of order and safety.

Question 6.
Show how a person relies on machinery in his daily life ?
Answer:
At home-from bedroom to kitchen-man uses several gadgets-geyser, bulbs, gas, stove, piped water, electric shaver, toaster etc. And when one goes to office one uses a bus, a train, a cab. Inside the office again he has to use a typewriter, computer, telephone etc. in order to be in touch with other colleagus of firms.

Question 7.
What things from other countries does a man use in his daily life ?
Answer:
The food one eats comes from all over the world. They come from strange countries and over far off seas. There are organges from Brazil, dates form Africa, rice from India, tea from China, sugar from USA.

Question 8.
What examples of inequality does C.E.M. Joad give in his essay ?
Answer:
The writer gives several examples of inequality in the modem world. While some people live in luxury, many have not enough to eat and drink and wear. Even in the finest of the world’s cities thousands of people live in dreadful surroundings.

There are families of five or six persons who live in single room; in this room they sleep and dress and wash and eat their meals; in this room they are born, and in this room they die. And they live like this not for fun, but because they are too poor to afford another room.

Question 9.
What power blocks does the author of Our own Civilization refer to ?
Answer:
At the time there exist two power blocks-two groups of countries divided by ideology, there was the Western Block including out of Europe and America, and there was the Eastern Block, including Russia and the countries of Eastern Europe and supported by China. Each spend great quantities of money in making terrible weapons.

Question 10.
How has the power over nature increased the dangers of war ?
Answer:
Man has learnt to tap the force of the earth and space and use them for his purpose. Now, if his purposes are of destruction every advance in his mastery of nature only increases the dangers of war, as men learn to destroy men in greater numbers, form greater distances in varied and ingenious ways.

Man has now discovered how to release the enormous forces locked up in the atom. Nobody can know the consequences of atomic war.

Question 11.
What kind of people take remarks too literally?
Answer:
It is only stupid people who take remarks literally. Thus when a friend says. “You will not be going past post office, will you?” he may mean, I should be grateful if you could post a letter for me. If you say No it may show that you a not inclined to take a little trouble for him.

Question 12.
What had be done with the author’s mouth ?
Answer:
The photographer had adjusted the mouth a little because he found writer’s mouth too law.

Question 13.
What happened to the healthy young man ?
Answer:
Once the healthy youn man fell ill seriously. His life was is danger. There recovered he. was extremely weak. He had become so weak that he Id not walk even very slowly. Previously he was a very strong man.

Question 14.
What did the young man notice in trains and buses after-words
Answer:
The young man noticed some story young man sitting at case in the trains and the buses. Actually he was very tired. He considered some others also very tired because they were standing. He started feeling gsympathy for others after he fell ill dangerously.

Question15.
What did he always do afterward?
Answer:
After he had fallen ill seriously he gave up his seat and offered it to others to travel comfortably. Actually he always he always gave up his seat for any older person in need of a seat.

Question 16.
What should you be careful of when speaking to some one ?
Answer:
Whenever I am speaking to someone. I should be careful and attentive that the person whom I am talking to should hear and follow me. For this. I should speak clearly, frankly and sufficiently loudly.

Question 17.
What should be the rule about conversation?
Answer:
The rule about the conversation should be that in company one should take only a fair share of the conversation. On should be polite to another one in conversation. When there are two persons, one should take only half of it. The way of conversation should be accommodative and balanced.

When one has said a little, one should keep quiet and give his friend and companion a chance and freedom to say something. This is the best way and manner of conversation.

Question 18.
What factors produce good manner?
Answer:
There are many factors to produce good manners. One can have good manners if one has sympathy. Through sympathy a good sense is developed. One can show his good manners if he is polite. One can show kindness to others if he is gentle and meek. As a matter of fact we should have sympathy with others and we should know limitations. In fact sympathy is the best thing to produce good manners.

Question 19.
Why do some people have difficulty in writing letters ?
Answer:
Some people have difficulty in writing letters because they can not express the atmosphere in which they live in concrete words. They have no gift of self-expression.

Question 20.
Why was letter-writing done carefully in the past ?
Answer:
Letter-writing was done more carefully in the past because in those days people had more leisure time for such work and postage was much more expensive than it is today. Actually they were not in a hurry.

Question 21.
What has finally helped to destroy the art of great letter writing ‘
Answer:
Recent means of communications and modem facilities such as the telegraph, the telephone and type writer have finally helped to destroy the great art of letter-writing.

Question 22.
What is the difference between good essay and a good Setter ?
Answer:
There is a great difference between a good essay and a good letter. A good essay is generally written in orderly and elaborate style while a good letter is written in simple colloquial and intimate way bearing a personal touch of die writer,

Question 23.
Make a list of things which you yourself after forget to do ?
Answer:
Sometimes I forget to keep the following things to do. Here I am giving a list of it.
(a) Oftenly I forget to post a letter in a letter box.
(b) Sometimes I forget to wear my tie. It happens when I put on my garments.
(c) I always forget to have my necessary articles when I in a bus or train.
(d) Occasionally I forget to take my pencils or pen When I go to school.

Question 24.
Why do some people not remember to take medicines ?
Answer:
Some people do not remember to take medicines with them. They forget to have medicines with.them because of their dislike for pills of medicines. Most of the people do not like to use medicines as they hesitate to have them. Actually they neglect the medicines.

Question 25.
What according to the author, is the commonest form of forgetfulness?
Answer:
According to the author the commonest form of forgetfulness is posting the letters. Such incident occurs with the common people. It is so common that the author is also involved in such mistake.

Question 26.
Why does the author not curry an umbrella ?
Answer:
The author does not carry an umbrella with him. He fears that he may lose it anywhere else.

Question 27.
How did the author obtain his dog ?
Answer:
The author bought this dog for fifteen rupees. Pincha was the smallest and the thinnest of the litter. Jim Corbett named Robin, in memory of a faithful old collie who had saved his young brother, aged four. He trained the dog with great care.

Question 28.
For what purpose was Robin being trained ?
Answer:
Robin was being trained properly. Actually the author had made him a good friend. As we know that Jim Corbett was a great hunter. Hunting was his hobby. He always liked to spend his times in hunting. Thus, he trained Robin so that it might help him, in hunting and hours of need and crisis in life.

Question 29.
What happened after Robin chased the langur dawn the hill side ?
Answer:
The author and Robin spent the summer in the hills and on their annual journey to the foothills in November, at the end of a long fifteen-mile walking when they went to a comer, a longer of a big troop jumped of the hill side and Crossed the road a few inches away from Robin. Without hearing the command of the author. Robin chased it and it safely went up a tree. It was very dangerous to chase langur.

Question 30.
What lesson did Robin learn from this experience ?
Answer:
Robin learn a very good lesson from this experience. He was very proud of his dog. But, one day he got bitter experiences in the Jungle. His life was in danger. Any how he saved his life from the leopard. Since then he was very alert and conscious. He had wonderful control over his nervous and always remained mute in the forest while doing tracking.

Question 31.
Why is it best to go shooting on foot ?
Answer:
To go shooting on foot is the best way. Sometimes it is very dangerous to go shooting by riding on an animal. It is very difficult to save oneself by riding on an animal. On the other hand it is very easy to run away on foot to see a dangerous beast in the bush. Actually it is much easier to kill an animal shooting on foot.

Question 32.
Why was the author very careful about approaching the leopard ?
Answer:
It is true to say that the author was very much careful about approaching the leopard. He feared that the leopard might attack him. He always remained with his rifle and arms. In the jungle he was alert and active. He took all measures to protect himself and his friends from all dangers. He came to the range first to shoot at the leopard. He tried for his correct aim to fire at. Actually hew a scarefull all the time.

Question 33.
What did Robin do when the leopard finally sprang?
Answer:
Robin was very active in all respects. But, once it so happended that leopard’s spring and his short were simultaneous. He took side-step and went to die left and leaning back so far as he could, he fired the second barrel from his hip into his side as he passed him. As he was very expert, he took correct measures. He did his duty tactfully.

Question 34.
What happened to the leopard in the end ?
Answer:
Robin and his hunting dog worked jointly. They did their duty actively. Robin shot at the leopard skillfully. He fired at him with a correct aim. He tried many times. At last he shot at the leopard. At a little distance the leopard was lying dead, who put on a good battle but lost at last.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Active and Passive Voice Important Questions

Bihar Board Class 12th English Grammar Active and Passive Voice Important Questions

1. He is writing a letter.
Answer:
A letter is being written by him.

2. Meena is reading a book.
Answer:
A book is being read by Meena.

3. The CM is giving a speech.
Answer:
A speech is being given by the CM.

4. The Principal is distributing prizes.
Answer:
Prizes are being distributed by the Principal.

5. Mohan is singing a song.
Answer:
A song-is being sung by Mohan.

6. Farmers are irrigating fields.
Answer:
Fields are being irrigated by fanners.

7. A good lawyer is fighting our case.
Answer:
Our case is being fought by a good lawyer.

8. He is writing a new book.
Answer:
A new book is being written by him.

9. She has written a new book.
Answer:
A new book has been written by her.

10. Raju has made a mistake.
Answer:
A mistake has been made by Raju.

11. The publisher has published a new book.
Answer:
A new book has been published by the publisher.

12. We have written letters to the C.M.
Answer:
Letters to the C.M. have been written by us.

13. The new teacher has taught us very well.
Answer:
We have been taught very well by the new teacher.

14. Radha missed this good lecture.
Answer:
This good lecture was missed by Radha.

15. We visited all the historical monuments in Delhi.
Answer:
All the historical monuments in Delhi were visited by us.

16. Dr. Sharma taught us algebra.
Answer:
Algebra was fought to us by Dr. Sharma.

17. Manorma told us a funny story.
Answer:
A funny story was told by Manorma.

18. The doctor examined the patient.
Answer:
The patient was examined by the doctor.

19. The old gardener looked after the house.
Answer:
The house was looked after the old gardener.

20. The police caught all the thieves.
Answer:
All the thieves were caught by the police.

21. The police arrested the notorious criminals.
Answer:
The notorious criminals were arrested by the police.

22. The magistrate issued orders for his arrest.
Answer:
Orders for his arrest were issued by the magistrate.

23. Ram killed Ravan.
Answer:
Ravan was killed by Ram.

24. The maid served us a tasty meal.
Answer:
A tasty meal was served to us by the maid.

25. The auditor detected many errors in the bill.
Answer:
Many errors in the bill were detected by the auditor.

26. Mr. Sinha investigated this case of murder.
Answer:
This case of murder was investigated by Mr. Sinha.

27. The new doctor changed a few medicines.
Answer:
A few medicines were changed by the new doctor.

28. The king gave the stranger a necklace.
Answer:
A necklace was given to the stranger by the king.

29. The Headmaster distributed the prizes.
Answer:
The prizes were distributed by the Headmaster.

30. The new Vice-Chancellor inaugurated the science Book.
Answer:
A Science Block was inaugurated by the new vice chancellor.

31. The peon opened the gate.
Answer:
The gate was opened by the peon.

32. She can win the prize.
Answer:
The prize can be won by her.

33. People speak Hindi in Bihar.
Answer:
Hindi is spoken by the people in Bihar.

34. The minister visited many foreign countries were visited countries last year.
Answer:
Many foreign countries were visited countries last year by the minister.

35. The army men killed the terrorists.
Answer:
The terrorists were killed by the army men.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Narration Important Questions

  • by

Bihar Board Class 12th English Grammar Narration Important Questions

1. Das said, “Where is the snake ?“
Answer:
Das asked where the snake was.

2. The snake charmer said, “There in no cobra here”
Answer:
The snake charmer said that there was no cobra there.

3. The lady said, “I am going to walk where I like.”
Answer:
The lady said that she was going to walk where she liked.

4. The beggar said to my mother Don’t kill the snake. It is God Subramanya who has come to visit you”
Answer:
The beggar forbade my mother to kill the snake. He said that it was God Subramanya who had come to visit us.

5. They said to the snake charmer, “How do you catch the snakes.”
Answer:
They asked the snake charmer how he caught the snakes.

6. Mr. Kedia said, ‘You talk English to me ? How dare you talk.”
Answer:
Mr Kedia expressed his surprise over his talking English and asked how he dared talk.

7. I said to Mr. Kedia “He was doirig only his duty.”
Answer:
I said to Mr Kedia that he had been doing only his duty.

8. Roop Singh said to Kedia, “It is not my fault, Sir. I was just doing my duty.”
Answer:
I said to Mr Kedia that he had been doing only his duty.

9. The young lady said to the dentist “Do you own the whole house?”
Answer:
Roop Singh said respectfully to Kedia that he was just doing his duty and it had not been his fault. The young lady asked the dentist if he owned the whole house.

10. Azad said to Gandhi What are the three vows, Sir ?”
Answer:
Azad asked Gandhi respectfully what the three vows were.

11. Gandhi said to Azad, “How can I help with your novel ? I have not read a novel since I was a student in London.”
Answer:
Gandhi asked Azad how he could help with his novel. He further said that he had not read a novel since he had been a student in London.

12. Desai said to Azad, “Gandhij i expects everyone to walk with him at 5 a.m. on the dry bed of sabarmati.”
Answer:
Desai said to Azad that Gandhij i expected everyone to walk with him at 5 am. on the dry bed of sabarmati.

13. Mother announced, “Nanukaka is coming.”
Answer:
Mother announced that Nanukaka was coming.

14. I said to mother, “What is Nanukaka coming to Delhi for heat.
Answer:
I asked mother what Nanukaka was coming to Delhi for – in this ‘ in this heat ?”

15. Mother said,” Nanukaka wants to see some minister in Delhi.”
Answer:
Mother said that Nanukaka wanted to see some Minister in Delhi.

16. Nanukaka said to me, “Do you know him at all ?”
Answer:
Nanukaka asked me if I knew him at all.

17. Seibi said to the shop keeper, “Can I have a look?”
Answer:
Seibi asked the shopkeeper if he could have a look.

18. Seibi’s father shouted “Idipt there’ sabsolutely no future for a boy like you.”
Answer:
Seibi’s father shoulded, called him an idipt and angrily said that there was absolutely no future for a boy like him.

19. Benjy’s father said, “what are you going to do with the money”
Answer:
Benjy’s father asked what he was going to do with the money.

20. Lomov said, “I’ve burst in on you, my esteemed neighbour, in order to ask a favour of you.”
Answer:
Lomov explained to his neighbour that he had burst in on him in order to ask a favour of him.

21. Hari said, “Two and two makes four:’
Answer:
Hari said that two and two makes four.

22. He said, “Hurrah ! we’ve won the match.”
Answer:
He exclaimed with delight and said that they had won the match.

23. The teacher said to me, “Why do they go to Delhi?”
Answer:
The teacher asked me why they went to Delhi.

24. The teacher said, “Honest labour never goes in vain.”
Answer:
The teacher said that honest labour never goes in vain.

25. My mother said. ” Put on warm clothes when you go out in die evening.
Answer:
My mother advised me to put on warm clothes when went out in the evening.

26. The doctor said to the patient, “Do you have a pain in the chest ?”
Answer:
The doctor asked the patient if he had a pain in the chest.

Bihar Board Class 12th English Important Questions