Priyanshu

Critical Appreciation of The Poem The Lake Isle of Innisfree

Critical Appreciation of The Poem The Lake Isle of Innisfree

Question 1.
Write a critical appreciation of Lake Isle Of funisfrcc,
Answer:
A very pleasing characteristic of Yeats’s poetry is the expression of spiritual urges in an utterly simple form. Known in the beginning for his poems on love and passion that had a personal backgroud, he turned to various kinds of spiritual practices out of which he wrote deeply moving poems.

Lake Isle Of Innisfree is a popular Lyric in which he gives expression of his desire to move to Innisfree, an island near Ireland, entirely free from worldly distractions. It has such beautiful surroundings that help mind stay away from worldly thoughts. In fact, Nature is not an external source of spiritual happiness. It is part of a cosmic order that induces mind to control pleasures of senses and turn to such ideas and thoughts that sustain purity and selflessness.

Yeats draws up a very evocative picture of Innisfree. It is a place where ‘ bees are humming, where peace comes in drops and where there is gentle light even at midnight. All these details are extraordinary and are supposed to create a picture of beauty marked with spiritual grace. Although Yeats uses slightly long lines he has retained simplicity of diction. It is all in consonance with the lofty theme.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Poetry Section

  • by

Bihar Board Class 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Poetry Section

Question 1.
A Who wrote “The Daffodils” ?
Answer:
William Words worth wrote “The Daffodils”.

Question 2.
What did he see at a glance ?
Answer:
Willian Wordsworth saw thousands of golden daffodils at a glance.

Question 3.
In which condition did he see the daffodils beside the lake ?
Answer:
William Wordsworth saw the daffodils dancing and tossing in the gentle breeze beside the lake.

Question 4.
What does the poet feel to see the daffodils ?
Answer:
The poet feels very happy and he is overjoyed to see the daffodils in the garden.

Question 5.
Why does the poet enjoy the beauty of the golden daffodils ?
Answer:
The poet enjoys the real pleasures of Nature to see the daffodils twinkling like the stars on the milky way.

Question 6.
What did the poet see and where ?
Answer:
The poet saw a large number of golden daffodils growing by the side of a lake beneath the trees. They presented a very lovely sight and good look like the stars which shine and twinkle in the sky.

Question 7.
What was the impression of the poet on seeing the daffodils ?
Answer:
The daffodils had a very good impression on the mind of the poet. He enjoyed the golden daffodils like the countelss stars shining in the milky way of the sky at night. Actually the daffodils were spread over a very wide area on the bank of the lake. They presented a very good look and beautiful sight.

Question 8.
Who wrote the poem “Echo” ?
Answer:
Walter De La Mare wrote this poem, “Echo”.

Question 9.
What is the central idea of tech poem, “Echo” ?
Answer:
The central idea of the poem is mystery behind an echo. To the poet, it seems that he is being followed by some persons who always try to answer back whatever he says.

Question 10.
Who is “I” in the poem ?
Answer:
The poet is “I” in this poem.

Question 11.
Why were the birds baf fled ?
Answer:
Actually the birds were baffled or confused to hear the entire forest producting an echo. They did not see the people forest but they heard the voices answering to the poet.

Question 12.
Give two examples of anomatopoeia ?
Answer:
The word anomatopoeia is a figure of speech which means sound – signifying sense. For this word two examples are
(i) hissing
(ii) shispering.

Question 13.
What do you understand by the following lines.
“Eyes in the green, in the shade,
In the motionless brake,
Voices the said what I said,
For mockery’s sake”.
Answer:
In the above said stanza the poet means to say that he looked here and there that is, “in the green in the shade”, but he found no one there Naturally is seemed to him that somebody was replying to him mockingly.

Question 14.
Who wrote the poem, “If” ?
Answer:
Rudyard Kipling wrote this peom, “If”.

Question 15.
What qualities and habits should a person cultivate to attain success in life ?
Answer:
It is very difficult to assess what qualities and habits should possess to get success in life. Actually the man who wants to get success in life must . have a clam, steady and resolute mind and temper. He must learn how to work hard. He must not be confused. He must not be hopeless and nervous. He must not be bewildered and perturbed to meet with danger difficulty and failure. Buthe should go on making efforts again and again.

Question 16.
Why are “Trimph”and “Disaster” called imposters ?
Answer:
It is true to say, That generally all of us are affected with triumph and disaster. We are very happy when we get success. On the other hand we I hopeless and nervous when we meet with failures and disasters. As a matter of fact “Triumph” and

“Disaster” are personified. They are imagined here as two persons whom we may come across in our life. They are governed by false appearances which deceive them to feel delight or grief. This is why they are called imposters. That is, persons who pretend to be What they are not.

Question 17.
Who wrote this poem, “The Lake Isle of Innisfree” ?
Answer:
W. B. Yeats wrote the poem, “The Lake Isle of Innisfree”.

Question 18.
Who is the “I” in this poem ?
Answer:
The poet, W.B. Yeats himself, is the‘I’in this poem,

Question 19.
What does the poet say about “peace” in this poem ?
Answer:
Actually the poet enjoys the beauty of Nature. He hopes to get some peace on the island of Innisfree. He knows that, “peace comes dropping slow” “from the veils of the morning” to the place “where the cricket sings”.

Question 20.
What did the poet intend to. do there ?
Answer:
The poet intended to build a small cabin there of clay and wattles.

Question 21.
What does the poet say about the beauty of the small island of innisfree ?
Answer:
The poet, W. B. Yeats, says that the island of Innisfree is veiy beautiful. It presents a very attractive sight. The midnight is “all a glimmer” and the noon is a ‘purple glow’ There. The morning is very peaceful and the evening is very pleasant. As a matter of fact the island of Innisfree is fully of beauty and charm.

Question 22.
Explain: but everyone was bird, and the song was wordless, the singing will never be done,
Answer:
The news of the Armistic made everyone happy and joyful body was jubilant and overjoyed. Everyone felt the same joy that a caged bird feels when it is suddenly let loose and is allowed to fly at its sweet wile over orchards and green meadows. As a matter of fact the song was in every one’s heart.

Question 23.
What is Innisfree ? Where is it ?
Answer:
Innisfree was a small lake island with very fine natural scene and scenery. It was an actual place of Ireland. The poet knew this place and he liked it. He had spent sometime there.

Question 24.
How does the poet express his sense of relief from the confinement and horror of french to warfare ?
Answer:
The poet had taken active part in the first world war. Actually he was a commissioned officer. During the war period he had to lead a cabined and confined life is same joy after getting freed one like the caged birds when they are made from then their respective cages. He was very pleased as he got relief from the confinement and horror of french to war fare.

Question 25.
How does the poet express his send of sadden ecstasy ?
Answer:
There was a sudden outburst of song all around when the news of armistice came it was a day of great joy and happiness. Actually the poet’s heart was filled with the pleasure felt by caged birds when they are suddenly released and allowed to fly with a new found liberty over orchards and meadows. There was universal rejoicing, with the breath of new life that was on the air every body was possessed with the glad emotions of song birds.

Bihar Board 12th English 50 Marks Important Long Answer Questions Prose Section

Bihar Board Class 12th English 50 Marks Important Long Answer Questions Prose Section

Question 1.
Discuss the essay that deal with practical affairs of life,
Answer:
In our anthology, there are three essay that deal specifically with practical affairs of life. They are Good Manners, On Letter Writing, and ‘os-getting. Good Manners is a very valuable essay. It is in the young age that the foundation of life is laid down. And when we go through the essay we understand why politeness, courteous behavior, gentle tale and etiquette should be observed.

J.C. Hill, the author of the piece, gives many examples from real life to show how personal weakness of weakness and discomfort taught one to be respectful to older people and be caring about them. For instance, there was a robust young man who became weak after an attack of influenza.

He found it painful to see young men sitting comfortably when he and a few elderly persons remained standing. When he got back his strength he used to vacate his seat for and old person because he could bear a little discomfort. In buses and trains one should always be extra caring about older people.

On Letter Writing is another valuable piece. In our own age letters have become obsolete. But writing letters to superiors of friends gives a person not only an opportunity to express oneself but also teaches him what should be communicated, what should not be and what should be the inoffensive mode of communication. There are many people who just cannot think of what to write about.

For them A.G. Gardiner has a simple advise-letter writing has a personal note. You must write to your mother sister or a friend about your present state of affairs as if you were really talking to them. Forgetting;s als0 full of practical things about memory. Generally, people are worried about their habit of forgetting; they are amazed at the powerful memory of others.

But forgetting, A.G Gradiner tells us forgetting is very natural. One cannot and should not force one’s mind to remember all. It is quite natural for a person to forget where he put away his cap, spectacles or umbrella. Absentmindedness is a virtue which enables us to remember only the most important facts and details. To remember all is to become a machine.

Question 2.
How, according to CEM Joad, is a modem civilization different from old ones?
Answer:
In his thought-provoking essay, Our own civilization, C.E.M. Joad has presented a nice analysis of the modem civilization which is quite different from old one.

The first point of difference between the modem civilization and the old ones is in the use of such gadgets and machines that have made our domestic and outdoor lives quite comfortable. For instance, a man simply has to switch on a system be which water for his bath can be heated or a safety razor can be made to shave.

Water for tea can also be heated in an electric Kettle. This power supply has led to use to a number of machines with the help of which domestic chores can be performed without much effort. Everything takes place in an easy manner and can be monitored well. This puts a working man woman in a frame of mind in which he can ready himself quite in a pleasant manner.

Information of the nation and the world comes in the form of newspapers to which communication has been sent by telephone or teleprinter. Printing is also easier because of powerful machines that can print copies in large number.
In office also more work can be done because of the help provided by new gadgets.

The instructions of the boss of a company are put down in shorthand, typed, corrected and sent to all important places with the help of teleprinters.

Means of travelling have sufficiently multiplied to offer men a number of choices. One can travel by train or air and can cover long distance in a short time. In this way, the modem civilization has provided men with such tools that have increased their efficiency and reach.

Question 3.
How is order and safety vital for the survival of modern civilization? ‘
Answer:
After noting down the positive features of the modem civilization, C.E.M. Joad refers to an important factor that has contributed to its growth. He says that maintenance of order and safety has played a large role in the building up of the modem civilization.

Since thing are to be manufactured in large quantity and on a large scale, it is needed that the manufactures and suppliers operate in an atmosphere of safety. A scientist must work in a safe location where he can concentrate on work without fear of burglars or robbers.

All this has been possible because of better maintenance of law and order. Every government in the world sees to it that its citizens and professionals live and more about in a state of safety.

This safety extends to patients also. Surgery is done with the help of an aesthesia, the drugs that temporarily dull a part of body or make a person unconscious for a short duration. Without such a disappearance of pain that takes place in such a condition, it would have been impossible to save the lives of men and women who suffer serious injuries.

C.E.M. Joad therefore gives credit to the political movements in the early years of the twentieth century that led to a revolution in the world of law-making. All important areas of civic life have been brought under the purview . of law. Man has been provided guaranteess of life and provided that enable him to devote his energies towards constructive work and research.

Question 4.
Summarize the experiences that Stephen Leacock had with the photographer.
Answer:
This essay was written by Stephen Leacock when photography was in its infancy and very crude methods were adopted for all its stages-taking the photograph, developing it and making it more attractive.

The writer begins with his entry into a studio. A Thin, weak person, who was the photographer, made him wait in the reception room where the atmosphere was quite dull. To pass his time the Writer turned his attention to glossy magazines lying on the table. There were many of them. The writer – passed an hour in this without getting a call from the photographer.

At last the photographer signalled to his to came inside. The interior was a dark room. He made the writer sit on a stool. He then tried to look at him through the lens of the camera. He then remembered that he had not opened the windows.

After allowing a little light to enter into the room he again busied himself, this time, in so adjusting the angle of the writer’s face that it could make better impression. But he hurt the writer physically and mentally by making long remarks on his features-mouth, ear, eyes, everything that matters in a photography.

The worst scene occurred when the writer went for the delivery of the photograph. He found that the phtograph virtually bore nor resemblance to his face. Every featured had been attered or retouched in the name of giving a finished look. The essay in actually a catologuing of the mannerism and whims of the old-school photographers. They pretended that they were providing a better look to men and women by their camera.

Question 5.
What is the importance of good manners in life ?
Answer:
A very important fact of life is that no man is entirely alone. He is at home, at school or college, in office, in a bus or a train. Since he is interacting with people at all times he needs to adjust his behaviour with others. The value of good manners is herein this sphere of man’s interaction with others.

A man must show politeness and courtesy towards other and follow etiquette. If he does not do this he may annoy other, hurt their feelings and may be himself treated badly.

The author says that speaking truth blantly can also hurt others. For instance, if somebody asks your whether you will be taking a route to post office he does not expect to hear your walking plans. He is actually requesting you to a post a letter. In the same ways no body can say that the weather is not good in response to ‘Good morning.’

Our polite behaviour to our elders restores their self-respect. We do not realize that our teachers and parents have, to sacrifice a lot to make our life pleasant and comfortable. It is our duty, therefore; to be sensitive to their needs and even their moods. In case they are corrs with us, it would not do not retaliate with them.

Good manners create an environment in which we can work pleasantly anywhere. Therefore we must not simply cultivate good skills, we must be careful in learning all that makes good manners at different places. Manners will vary at home and in office, in a bus or in a cinema hall. And we must learn the nuances that characterize good manners in different situations.

Question 6.
What factors produce good manners?
Answer:
According to J.C. Hill, the writer good manners come from having sympathy with others and from understanding of our own limitations. Of the two sources that he has cited one is moral and the other is philosophical. We fell sympathy for others on the basis of imagination. A man is in trouble.

On seeing we have sympathy for him because our mind induces in us the feeling that we can be similar trouble. As we would expect kindness and good behaviour from others, it is necessary that we should show the same towards other. Sympathy is thus a chief sources of good manners. We cannot be rude to others once we realize that we would not like to be treated in as rude manner by anyone.

The second source is the understanding of our limitations. A man of true understanding know that he is not perfect. He may have certain good things and qualities but this does not entitle him to underestimate the goodness of other. Once we are conscious that the person we are with at a given moment has the propensities and expectations that we have we cannot be in civil to h im. This is a philosophical view of the world.

Instead of finding defects and weaknesses in others we should see our image in them-an image that has a number of deficiencies. This understanding inclimes us to adopt a human approach towards the others of which good manners are a necessary part. Good manners are thus not born of memorizing a set of rules but of a view of life that has an ethical and philosophical aspect.

Question 7.
What, according to the author, are the commonest forms of forgetfulness? Why does the author say absent-mindedness may be a virtue?
Answer:
In all personal essays there is more of a humorous account of situations than a objective study of it. Robert Lynd also take his readers to a humorous account of the results of forgetting. His purpose is not to present a psychological study of the phenomenon.

Forgetting is a common lapse of memory, connected with persons, immediate happenings, it can be very personal. That is a person’s mind will be selective in its memory as well as in its lapse-a man is prone to forget certain spellings, certain words, certain numbers, certain faces and so on in all such situation he is likely to expose himself to all sorts of embarrassment to himself and others.

Robert Lynd gives certain personal examples to underline this embarrassment. The anecdotes he has selected are all highly enjoyable, narrated is a style in which every word or turn of phrase contributes to the humorous effect. Incidentally it should be brone in mind that this humour and it is true not merely of Roberts Lynd but of all personal essayists-tries no to make us laugh but to chuckle. The intention is actually to view human situation and nature satirically. Again, this satire is not critical. It is only a comic view of things, so to speak.

Shorn of all serious purpose the short essay makes a delightful reading. At moments it appears that the writer virtually enjoys this lapse of memory as it j enables him to respond to various social affairs-particularly those which are V hot to his taste and temperament-in a way that lessens his pain.

Narrated in a series of anecdotes, sometimes quite unrelated, it is a very careful efforts to put chaos into some order. Robert Lynd holds a distinguished place among writers write effortlessly. The simple diction sustains the interest of the reader, makes the ideas intelligible and creates a flavor of relaxation and enjoyment.

In a world that is getting so dreary and painful there is great importance of such writing that enables as to relish the odd sides of our day- to-day life. The writer’s wish is quite noble her -instead of sermonizing, he ^ chooses the stand of an observer to whom our trivialities are perfectly visible.

There is no purpose of reform, nor of Sermonising. The aim of the essayists is to merely let us share with him a scene in its comic details.

The total effect of the essay is to present the act of forgetting from a comic angle so that we could take it easily and continue to indulge in it to presence the normally of our mind.

Question 8.
Why do some people have difficulty in writing letters?
Answer:
Although the age of letter writing is actually over in this age of mobile phones and short message services, it is interesting to read A.G. Gardiner’s account of the history of the letter-writing – its glorious phase as well as its decline.

He begins with a scene of leave-taking of two brothers, both of whom admit to experience difficulty in writing letters. This leads the writer to comment on the causes that lead to difficulty. Generally, people thick that a letter must have a serous content. But it is a wrong notion. Letters should be full of intimate personal details that we ordinarily share with our brothers, friends, mother and sometimes even with our authoritative father.

If only a person could describe the atmosphere and the mood at his writing time he could finish off with a nice letter through a letter we don’t wish to reflect on serious political simple intention in to acquaint our friends or relative with our present condition.

Rightly does Gardiner say that Bill could not describe the retreat from Mons but he could have told about the blister he got on his heel, how he hungered for smoke, how he marched and marched until he fell asleep. There is an illustration from Carlyle.

There is nothing his letter which gives hint of his literary background. The letter talks of the good old mother struggling with composition, the darkness of the Saturday night, and the activities of Jenny and children. If a letter-writer follow this model of connecting himself with these seeming trivialities he can overcome the mental block and write a good letter.

Question 9.
How did Robin help Jim Corbett in looting and killing the leopard?
Answer:
One evening Jim Corbett, along with Robin, was out in the jungle. He always kept a rifle with him on such outings. Suddenly, from inside the bushes on the side, a full-grown male leopard confronted him. Quickly, Jim Corbett aimed at him but he missed his heart. The leopard’s right shoulder was injured and he jumped off in pain. As Corbett has to take care of his sister at home and as it was getting dark he returned.

The next morning both Jim Corbett and Robin, the trained dog, came out to locate the wounded leopard. They walked carefully in the direction the animal had taken. After a short distance, Corbett noticed that Robin had stopped. It was sign of the presence of the leopard.

Following Robin’s gaze, Corbett only saw the tip of the leopard’s raised tail. Before Corbett could take a decision the leopard sprang at him and Robin. By a sheer reflex action Corbett touched the trigger of his. 275 rifle whose bullet passed under the leopard’s belly. The leopard in pain ran beyond the bushes.

They followed the leopard who managed to conceal himself under bushes that rose quite high. Jim Corbett had again to give up to trial.On the third day Corbett spotted the leopard, after a tiring chase, hidden inside thick bushes. This time the leopard and expressed its anger at the sight of Corbett and Robin.

Again it was not possible to predict what he would do. But as Corbett swung to the side the leopard sprang at him, which made him fire several rounds instantly. As a result of its the leopard fell dead at a distance, Robin meanwhile slipped away and would have lost its way but for the close scrutiny of Jim Corbett. Robin licked Corbett”s face to appreciate that he had hurt himself in any way in this exploit.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Prose Section

Bihar Board Class 12th English 50 Marks Important Short Answer Questions Prose Section

Question 1.
Show how a person relies on machinery in his daily life. Give four examples.
Answer:
At present all the people in the world depend on machinery to perform different kinds of household and office work. The water that we need to, wash ourselves, to bathe or to use in kitchen is supplied through a network of pipes by the water works department. The gas that is used for cooking is supplied in every house by again a network of pipes.

Telephone or mobile phone has also become an important part of our daily life. And the car or the bus or the metro that people use to reach their place of work is also an example of the indispensability of machinery in modem man’s daily life.

Question 2.
Do men invent machines because they are lazy ?
Answer:
At first glance it does appear that men invent machines because they are lazy. But this is far from die truth. Machines take a long tune to be invented there goes behind then die patient study, investigation and labour of a dedicated team of scientists and research assistants.

Could a lazy man have done this ? In fact, machines have been invented by man to perform his work with greater efficiency.

Question 3.
Why are order and safety necessary for civilization ?
Answer:
What we call civilization is the work of thinkers, writers, artists, doctors and engineers. Our grand houses, big roads, metros, railways, aircraft and medicines are things and facilities developed by experts.

But can we imagine that adoctor can attend to a patient when he is threatened by a criminal or when he has the risk of being attacked in his house? All this work of development has been possible because of order and safety. It is this that creates the atmosphere in which men can carry on their pursuit of science, technology research and art.

Question 4.
What is our Chief hope for preventing war ?
Answer:
Our chief hope for prevention of war lies in the functioning of an institution that has the power of the power of the government of the whole world.

Question 5.
Why are order and safety necessary for civilization ?
Answer:
No work, no research, no study can take place in absence of older and safety. And without work, research and study civilization can not progress. Or, we can say civilization may be wiped out in absence of order and safety.

Question 6.
Show how a person relies on machinery in his daily life ?
Answer:
At home-from bedroom to kitchen-man uses several gadgets-geyser, bulbs, gas, stove, piped water, electric shaver, toaster etc. And when one goes to office one uses a bus, a train, a cab. Inside the office again he has to use a typewriter, computer, telephone etc. in order to be in touch with other colleagus of firms.

Question 7.
What things from other countries does a man use in his daily life ?
Answer:
The food one eats comes from all over the world. They come from strange countries and over far off seas. There are organges from Brazil, dates form Africa, rice from India, tea from China, sugar from USA.

Question 8.
What examples of inequality does C.E.M. Joad give in his essay ?
Answer:
The writer gives several examples of inequality in the modem world. While some people live in luxury, many have not enough to eat and drink and wear. Even in the finest of the world’s cities thousands of people live in dreadful surroundings.

There are families of five or six persons who live in single room; in this room they sleep and dress and wash and eat their meals; in this room they are born, and in this room they die. And they live like this not for fun, but because they are too poor to afford another room.

Question 9.
What power blocks does the author of Our own Civilization refer to ?
Answer:
At the time there exist two power blocks-two groups of countries divided by ideology, there was the Western Block including out of Europe and America, and there was the Eastern Block, including Russia and the countries of Eastern Europe and supported by China. Each spend great quantities of money in making terrible weapons.

Question 10.
How has the power over nature increased the dangers of war ?
Answer:
Man has learnt to tap the force of the earth and space and use them for his purpose. Now, if his purposes are of destruction every advance in his mastery of nature only increases the dangers of war, as men learn to destroy men in greater numbers, form greater distances in varied and ingenious ways.

Man has now discovered how to release the enormous forces locked up in the atom. Nobody can know the consequences of atomic war.

Question 11.
What kind of people take remarks too literally?
Answer:
It is only stupid people who take remarks literally. Thus when a friend says. “You will not be going past post office, will you?” he may mean, I should be grateful if you could post a letter for me. If you say No it may show that you a not inclined to take a little trouble for him.

Question 12.
What had be done with the author’s mouth ?
Answer:
The photographer had adjusted the mouth a little because he found writer’s mouth too law.

Question 13.
What happened to the healthy young man ?
Answer:
Once the healthy youn man fell ill seriously. His life was is danger. There recovered he. was extremely weak. He had become so weak that he Id not walk even very slowly. Previously he was a very strong man.

Question 14.
What did the young man notice in trains and buses after-words
Answer:
The young man noticed some story young man sitting at case in the trains and the buses. Actually he was very tired. He considered some others also very tired because they were standing. He started feeling gsympathy for others after he fell ill dangerously.

Question15.
What did he always do afterward?
Answer:
After he had fallen ill seriously he gave up his seat and offered it to others to travel comfortably. Actually he always he always gave up his seat for any older person in need of a seat.

Question 16.
What should you be careful of when speaking to some one ?
Answer:
Whenever I am speaking to someone. I should be careful and attentive that the person whom I am talking to should hear and follow me. For this. I should speak clearly, frankly and sufficiently loudly.

Question 17.
What should be the rule about conversation?
Answer:
The rule about the conversation should be that in company one should take only a fair share of the conversation. On should be polite to another one in conversation. When there are two persons, one should take only half of it. The way of conversation should be accommodative and balanced.

When one has said a little, one should keep quiet and give his friend and companion a chance and freedom to say something. This is the best way and manner of conversation.

Question 18.
What factors produce good manner?
Answer:
There are many factors to produce good manners. One can have good manners if one has sympathy. Through sympathy a good sense is developed. One can show his good manners if he is polite. One can show kindness to others if he is gentle and meek. As a matter of fact we should have sympathy with others and we should know limitations. In fact sympathy is the best thing to produce good manners.

Question 19.
Why do some people have difficulty in writing letters ?
Answer:
Some people have difficulty in writing letters because they can not express the atmosphere in which they live in concrete words. They have no gift of self-expression.

Question 20.
Why was letter-writing done carefully in the past ?
Answer:
Letter-writing was done more carefully in the past because in those days people had more leisure time for such work and postage was much more expensive than it is today. Actually they were not in a hurry.

Question 21.
What has finally helped to destroy the art of great letter writing ‘
Answer:
Recent means of communications and modem facilities such as the telegraph, the telephone and type writer have finally helped to destroy the great art of letter-writing.

Question 22.
What is the difference between good essay and a good Setter ?
Answer:
There is a great difference between a good essay and a good letter. A good essay is generally written in orderly and elaborate style while a good letter is written in simple colloquial and intimate way bearing a personal touch of die writer,

Question 23.
Make a list of things which you yourself after forget to do ?
Answer:
Sometimes I forget to keep the following things to do. Here I am giving a list of it.
(a) Oftenly I forget to post a letter in a letter box.
(b) Sometimes I forget to wear my tie. It happens when I put on my garments.
(c) I always forget to have my necessary articles when I in a bus or train.
(d) Occasionally I forget to take my pencils or pen When I go to school.

Question 24.
Why do some people not remember to take medicines ?
Answer:
Some people do not remember to take medicines with them. They forget to have medicines with.them because of their dislike for pills of medicines. Most of the people do not like to use medicines as they hesitate to have them. Actually they neglect the medicines.

Question 25.
What according to the author, is the commonest form of forgetfulness?
Answer:
According to the author the commonest form of forgetfulness is posting the letters. Such incident occurs with the common people. It is so common that the author is also involved in such mistake.

Question 26.
Why does the author not curry an umbrella ?
Answer:
The author does not carry an umbrella with him. He fears that he may lose it anywhere else.

Question 27.
How did the author obtain his dog ?
Answer:
The author bought this dog for fifteen rupees. Pincha was the smallest and the thinnest of the litter. Jim Corbett named Robin, in memory of a faithful old collie who had saved his young brother, aged four. He trained the dog with great care.

Question 28.
For what purpose was Robin being trained ?
Answer:
Robin was being trained properly. Actually the author had made him a good friend. As we know that Jim Corbett was a great hunter. Hunting was his hobby. He always liked to spend his times in hunting. Thus, he trained Robin so that it might help him, in hunting and hours of need and crisis in life.

Question 29.
What happened after Robin chased the langur dawn the hill side ?
Answer:
The author and Robin spent the summer in the hills and on their annual journey to the foothills in November, at the end of a long fifteen-mile walking when they went to a comer, a longer of a big troop jumped of the hill side and Crossed the road a few inches away from Robin. Without hearing the command of the author. Robin chased it and it safely went up a tree. It was very dangerous to chase langur.

Question 30.
What lesson did Robin learn from this experience ?
Answer:
Robin learn a very good lesson from this experience. He was very proud of his dog. But, one day he got bitter experiences in the Jungle. His life was in danger. Any how he saved his life from the leopard. Since then he was very alert and conscious. He had wonderful control over his nervous and always remained mute in the forest while doing tracking.

Question 31.
Why is it best to go shooting on foot ?
Answer:
To go shooting on foot is the best way. Sometimes it is very dangerous to go shooting by riding on an animal. It is very difficult to save oneself by riding on an animal. On the other hand it is very easy to run away on foot to see a dangerous beast in the bush. Actually it is much easier to kill an animal shooting on foot.

Question 32.
Why was the author very careful about approaching the leopard ?
Answer:
It is true to say that the author was very much careful about approaching the leopard. He feared that the leopard might attack him. He always remained with his rifle and arms. In the jungle he was alert and active. He took all measures to protect himself and his friends from all dangers. He came to the range first to shoot at the leopard. He tried for his correct aim to fire at. Actually hew a scarefull all the time.

Question 33.
What did Robin do when the leopard finally sprang?
Answer:
Robin was very active in all respects. But, once it so happended that leopard’s spring and his short were simultaneous. He took side-step and went to die left and leaning back so far as he could, he fired the second barrel from his hip into his side as he passed him. As he was very expert, he took correct measures. He did his duty tactfully.

Question 34.
What happened to the leopard in the end ?
Answer:
Robin and his hunting dog worked jointly. They did their duty actively. Robin shot at the leopard skillfully. He fired at him with a correct aim. He tried many times. At last he shot at the leopard. At a little distance the leopard was lying dead, who put on a good battle but lost at last.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Active and Passive Voice Important Questions

Bihar Board Class 12th English Grammar Active and Passive Voice Important Questions

1. He is writing a letter.
Answer:
A letter is being written by him.

2. Meena is reading a book.
Answer:
A book is being read by Meena.

3. The CM is giving a speech.
Answer:
A speech is being given by the CM.

4. The Principal is distributing prizes.
Answer:
Prizes are being distributed by the Principal.

5. Mohan is singing a song.
Answer:
A song-is being sung by Mohan.

6. Farmers are irrigating fields.
Answer:
Fields are being irrigated by fanners.

7. A good lawyer is fighting our case.
Answer:
Our case is being fought by a good lawyer.

8. He is writing a new book.
Answer:
A new book is being written by him.

9. She has written a new book.
Answer:
A new book has been written by her.

10. Raju has made a mistake.
Answer:
A mistake has been made by Raju.

11. The publisher has published a new book.
Answer:
A new book has been published by the publisher.

12. We have written letters to the C.M.
Answer:
Letters to the C.M. have been written by us.

13. The new teacher has taught us very well.
Answer:
We have been taught very well by the new teacher.

14. Radha missed this good lecture.
Answer:
This good lecture was missed by Radha.

15. We visited all the historical monuments in Delhi.
Answer:
All the historical monuments in Delhi were visited by us.

16. Dr. Sharma taught us algebra.
Answer:
Algebra was fought to us by Dr. Sharma.

17. Manorma told us a funny story.
Answer:
A funny story was told by Manorma.

18. The doctor examined the patient.
Answer:
The patient was examined by the doctor.

19. The old gardener looked after the house.
Answer:
The house was looked after the old gardener.

20. The police caught all the thieves.
Answer:
All the thieves were caught by the police.

21. The police arrested the notorious criminals.
Answer:
The notorious criminals were arrested by the police.

22. The magistrate issued orders for his arrest.
Answer:
Orders for his arrest were issued by the magistrate.

23. Ram killed Ravan.
Answer:
Ravan was killed by Ram.

24. The maid served us a tasty meal.
Answer:
A tasty meal was served to us by the maid.

25. The auditor detected many errors in the bill.
Answer:
Many errors in the bill were detected by the auditor.

26. Mr. Sinha investigated this case of murder.
Answer:
This case of murder was investigated by Mr. Sinha.

27. The new doctor changed a few medicines.
Answer:
A few medicines were changed by the new doctor.

28. The king gave the stranger a necklace.
Answer:
A necklace was given to the stranger by the king.

29. The Headmaster distributed the prizes.
Answer:
The prizes were distributed by the Headmaster.

30. The new Vice-Chancellor inaugurated the science Book.
Answer:
A Science Block was inaugurated by the new vice chancellor.

31. The peon opened the gate.
Answer:
The gate was opened by the peon.

32. She can win the prize.
Answer:
The prize can be won by her.

33. People speak Hindi in Bihar.
Answer:
Hindi is spoken by the people in Bihar.

34. The minister visited many foreign countries were visited countries last year.
Answer:
Many foreign countries were visited countries last year by the minister.

35. The army men killed the terrorists.
Answer:
The terrorists were killed by the army men.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Narration Important Questions

  • by

Bihar Board Class 12th English Grammar Narration Important Questions

1. Das said, “Where is the snake ?“
Answer:
Das asked where the snake was.

2. The snake charmer said, “There in no cobra here”
Answer:
The snake charmer said that there was no cobra there.

3. The lady said, “I am going to walk where I like.”
Answer:
The lady said that she was going to walk where she liked.

4. The beggar said to my mother Don’t kill the snake. It is God Subramanya who has come to visit you”
Answer:
The beggar forbade my mother to kill the snake. He said that it was God Subramanya who had come to visit us.

5. They said to the snake charmer, “How do you catch the snakes.”
Answer:
They asked the snake charmer how he caught the snakes.

6. Mr. Kedia said, ‘You talk English to me ? How dare you talk.”
Answer:
Mr Kedia expressed his surprise over his talking English and asked how he dared talk.

7. I said to Mr. Kedia “He was doirig only his duty.”
Answer:
I said to Mr Kedia that he had been doing only his duty.

8. Roop Singh said to Kedia, “It is not my fault, Sir. I was just doing my duty.”
Answer:
I said to Mr Kedia that he had been doing only his duty.

9. The young lady said to the dentist “Do you own the whole house?”
Answer:
Roop Singh said respectfully to Kedia that he was just doing his duty and it had not been his fault. The young lady asked the dentist if he owned the whole house.

10. Azad said to Gandhi What are the three vows, Sir ?”
Answer:
Azad asked Gandhi respectfully what the three vows were.

11. Gandhi said to Azad, “How can I help with your novel ? I have not read a novel since I was a student in London.”
Answer:
Gandhi asked Azad how he could help with his novel. He further said that he had not read a novel since he had been a student in London.

12. Desai said to Azad, “Gandhij i expects everyone to walk with him at 5 a.m. on the dry bed of sabarmati.”
Answer:
Desai said to Azad that Gandhij i expected everyone to walk with him at 5 am. on the dry bed of sabarmati.

13. Mother announced, “Nanukaka is coming.”
Answer:
Mother announced that Nanukaka was coming.

14. I said to mother, “What is Nanukaka coming to Delhi for heat.
Answer:
I asked mother what Nanukaka was coming to Delhi for – in this ‘ in this heat ?”

15. Mother said,” Nanukaka wants to see some minister in Delhi.”
Answer:
Mother said that Nanukaka wanted to see some Minister in Delhi.

16. Nanukaka said to me, “Do you know him at all ?”
Answer:
Nanukaka asked me if I knew him at all.

17. Seibi said to the shop keeper, “Can I have a look?”
Answer:
Seibi asked the shopkeeper if he could have a look.

18. Seibi’s father shouted “Idipt there’ sabsolutely no future for a boy like you.”
Answer:
Seibi’s father shoulded, called him an idipt and angrily said that there was absolutely no future for a boy like him.

19. Benjy’s father said, “what are you going to do with the money”
Answer:
Benjy’s father asked what he was going to do with the money.

20. Lomov said, “I’ve burst in on you, my esteemed neighbour, in order to ask a favour of you.”
Answer:
Lomov explained to his neighbour that he had burst in on him in order to ask a favour of him.

21. Hari said, “Two and two makes four:’
Answer:
Hari said that two and two makes four.

22. He said, “Hurrah ! we’ve won the match.”
Answer:
He exclaimed with delight and said that they had won the match.

23. The teacher said to me, “Why do they go to Delhi?”
Answer:
The teacher asked me why they went to Delhi.

24. The teacher said, “Honest labour never goes in vain.”
Answer:
The teacher said that honest labour never goes in vain.

25. My mother said. ” Put on warm clothes when you go out in die evening.
Answer:
My mother advised me to put on warm clothes when went out in the evening.

26. The doctor said to the patient, “Do you have a pain in the chest ?”
Answer:
The doctor asked the patient if he had a pain in the chest.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Analysis Important Questions

Bihar Board Class 12th English Grammar Analysis Important Questions

Question 1.
Analyse the following sentences:—
(A) I hope to convince you that your complaints have no real cause.
(B) Men fear death as children fear to go in the dark.
(C) He told us that he had read Milton when he was fourteen.
(D) Milton said that he did’not educate his daughters in the languages because one tongue was enough for a woman.
(E) History says that Socrates, when he was given the cup of hemlock, continued to talk to the friends who were standing around him.
Answer:
(A)
(a) I hope to convince you — Principal Clause
(b) That your complaints have no real cause — Noun Clause

(B)
(a) Men fear death — Principal clause
(b) as children fear to go in the dark —Adverb clause of comparison.

(C)
(a) He told us — Principal clause
(b) that he had read .Milton — Noun clause
(c) When he was fourteen—Adverb clause of time.

(D)
(a) Milton said — Principal clause
(b) that he did not educate his daughters in the languages — Noun clause
(c) because one tongue was enough for a woman — Adverb clause of Reason.

(E)
(a) History says — Principal clause
(b) that Socrates continued to talk to. the friends —ytfaun clause
(c) when he was given the cup of hemlocjc — Adjective clause
(d) Who were standing around him — Adjective clause

Question  2.
Analyse the following sentences:—
(A) The letter brought money which was badly needed.
(B) The dog that bites does not bark.
(C) I returned home because I was tired.
(D) That you should say so surprises me.
(E) If it rains we shall stay at home.
Answer:
(A)
(a) The letter brought money — Principal clause
(b) Which was badly needed. — Adjective clause

(B)
(a) The dog does not bark. — Principal clause
(b) that bites — Adjective clause

(C)
(a) I returned home — Principal clause
(b) because I was tired — Adverb clause of Reason.

(D)
(a) It surprise me — Principal clause
(b) that you should say so — Noun clasue

(E)
(a) We shall stay at home — Principal clause
(b) If it rains — Adverb clause of condition

Question 3.
Analyse the following sentences —
(A) The house that I live in belongs to my brother.
(B) When he had uttered these words he sat down.
(C) The passage is so difficult that I can not comprehend it.
(D) He tells a tale that sounds untrue.
(E) The exercise is so difficult that I cannot do it.
Answer:
(A)
(a) The house belongs to my brother — Principal clause
(b) that I live in — Adjective clause

(B)
(a) He sat down — Principal clause
(b) when he had uttered these words — Adverb clause of time

(C)
(a) The passage is so difficult — Principal clause
(b) that I can not compretend it — Adverb clause of consequence

(D)
(a) He tells a tale — Principal clause
(b) that sounds untrue — Adjective clause

(E)
(a) The exercise is so difficult — Principal clause
(b) that I cannot do it — Adverb clause of consequence.

Question 4.
Analyse the following sentences —
(A) Servants that are honest are trusted.
(B) Forgive us as we forgive our enemies.
(C) They were commanded to wait till the signal was given.
(D) We obeyed the order the teacher gave us.
(E) Do you deny that you stole the watch ?
Answer:
(A)
(a) Servants are trusted — Principal clause
(b) that are honest — Adjective clause

(B)
(a) Forgive us — Principal clause
(b) as we forgive our enemies — Adverb clause of comparison

(C)
(a) They were commanded to wait—Principal clause
(b) till the signal was given—Adverb clause of time

(D)
(a) We obeyed the order — Principal clause
(b) The teacher gave us — Adjective clause

Question 5.
Analyse the following sentences—
(A) He drew his sword in order that he might defend himself.
(B) Unless(you work hander you shall fail.
(C) He replied that he would come.
(D) Can you guess what I want ?
(E) All that glitters is not gold.
Answer:
(A)
(a) He drew his sword — Principal clause
(b) in order that he might defend himself—Adverb clause of purpose

(B)
(a) You shall fail — Principal clause
(b) Unless you work harder — Adverb clause of condition

(C)
(a) He replied — Principal clause
(b) that he would come — Noun clause

(D)
(a) Can you guess ? — Principal clause
(b) What I want — Noun Clause

(E)
(a) All is not gold — Principal clause
(b) That glitters —Adjective clause

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Combination of Sentences (Synthesis) Important Questions

  • by

Bihar Board Class 12th English Grammar Combination of Sentences (Synthesis) Important Questions

Question 1.
Combine the following sentences into one sentences:—
(a) I shall never do it again. I am determined.
(b) He was tired. He sat for some rest.
(c) She has come. We know it.
(d) Ram has gone to Calcutta. He will buy some new books.
(e) I could not catch the train. I was late.
Answer:
(a) I am determined that shall never do it again.
(b) He sat for rest as he was tired.
(c) We know that she has come.
(d) Ram has gone to Calcutta to buy some new books.
(e) As I was late I could not catch the train.

Question 2.
Combine the following sentences into one sentences:—
(a) Raju was ill. He appeared at the test.
(b) He worked very hard. He topped in the examination.
(c) Raju is intelligent. His younger brother is dull.
(d) The doctor tried his test. He could not same Rits’s life.
(e) It was very dark. I could not locate my friend’s house.
Answer:
(a) Although Raju was ill he appeared at the test.
(b) As he worked very hard he topped in the examination.
(c) Raju is intelligent but his younger brother is dull.
(d) Although the doctor tried his best he could not same Rita’s life.
(e) A sit was very dark I could locate my friend’s house.

Question 3.
Combine the following sentences into one sentence:—
(a) He wrote a letter to his father. He requested him to send one thousand rupees.
(b) The teacher was angry. He asked the students to remain silent.
(c) Seema was walking in the lawn. She saw a snake near the gate.
(d) He is writing. He is listening to radio.
(e) He will get a first class. It is certain.
Answer:
(a) He wrote a letter to his father requesting him to send one thousand rupees.
(b) Being angry, the teacher asked the student to remain silent.
(c) While Seema was walking in the lawn she saw a snake near the gate.
(d) He is writing and listening to the radio.
(e) Certainly he will get a first-class.

Question 4.
Combine the following sentences into one sentence:—
(a) Dr. Rajendra Prasad was the first President of India. He was born in Bihar.
(b) My brother is an engineer. He lives in the USA.
(c) Your examination is at hand. You should study regularly.
(d) The doctor examined his chest. He said that he should continue the medicines.
(e) Sudha opened the drawer. She saw that her perse was not there.
Answer:
(a) Dr. Rajendra Prasad, The first President of India,was born in Bihar.
(b) My brother, an engineer gives in the USA.
(c) As your examination is at hand you should study regularly.
(d) Hawing examined is chest, the doctor said that he should continue the medicines.
(e) On opening drawer Sudha saw that her puse was not there.

Question 5.
Combine the following sentences into one : –
(a) Radha left the meeting. Her baby tooK ill suddenly.
(b) I kicked the ball hard. I could not score a goal.
(c) He was not sent up for the annual examination. His attendance was very poor.
(d) Rajiv was very thirsty. He was walking in the sun.
(e) Gandhiji wrote articles for newspapers. He gave speeches.
Answer:
(a) Radha left the meeting because her baby had taken ill suddenly.
(b) Although I kicked the ball hard I could not score a goal.
(c) Since his attendance was very poor he was not sent up for the annual examination.
(d) As he was walking in the sun Rajiv was very thirsty.
(e) Gandhiji wrote articles for newspapers and gave speeches.

Question 6.
Combine the following sentences into one sentence
(a) You like Premchand. I like Sharat chandra.
(b) He likes mangoes. His sister likes apples.
(c) He is good in studies. He is a cricketer also.
(d) I wake up in the morning. I saw a sparrow sitting at the window.
Answer:
(a) You like Premchand but I like sharat Chandra.
(b) He likes mangoes but his sister likes apples.
(c) He is good in studies and he is a cricketer also.
(d) When I wake up in the morning I saw a sparrow sitting at the window.

Question 7.
Combine the following sentences into one sentence:—
(a) Gandhiji lived in London for a few years. He did not like the British way of.
(b) Nanukaka is coming. My mother announced this.
(c) The introduction was over. The secretary was sent to bring coffee for Nanukaka.
(d) I could not understand it. Nanukaka was talking of the minister as his friend.
(e) Martin Luther king was a black leader. He changed the lives of the Negroes.
(f) It is a famous speech. It was given by Martin Luther king.
Answer:
(a) Although Gandhiji lived in London for a few years he did not like the British way of life.
(b) My mother announced that Nanukaka was coming.
(c) The introduction being over, the secretary was sent to bring coffee for Nanukaka.
(d) I could not understand why Nanukaka was talking of the minister as his friend.
(e) Martin Luther king, the black leader, changed the lives of the Negroes.
(f) It is a famous Speech, given by Martin Luther King.

Question 8.
Combine the following sentences into one sentence—
(a) The boy got a prize. He was very glad.
(b) The captain was killed. The soldiers were seized with panic.
(c) You gave a pen. The pen was costly.
(d) The thief was running. The police chased the theif.
(e) He bought a watch. The watch was precious.
Answer:
(a) The boy was very glad to get a prize
(b) The captain being killed the soldiers were seized with panic.
(c) You gave me a costly pen.
(d) The police chased the running thief.
(e) He bought a precious watch.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Modal Auxiliaries Important Questions

Bihar Board Class 12th English Grammar Modal Auxiliaries Important Questions

1. …….. I go out? (can, may)
Answer:
May I go out ?

2. You …….. obey your parents. (should, may)
Answer:
You should obey your parents.

3. I …….. go at once. (must, could)
Answer:
I must go to at once.

4. You …….. get up early. (should, could)
Answer:
You should get up early.

5. It …….. rain to night (must, might)
Answer:
It might rain tonight.

6. …….. you be happy ! (may, can)
Answer:
May you be happy!

7. …….. I come m ? (can, may)
Answer:
May I come in?

8. You …….. give up smoking. (may, should)
Answer:
You should give up smoking.

9. I……. be there before ten, (shall, may)
Answer:
I shall be there before ten.

10. …….. you please lend me your car? (would, should)
Answer:
Would you please lend me your car?

11. You …….. finish this job by (must, can) tomorrow.
Answer:
You must finish this job by tomorrow.

12. The meeting …….. be over by now. (should, can)
Answer:
The meeting should be over by now.

13. Weeatthatwe …….. live. (may, can)
Answer:
We eat thatwe may live.

14. We …….. keep our promises. (must, may)
Answer:
We must keep our promises.

15. The teacher said that he …….. (should, would) me.
Answer:
The teacher said that he would help me.

16. Take heed lest you …….. fall. (should, would.)
Answer:
Take heed lest you should fall.

17. He …….. smoke a pipe. (used to, could)
Answer:
He used to smoke a pipe.

18. He cried aloud so that his friend. (hear, him.)
Answer:
He cried aloud so that his friend might hear him.

19. Pupils …….. bring their textbooks. (may, must)
Answer:
Pupils must bring their textbooks.

20. …….. get a cup of tea? (may, will)
Answer:
May I get a cup of tea ?

21. She …….. speak many languages.(may, can) .
Answer:
She can speak many languages.

22. Practise regularly that you …….. play well. (may, shall) well.
Answer:
Practise regularly that you may play

23. He died so that others live. (might, could)
Answer:
He died so that others might live.

24. When …….. I report for duty? (should, could)
Answer:
When should I report for duty?

25. …….. I wait for you? (shall, can)
Answer:
Shall I wait for you?

26. People …….. not throw litter on the road. (should, can)
Answer:
People should not throw litter on the road.

27. I ……. drive a car. (can, should)
Answer:
I can drive a car.

28. Anybody …….. make can mistakes. (should, can)
Answer:
Anybody can make mistakes.

29. The children asked if they have some ice-cream. (could, may)
Answer:
The children asked if they could have some ice-cream.

30. I talk to him about it.(must, need)
Answer:
I must talk to him about it.

31. He to be here by now. (ought, need)
Answer:
He ought to be here by now.

32. I swim across the river. (can, may)
Answer:
I can swim across the river.

33 you lift this box? (can, may)
Answer:
Can you lift this box?

34 success attend you! (may, can)
Answer:
May success attend you !

35. I swim across the river when I was young.(could, might) I was young.
Answer:
I could swim across the river when I was young.

36. I thought he be at home.(might, could)
Answer:
I thought he might be at home.

37. I will be twenty-five next year. (shall, may)
Answer:
I shall be twenty-five next year.

38. Tomorrow be Sunday. (will, may)
Answer:
Tomorrow will be Sunday.

39. You have a holiday …..tomorrow. (shall, can)
Answer:
You shall have a holiday tomorrow.

40. ………. you have your tea? (will, may)
Answer:
Will you have your tea?

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Tenses Important Questions

  • by

Bihar Board Class 12th English Grammar Tenses Important Questions

Question 1.

(a) I (know) him for a long time.
Answer:
I have been knowing him for a long time.

(b) When evening (come), it (get)
Answers
When evening comes it gets dark.

(c) If water (freeze), it (turn) into ice.
Answers
If water freezes, it turns into ice.

(d) I never (forget) what you just (tell) me.
Answers
I shall never forget what you have just told me.

(e) After you (go) I went to sleep.
Answers
After you had gone I went to sleep.

(f) He (ring) me up on the Telephone.
Answers
He rang me up on the telephone.

(g) The prisoner was (bind) hand and foot.
Answers
The prisoner was bound hand and foot.

(h) This trouble (not bear) by me.
Answers
This trouble shall not be borne by me

(i) When I (be) a boy, T (live) with my parents.
Answers
When I was a boy I lived with my parents.

(j) When I last (see) him, he was living in London.
Answers
When I last saw him he was living in London.

Question 2.
(a) We now (learn) English.
Answer:
We are now learning English.

(b) The Sun now (Set)
Answer:
The sun has now set.

(c) She (wake up) at five every day.
Answer:
She wakes up at five every day.

(d) He (know) me for five years.
Answer:
He has been knowing me for five years.

(e) It (rain) in winter. it (rain) now.
Answer:
It rains in winter. It is raining now.

(f) Joan (swim) very will, but she (not dive).
Answer:
Joan swims very well but she does not dive.

(g) Wood (float) on water, but iron (not float).
Answer:
Wood floats on water, but iron does not float.

(h) No, he isn’t here. He just (go) out
Answer:
No, he isn’t here. He has just gone out

(I) I(not sec) you for a long time.
Answer:
I haven’t seen you for a long time.

(j) How long you (learn) English?
Answer:
How long have you been learning English?

Question 3
(a) We (live) in France when the war begain.
Answer:
We had been living in France when the war began.

(b) It (rain) this morning when I got up.
Answer:
It was raining this morning when I got up.

(c) I read a book when he came in.
Answer:
I was reading a book when he came in.

(d) He (walk) across the bridge when his hat blew off.
Answer:
He was walking across the bridge when his hat blew off.

(e) He (work) all day yesterday.
Answer:
He worked all day yesterday.

(f) I (finish) long before you get back.
Answer:
I shall have finished long before you get back.

(g) They (lose) the match if they (not play) better.
Answer:
They will lose the match if they do not play better.

(h) Large crowds (wait) at the station when the prime minister (arrive).
Answer:
Large crowds were waiting at the station when the Prime Minister arrived.

(I) I (try) to learn English for years, but I (not succeed) yet.
Answer:
I have been trying to learn English for years, but have not yet succeeded.

(J) You already (drink) three cups of tea since I (sit) here
Answer:
You have already drunk three cups of tea since I have been sitting here.

Question 4
(a) We (win) the match yesterday.
Answer:
We won the match yesterday.

(b) Columbus (discover) America.
Answer:
Columbus discovered America.

(c) She (go) to school every day.
Answer:
She goes to school every day.

(d) It (rain) during the rainy season.
Answer:
It rains during the rainy season.

(e) The sun always (shine) in Egypt.
Answer:
The sun I ways shines in Egypt.

(f) She (watch) the television now.
Answer:
She is watching the television now.

(g) The train often (arrive) here late.
Answer:
The train often arrives here late.

(h) She (live) here since 1970.
Answer:
She has been living here since 1970.

(I) He (buy) a pen a week ago.
Answer:
He bought a pen a week ago.

(j) I (not hear) about her since 1980.
Answer:
I have not heard about him since 1980.

Question 5.
(a) This boy never (seen) the sea.
Answer:
This boy has never seen the sea.

(b) (i) The earth (move) round the sun.
Answer:
The earth moves round the sun.

(ii) The sun (not move) round the earth.
Answer:
The sun does not move round the earth.

(c) Have you (write) down all the questions ?
Answer:
Have you written down all the questions ?

(d) We (not buy) any new books.
Answer:
We have not bought any new books.

(e) We (study) English for ten years.
Answer:
We have studied English for ten years.

(f) I wish I (be) rich enough to buy a car.
Answer:
I wish I were rich enough to buy a car.

(g) Newton (discover) the laws of gravitation.
Answer:
Newton discovered the laws of gravitation.

(h) He (speak) as one who (know).
Answer:
He speaks as one who knows.

(I) He ran away because he (be) afraid
Answer:
He ran away because he was afraid.

(j) I waited for my friend until he come.
Answer:
I waited for my friend until he came.

Question 6.
(a) The village girl never (see) a train.
Answer:
The village girl has never seen a train.

(b) She (finish) the work before I went to her house.
Answer:
She had finished her work before I went to her house

(c) Rajesh (discover) that some one (steal) his watch.
Answer:
Rajesh discovered that some one had stolen his watch.

(d) He promised that he (work) hard.
Answer:
He promised that he would work hard.

(e) He (come) here a month ago.
Answer:
He came here a month ago.

(f) He (not speak) to me for over three years.
Answer:
He has not spoken to me for over three years.

(g) The train (leave) already.
Answer:
The train has already left.

(h) The body (fall down) while he (run).
Answer:
The body fell down while he was running.

(i) When (go) out the sun was setting.
Answer:
When I went out the sun was setting

(j) He (go) to Delhi last weak.
Answer:
He went to Dethi last week.

Question 7.
(a) What’s the time ? My watch (stop)
Answer:
What’s the time? My watch has stopped.

(b) The rats (eat) the pages of your
Answer:
The rats have eaten the pages of book. your books.

Bihar Board Class 12th English Important Questions

Bihar Board 12th English Grammar Idioms and Phrases Important Questions

  • by

Bihar Board Class 12th English Grammar Idioms and Phrases Important Questions

1. A jigsaw puzzle – Terrorism is a jigsaw puzzle; it cannot be full explained.

2 At any rate – I have to come back to Patna today at any rate

3. At sixes and sevens – My books are always at sixes and sevens

4. At bay – You have to keep this evil at bay.

5. At the expense of – I cannot buy a new car at the expense of my children’s studies.

6. Apple of discord – Kashmir is an apple of discord between India and Pakistan.

7. At daggers drawn – The two friends were at daggers drawn after a minor quarrel.

8. By any chance – He is not going to pass this test by any chance.

9. Be suited to – This is hardly suited to my programme.

10. Bear upon – Your extravagance will bear upon the studies of your children.

11. Bone of contention – Kashmir is to bone of contention between India and Pakistan.

12. Blow hot and cold – Politician master the art of blowing hot and cold in public

13. By hook or crook – He decided to win this match by hook or crook.

14. Bed of roses – Life is not a bed of roses.

15. Be at the wheels – His wife was at the wheels when this accident took place.

16. Between the lines – You will have to read between the lines to understand the purpose of his speech.

17. Bad blood’ – There is already bad blood between the neighbours.

18. Blood upon one’s hands – Macbeth had the blood of King Duncan upon his hands.

19. Black sheep – He is regarded as the black sheep of the family.

20. Cut one short – As I was in the middle of my arguments my teacher cut me short.

21. Catch a Tartar – In this young minister the C.M. caught a Tartar.

22. Cling to – He clung to his version despite opposition from all.

23. Chips of the same block – The smuggler and the contractor are the chips of the same block.

24. Hang, on – The fortune of farmers hangs on the Land Acquisition Bill.

25. Have to do with – I have nothing to do with these lapses.

26. Hard and fast – Rules for eating and drinking in this family are hard and fast.

27. In vain – He tried to stop him; but it was in vain.

28. In black and white – Only shouting will not do; you will have to give this in black and white.

29. In tune with – His action was quite in tune with what he had announced.

30. In cold blood – The robbers shot the landlord in cold blood.

31. Keep one’s fingers crossed – I am hopeful for a new house; but I am keeping my fingers crossed.

32. Look down upon – Don’t look down upon the poor.

33. Leaps and bounds – This family is making progress by leaps and bounds.

34. Make up one’s mind – He has not as yet made up his mind about his career.

35. Music to ears – The announcement of rise in D.A. has been music to the ears of the employees.

36. Move heaven and earth – The child moved heaven and earth for a new toy.

37. Out of tune – The older people are out of tune with the younger generation.

38. Once in a blue moon – I see new movies one in a blue moon.

39. Pull someone round – Ramesh pulled Suman round over his caustic remarks.

40. Put up a brave fight – She put up a brave fight against cancer.

41. Point of view – Explain your point of view on nuclear energy.

42. Part with – They had to part with a number of household goods.

43. Place upon – The office placed upon him many new responsibilities.

44. Pandora’s box – The creation of a new state opens a Pandora’s box.

45. Settle down – Now that you have child you must settle down to a peaceful life.

46. Step out – Because of the rain waters around the flat he could not step out.

47. Switch over – In course of his speech, he switched over to English.

48. Stand up for – I cannot stand up for such nonsense.

49. Snake in the grass – Beware of people who are full of promises-they are snakes in the grass.

50. Try out – You can try out this new medicine for cough.

51. Ward off – You can ward off many diseases by keeping your surroundings clean.

52. Writing on the wall – The leaders failed to see the writing on the wall; and now they are helpless over terrorist attacks!

53. White elephant – The new generator is merely a white elephant.

Bihar Board Class 12th English Important Questions